Startlaphoz Csatlakozz!

Az alacsony iskolázottság kockázata

Hamarabb meghalhat, aki keveset tanul

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 14. kedd, 10:41

Egy friss amerikai kutatás szerint növeli az elhalálozási kockázatot, ha valaki hamar abbahagyja az iskolát – írja az eduline.hu.

  Az alacsony iskolázottság legalább akkora elhalálozási kockázattal jár, mint a dohányzás - derült ki a New York University friss kutatásából. A kutatók szerint ráadásul nem egyszerű összefüggés, hanem oksági kapcsolat van az iskolázottság és a halálozás között.
 
  „A közegészségügyben általában arra fókuszálunk, hogy megváltoztassunk olyan egészségügyi szokásokat, mint az étkezés, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás” - mutatott rá Virginia Chang, a kutatás vezetője. „Az oktatásnak - amely sokkal alapvetőbb, az egészségügyi szokásokat és egyenlőtlenségeket kompenzálni képes szempont - kulcsszerepet kellene kapnia az Egyesült Államok egészségpolitikájában is.”
 
  Már régóta ismert, hogy a kora felnőttkori halálozás erősen összefügg az alacsony iskolázottsággal, mégsem fordult meg a trend - az Egyesült Államokban legalábbis biztosan nem. Egyes kutatások még arra is próbát tettek, hogy megbecsüljék a továbbtanulás hiánya miatti halálozások számát.
 
  A New York University kutatói több mint egymillió elhalálozott pácienstől származó, húsz év alatt összegyűjtött adatait elemezték, hogy meghatározzák az egyes iskolázottsági szinteken tapasztalható halálozási arányt. Ez alapján kiszámolták, hány halálesetet lehetett volna 2010-ig elkerülni azzal, ha az illető továbbtanult volna. Összesen 150 ezer embernél vélik úgy, hogy már a középiskola elvégzése meghosszabbította volna az életüket, és félmillió élte volna meg 2010-et, ha sikerül megszereznie az alapszakos diplomáját.
 
  A kutatók természetesen nem ástak az okok mélyére, a magasabb iskolázottság mellett ugyanis olyan szempontok is szerepet játszhatnak az élettartam növelésében, mint az egészségesebb életvitel, a pszichológiai kiegyensúlyozottság, a nagyobb agymunka, illetve a kezelésekhez és a gyógyszerekhez való könnyebb hozzáférés. Emellett a kutatásban nem vették figyelembe a gyerekkorban tapasztalt egészségügyi és társadalmi hatásokat sem.
 
Forrás: eduline.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hamarabb meghalhat, aki keveset tanul.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector