Startlaphoz Csatlakozz!

Az szakszervezet üdvözli az egyes jogállási tárgyú törvények módosításának visszaküldését

MKKSZ: azonos munkát végző kormánytisztviselők között jelentős bérkülönbség alakult ki

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 12. csütörtök, 17:33

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) üdvözli, hogy Áder János köztársasági elnök kedden megfontolásra visszaküldte a parlamentnek az egyes jogállási tárgyú törvények módosítását.

  A szakszervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében felidézte: a közigazgatás 2013-tól hatályos, átfogó átalakítása óta a járási kormányhivatalokban komoly feszültséget okoz, hogy az azonos munkát végző kormánytisztviselők között jelentős bérkülönbség alakult ki. Azok, akik magukkal hozták a korábbi, önkormányzati munkáltatójuk által eltérített illetményüket, többet keresnek, mint akik csak a bértábla szerinti besorolásnak megfelelő illetményben részesülnek, és ezt az utóbbiak kezdettől fogva nehezményezték.

  Vázolta: az MKKSZ az átalakításkor elérte, hogy a magasabb keresettel rendelkezők bére ne csökkenjen, azt azonban nem sikerült elérni, hogy az azonos munkát végző kormánytisztviselők azonos bérezésben részesüljenek. Az államfő által kedden visszaküldött törvényjavaslat lehetőséget adott volna rá, hogy az egyenlőtlenséget a kormány ne béremeléssel, hanem bércsökkentéssel számolja fel - hangoztatta az MKKSZ.

  A szakszervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy a törvény alapján több ezer munkavállaló bérét csökkentsék, miközben a közszolgálatban dolgozók bére hét éve nem nőtt. Ezért korábban a huszonkét közszolgálati szakszervezetet tömörítő Közszolgálati Dolgozók demonstrációs és sztrájkbizottságával közösen sztrájkkövetelést fogalmazott meg, amelynek célja egyebek mellett a tervezett módosítások megakadályozása volt.

  A közleményben az áll: úgy tűnik, követelésük meghallgatásra talált, hiszen Áder János a törvény visszaküldésekor az általuk megfogalmazottakra is hivatkozott. Az MKKSZ üdvözli a köztársasági elnök döntését, és bízik benne, hogy a korábban elmaradt egyeztetések rövid időn belül megvalósulnak, valamint hogy a törvény módosulásával a közszolgálatban dolgozókat nem érheti újabb hátrány.

  Az államfő kedden küldte vissza a parlamentnek az egyes jogállási tárgyú törvények módosítását, elsősorban azért, mert az előkészítés során nem egyeztettek róla a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórummal és a Magyar Rendvédelmi Karral, noha a jogszabály a hivatásos szolgálatban dolgozók jogviszonyának lényeges kérdéseit módosítja, esetenként a korábbi szabályozáshoz képest hátrányosabban.

  A törvénymódosítás újratárgyalása során a köztársasági elnök megfontolásra ajánl más kérdéseket is, amelyeket aggályosnak tart. Így például nem ért egyet a munkafeltételeknek a köztisztviselő beleegyezése nélküli módosíthatóságával, a korábbi garantált alapilletmény információi szerint mintegy hatezer embert érintő csökkentésével, valamint a látszólag indok nélküli és soron kívüli teljesítményértékelés lehetővé tételével sem, mert az szerinte önkényes illetménycsökkentést és címmegvonást tesz lehetővé.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - MKKSZ: azonos munkát végző kormánytisztviselők között jelentős bérkülönbség alakult ki.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector