Startlaphoz Csatlakozz!

Aktív Szakszervezet közleménye

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. január 15. vasárnap, 18:26
Mekkora béremelést szeretnének a munkavállalók? - Felmérés eredményei

    Az elmúlt hónapokban online kérdőíven keresztül kértük a munkavállalókat, adják meg, mekkora béremelést vélnek reálisnak, ill. mekkora lenne az a mérték, amit minimálisan elfogadhatónak tartanának. Az alábbiakban kérdésenként közöljük az eredményeket.

    Mekkora mértékű emeléssel lenne elégedett az alapbérét illetően? A reálisnak vélt béremelési igény 30 és 50 százalék között mozog. A felső kategória inkább az alacsonyabb jövedelműeket jellemzi, míg némileg kisebb emelést tart reálisnak a 150 ezer felett keresők csoportja.

    A 30 és 50 százalék közötti mértéket, mint reális béremelési igényt soknak lehet tartani, ha figyelembe vesszük az infláció ettől jóval elmaradó mértékét, viszont egy 50 százalékos béremelés sem közelítené meg nagy mértékben az Európai Unióban jellemző jövedelmeket, azaz elmondhatjuk, hogy a válaszadók jelentős reálbér-növekedést várnak el. Mekkora mértékű emelést tartana minimálisan elfogadhatónak az alapbérét illetően?

    A reálisnak tartott béremelés általában nem valósul meg, ezért megkérdeztük azt is, mekkora lenne az a mérték, amit minimálisan el tudna fogadni a válaszadó. Nem találunk nagy eltérést az előbbi kérdéshez képest, hiszen a válaszok átlagai 20 és 30 százalék között mozognak. Ez is jelentősen meghaladja az inflációt, tehát a válaszadók szerint sokkal többre van szükség, mint a reálbérek szinten tartása.

    Érdekesség, hogy a reálisnak tartott és minimálisan elfogadható mértékek közötti különbség a jelenlegi alapbér-kategóriák növekedésével csökken, azaz akár azt is mondhatnánk, hogy a magasabb jövedelemmel rendelkezők csak kismértékben hajlanak kompromisszumra. Vagy csak arról van szó, hogy az ő elvárásuk közelebb áll a realitáshoz?

    Az, hogy a minimálisan elfogadhatónak tartott béremelés mértéke nagyban eltér attól a bérfejlesztéstől, ami az elmúlt években megvalósult, üzenet lehet az érdekképviseleteknek, hogy határozottabban kellene harcolniuk a bérekért. Következtetések

    Az Aktív Szakszervezet fontos célja a bérek olyan mértékű emelése, hogy azok ténylegesen, érezhetően közelítsék meg azokat a jövedelmeket, melyekkel az Európai Unióban dolgozók rendelkeznek, hiszen a rendszerváltás óta eltelt húsz évben sok változást éltünk át, de éppen azon a téren van elmaradás, ami talán a legvonzóbb volt a nyugatosodást illetően. Egyelőre azt látjuk, hogy az Unióhoz tartozás a munkavállalók számára csalódást jelent. A bérek emelése költséget jelent a munkaadóknak, így nem várható, hogy önként fognak fejleszteni. Ezért tenni kell. Ha sikerül egyszer elindítani, könnyebb lesz felzárkóznunk az uniós jövedelmekhez. (A nem reprezentatív felmérésben fizikai és szellemi munkavállalók, vezetők és beosztottak vegyesen vettek részt.) (OS)

    Mónus Csaba, elnök Aktív Szakszervezet
   
    Kiadó: Aktív Szakszervezet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Aktív Szakszervezet közleménye.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector