Startlaphoz Csatlakozz!

Államosítás elhalasztva?

Ezer kéményseprő jövője a tét

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 25. szerda, 13:17

Szakemberek szerint csúszhat a lakossági kéményseprés államosítása, nem hivatalos forrásból úgy értesültek, hogy módosulhat a 2016. januári átállás. Állítják: a törvényalkotó bizonyára érzi, hogy az előkészítés nem terjedt ki minden lényeges részletre – olvasható a sonline.hu oldalán.

  – Az Országgyűlés foglalkozott a kéménysepréssel az általános vitanapon, a héten következhet a részletes vita, április elején a törvényt elfogadhatják – mondta Farkas József, a Magyarországi Kéményseprő-Mesterek Szövetségének elnökségi tagja, aki egyben a Somogy Kéményseprő-Mester Kft. ügyvezető igazgatója. – Ez volt az eredeti terv. Ezzel szemben a hétvégén azt a nem hivatalos értesülést kaptuk, miszerint a törvény-módosítás lekerülhet az Országgyűlés tavaszi ülésrendjéről. Ha ez bekövetkezik, akkor a már sokszor emlegetett 2016. január elsejei átállás időpontja erősen megkérdőjelezhető, és számos szakmabeli szerint nem tartható. Oka: a hat hónapnál kevesebb átállási idő bizonyára nem lesz elég. Farkas úgy véli: a törvényalkotó érzi a szakma erőteljes ellenállásából, hogy az előkészítés nem terjedt ki mindenre. Így egyebek mellett arra, hogy az átállási időszak alatt az életvédelmi ellenőrzések – például füst visszaáramlás, illetve szén-monoxid-mérés – száma minimálisra csökkenhet, s emiatt az életveszélyes helyzetek kialakulásának lehetősége megnőhet. Az is kérdés: miként tájékoztatják a kéményseprőket az új helyzetről, kit vesznek át a katasztrófavédelemhez?  A szakember szerint jó lenne azzal is tisztában lenni, milyen területi beosztás alapján végeznék a munkát az állami keretek között majd a kéményseprők.

  – A rendvédelmi szerveknél ha valakinek azt mondják, hogy három hónap munka Nyíregyházán, akkor az illető negyedévre elutazik – hangsúlyozta Farkas József. – Ilyen és ehhez hasonló, korántsem részlet kérdésekről is remek lenne egyeztetni. Akárcsak a kéményseprő vállalkozások meglévő, 5-10 éves szerződéseinek sorsát is jó volna korrektül tisztázni. Ezek ugyanis hozzájárulhatnak a lakosságot érintő kockázatnövekedéshez.
Úgy fogalmazott: ezek a jelzések elérhették a jogalkotás legfelső szintjét, s úgy tűnik, hogy sikerült az oroszlán bajszát megbirizgálni. Eközben a hazai kéményseprő szövetség sem tétlenkedett. Átfogó jogi elemzést kért a szakmát sújtó átalakításról, melyben a többi közt azt vizsgálták, hogy a tervezett változások hogyan viszonyulnak a hazai-, illetve az uniós jogrendszerhez. Farkas József kitért rá:  szerintük sérülhetnek a vállalkozás szabadságával, illetve a meglévő szerződések jogbiztonságával kapcsolatos szabályok.

  – Egyes hírek szerint 6-7 milliárd forintba kerülhet a lakossági kéményseprés államosítása – folytatta. – Eközben szinte fillérre pontosan ugyanennyit veszítenek a cégek, mivel a munka nélkül maradó kis- és közepes vállalkozások értéktelenné válhatnak. Bármilyen változást kizárólag a kéményseprők szoros együttműködésével tanácsos meghozni, de alapvetően abban bízunk még ennyi idő elteltével is, hogy a kormány visszalép az államosítás tervétől, s a meglévő cégek és szakemberek folytathatják a munkát.
A kaposvári cégnél 13, az országban közel 1000 kéményseprő jövője bizonytalan. Számos helyen 50 év körüliek az alkalmazottak, életkoruknál, képzettségüknél fogva más szakmában nehezen tudnak elhelyezkedni. Farkas József kiemelte: kiszolgáltatott helyzetben vannak a jól képzett szakmunkások, féltik az egzisztenciájukat. Sokuknak nincs jövőképe, s idegesek a mostani zavaros helyzetben, ami nem jó jel a lakosság biztonságáért működős szakterületen.
 
Forrás: sonline.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ezer kéményseprő jövője a tét.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector