Startlaphoz Csatlakozz!

ASZSZ: a szakszervezetek nemzetközi segítséget kérnek

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2013. január 12. szombat, 14:53
Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) közleménye:
    
              Az ILO vizsgálja a bejelentéseket

     Nemzetközi segítséget kérnek a magyar szakszervezetek az új munka törvénykönyve mielőbbi módosításához. A szabályozás visszásságairól, a magyar munkavállalók kiszolgáltatottságáról és a hazai érdekegyeztetés totális szétveréséről egy budapesti fórumon tájékoztatták az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének (ILO) főigazgatóját.

    A konföderációs vezetők remélik, az ILO kiemelten figyeli majd, hogy a kormány betartja-e az érdekegyeztetésre vonatkozó nemzetközi előírásokat.

    A nemzetközi normáknak és elvárásoknak totálisan ellentmondóan Magyarországon megszűnt a kormányzat és az szakszervezetek közötti érdemi egyeztetés, még az olyan meghatározó ügyekben sem kérik ki a döntéshozók az érdekvédők véleményét, mint az új munka (Mt.) törvénykönyve - tájékoztatták magyar szakszervezeti vezetők Guy Rydert, az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatóját egy budapesti fórumon. Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) elnöke külön felhívta az igazgató figyelmét a magyar munkavállalók kiszolgáltatottságára, amelyre a munkaadóknak feltűnően kedvező új Mt. a magyarázat. Azért kellett a nemzetközi szervezet vezetője előtt feltárni a problémákat, mert az ILO-nak a tripartizmus, a párbeszéd kiemelten fontos - példa erre a 2011-ben a gyógyszeriparban létrehozott nemzetközi tripartit tanács -, a magyar kormány viszont éppen az érdekegyeztetési rendszert verte szét elsőként - magyarázza az ASZSZ közleményében Székely.

    A szakszervezetek képviselői külön felhívták az ILO elnökének a figyelmét a kormányzat nemzetközi direktívákkal ellentétes, hátrányos megkülönböztetést folytató gyakorlatára, s felidézték a rendvédelem területén 2012-ben bevezetett szakszervezet ellenes szabályozását, amely miatt különféle nemzetközi fórumokon már korábban is eljárást is kezdeményeztek.

     A problémák felvetésével a magyar érdekvédők nyitott kapukat döngetnek, Guy Ryder ugyanis kijelentette, a magyar érdekvédelem néhány vezetőjével való jó kapcsolata miatt alaposan ismeri a magyarországi szakszervezetek és munkavállalók helyzetét, s a kormányzat érdekegyeztetési gyakorlatát. A főigazgató felkérte a fiatalok munkanélküliségének helyzetéről rendezett konferencián résztvevő konföderációs elnököket - az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Szakszervezetek Együttműködő Fóruma (SZEF), az Értemiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Munkástanácsok, és a Liga Szakszervezetek vezetőit -, hogy fogalmazzák meg ismét, most már a gyakorlati tapasztalatok ismeretében is a munka törvénykönyvével kapcsolatos kifogásaikat. Ígéretet tett, hogy a beadványokat okvetlenül megvizsgálják, különféle nemzetközi fórumokon is megtárgyalják, s megteszik a szükséges lépéseket. A főigazgató kiemelte az ILO felelősségét is a tripartizmus működésének betartatásában. GuyRyder leszögezte: bármilyen válság legyen is, semmilyen intézkedés nem sértheti a párbeszédet, a szakszervezeti jogokat. Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete természetes szövetségese a szakszervezeteknek - erősítette meg Ryder az ILO álláspontját.

Forrás: Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) közleménye

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - ASZSZ: a szakszervezetek nemzetközi segítséget kérnek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector