Startlaphoz Csatlakozz!

Hende Csaba pluszpénzt ígért

Megszólaltak a kerítésépítők: napi tizenkét óra munka a semmi közepén, a tűző napon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 13. csütörtök, 08:14

A katonák közül többen azt fontolgatják, mihelyt lesz rá lehetőségük, leszerelnek, otthagyják a honvédséget. Úgy érzik, céltáblák, akiket kihasznál a kormány, idegesíti őket az egészet körülvevő médiacirkusz is – írja a hir24.hu.
 
  Augusztus 31-re kész a határzár? Dehogy! Majd csak november végére, de valamit biztos át fognak adni augusztus végén is, mert ha egyszer Orbán azt mondta, hogy az a határidő, akkor az a határidő.
 
  „Nekünk már az elején november végét mondtak, ami kezd egyre inkább nyilvánvalóvá válni a közvélemény számára is, de így is nagyon necces” – mondta a Hír24-nek az egyik kerítésépítő katona.
 
Kerítést a ház köré építünk
 
  Erről beszélt korábban Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium parancsnoka is, az ATV-ben úgy fogalmazott, első körben, vagyis a nyár végéig csak a műszaki zárrendszert telepítik a teljes határszakaszra. Ez egy másfél méteres, három soros NATO drótakadály. Korábban már megírtuk ezzel kapcsolatban, hogy a hét végére befejeződik a gyorstelepítésű drótakadály telepítése a magyar-szerb határ Csongrád megyei szakaszán, Ásotthalomtól Tiszaszigetig.
 
  A parancsnok elmondása szerint a nyár végéig 50 kilométer hosszan, ahol a legsúlyosabb a migráns-probléma, kiépül a teljes, a kettős határzár, de a 175 kilométeres szakasszal csak november végére lesznek kész. Ruszin szerint pedig nem kerítés épül, azt a ház köré szoktunk húzni, hanem ideiglenes biztonsági határzár, amit a HM csak IBH-ként rövidít.
 
  Az IBH GYODA része (ami a gyorstelepítésű drótakadály) azonban nem a leghatásosabb eszköz a migránsok ellen, egy körömcsipesz ugyan kevés az átvágásához, de egy reszelőnek már nem jelent akadályt, gyors, hatásos eszköznek bizonyult, három-négy perc alatt meg lehetett vele bontani a drótakadályt.
 
Jó a hangulat. Vagy mégsem?
 
  Ruszin szerint amerre a katonák eddig jártak, lakosság örült nekik, pozitív volt a fogadtatás. Annyira, hogy egy dél-alföldi gazdákat tömörítő szervezet ezer kiló görögdinnyét, kétszáz kiló körtét, nektarint és almát adott a minap a határzár építőinek. „A gyümölcs nagyon jól esett, de ez emberek hozzáállása már kezd sok lenni. Mindenki örül, mindenki mosolyog, hogy lezárjuk a határt, valaki még meg is tapsol minket. Zavaró” – mondta egy Mórahalom közelében dolgozó, névtelenséget kérő katona.
 
 „Meg ez a nagy médiacirkusz is idegesítő, mindig jönnek és fotóznak minket, aztán egyesek istenítenek, hogy na, ők védik meg az országot a bevándorlóktól, mások meg elátkoznak minket, hogy Fidesz-bérencek. Ez a társaságot is megosztja. Kezdetben még beszélgettünk munka közben, mostanában azonban egyre kevésbé szólunk egymáshoz. Inkább csak dolgozunk, fektetjük a drótot, állítjuk a betonoszlopot.”
 
  Jelenleg egyébként 535 katona dolgozik a határzár építésén, de arra is megvannak a tervek, hogy a határidő tartása érdekében legfeljebb 900 főre emeljék ezt a létszámot. Beszélgetőpartnereim, egymástól függetlenül azonban úgy fogalmaztak, kizárt, hogy november végére felépüljön a háromméteres kerítés.
 
Plusz ötezer naponta
 
  De hogy még jobban ösztönözzék a katonákat, Hende Csaba honvédelmi miniszter pluszpénzt ígért. Körlevelet írt a katonáknak, abban már november 30-át említi az „Ideiglenes Biztonsági Határzár” feladat befejezési időpontjaként és jelentős jutalmat ígért az építésben részt vevőknek. Ha minden a megszabott ütem szerint halad, a katonák napi bruttó ötezer forint jutalomban vagy teljesítményjuttatásban részesülnek.
 
  „A Magyar Honvédség felkészült erre a feladatra és Önökre hárult ennek végrehajtása. Tudom, hogy az Önökre bízott munkát el fogják végezni, teljesítik a kötelességüket” – áll az először a Vastagbőrön megjelent levélben.
 
  „Nem az ötezer forinton van a hangsúly, hanem azon, hogy napi tizenkét órát dolgozunk, a semmi közepén, a tűző napon” – mondta a katona.
 
 Ásotthalomtól Tiszaszigetig 70 kilométeren, hat munkacsoportban mintegy kétszáz katona dolgozik, az ő munkájukat közfoglalkoztatottak segítik – közölte a parancsnokhelyettes. Hozzátette: a katonák reggel 7-től este 7-ig, a közfoglalkoztatottak két váltásban 6.45-től 18.45-ig dolgoznak.
 
  Bátor Ferenc alezredes ezzel kapcsolatban azt mondta,naponta jelenleg mintegy kétszáz horganyzott kerítésoszlopot helyeznek el a cölöpverőgépekkel Mórahalmon két helyen, illetve Tiszasziget térségében. A közeljövőben a Csongrád megyei szerb-magyar határszakaszon 12-13 helyszínen végzik majd párhuzamosan ezt a munkát.
 
„Nem ezért lettem katona”
 
  November 30-ig építenek majd a katonák, a közfoglalkoztatottaknak is addig tart a program, a Belügyminisztérium pedig toborzásba kezdett, 1358 fegyveres biztonsági őr és 191 új rendőr felvételére adtak felhatalmazást és költségvetést a tárcánál, akik az újonnan létesülő menekülttáborokat, így a tervek szerint egyfajta gyűjtő-elosztó központként működtetendő kiskunhalasi tábort is őrzik majd.
 
  „Én nem ezért lettem katona,nekem ez nem kell” – fakadt ki az egyik katona, aki azt fontolgatja, otthagyja a honvédséget, mihelyt lesz erre lehetősége. Úgy tudja, többen is ugyanezt tervezik a kerítésépítő társai közül. „Céltáblák vagyunk, akiket kihasznál a kormány” – foglalta össze.
 
  És hogy mit csinál közben a menekültek? Azt, amire számítani lehetett, egyfelől egész egyszerűen elsétálnak az épülő kerítés mellett, vagy leülnek a kerítés szerb oldalán, de már magyar területen, ott várják meg a hatóságok embereit.
 
  Kerestük a Honvédelmi Minisztériumot is, többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy az 5000 forintos pluszpénz hány embernek jár majd és a tervek szerint mekkora összeg megy el erre, illetve megkérdeztük, tudnak-e a határon dolgozó katonák között uralkodó hangulatról. Cikkünk megjelenéséig azonban nem válaszoltak.

Forrás: hir24.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megszólaltak a kerítésépítők: napi tizenkét óra munka a semmi közepén, a tűző napon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector