Startlaphoz Csatlakozz!

Munkástanácsok:

Megkapták azok a kereskedelmi munkavállalók a vasárnapi bérpótlékot

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 11. hétfő, 07:21

Megkapták azok a kereskedelmi munkavállalók a vasárnapi bérpótlékot, akiknek a világörökségi területeken vasárnap is dolgozniuk kellett a legutóbbi szigorításig. A Munkástanácsok szerint nem érte hátrány a dolgozók többségét, és a forgalom sem esett vissza. Az elbocsátások helyett közel 15 ezer munkavállalóval többen dolgoznak a kereskedelemben március közepe óta.
 
  Nem igazolódtak be azok az ijesztgetések, amelyek szerint a vasárnapi zárva tartás miatt kereskedelmi dolgozókat kellett volna elbocsátani – mondta a Magyar Hírlapnak Palkovics Imre, az egyik legnagyobb hazai szakszervezetnek, a Munkástanácsok Szövetségének elnöke. Kiemelte: a közelmúltban konzultált a kormánnyal a szakma, az adatok azt mutatják, hogy a kereskedelemben nemhogy elbocsátások nem voltak, de 14–16 ezer fővel bővült az ágazatban a munkavállalók száma. A szakszervezeti vezető kiemelte: az már beigazolódott, hogy a hét további hat napján sikerül értékesíteniük a korábbi árumennyiséget az üzletláncoknak, ezt sok esetben hosszabb nyitva tartással, több dolgozó foglalkoztatásával érik el.
 
  Palkovics rámutatott: nem érkezett a szakszervezethez olyan információ, hogy a dolgozókat hátrány érte volna, azonban vannak arra vonatkozó hírek, hogy a megnövekedett nyitva tartási idő miatt szabálytalanul foglalkoztatják a munkavállalókat. Ezt azonban a munkaügyi ellenőröknek kell kivizsgálniuk – szögezte le az elnök. Emlékeztetett: szigorú munkaügyi szabályozás védi a dolgozókat, tehát az üzleteknek nem szabad heti negyven óránál tovább foglalkoztatni az alkalmazottaikat ugyanazért a bérért. Kérdésünkre az elnök hangsúlyozta: a húsvét előtti vasárnap, amikor sok üzletlánc élt azzal a lehetőséggel, hogy egy évben bizonyos vasárnapokon nyitva tarthat, a dolgozók megkapták a száz százalékos vasárnapi bérpótlékot. Munkavállalói panasz azokból az üzletekből sem érkezett, amelyek eddig nyitva tarthattak a világörökségi területeken. A kiskereskedelmi statisztikai adatok pedig azt mutatják, hogy folyamatosan bővül a hazai vásárlóerő és a fogyasztás. Egyedül a könyvpiacról érkeztek olyan adatok, hogy a vasárnapi boltzár bevezetése óta öt százalékkal csökkent az eladás, azonban ez elsősorban az olvasási szokások átalakulása miatt lehetséges – tette hozzá az elnök.

Forrás: Magyar Hírlap
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megkapták azok a kereskedelmi munkavállalók a vasárnapi bérpótlékot.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector