Startlaphoz Csatlakozz!

VDSZ: a választás tétje az iparban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. március 31. hétfő, 16:36
Adókönnyítést az elnyomott ipari húzóágazatoknak, a munkavállalókat is védő munka törvénykönyvet, s a szakképzés újraindítását is követeli a választásra időzítve az új kormánytól a VDSZ, a legnagyobb ipari szakszervezet. A vegyipari ágazat elvárja, hogy a következő kormány ne csak a gépjárműgyártásra alapozza a nemzetgazdaság működését.

    Az ipar újraélesztését követeli a következő kormánytól a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége. A VDSZ ehhez a húzóágazatok versenyképességét segítő adók bevezetését tartja a legfontosabbnak – olvasható a szervezet közleményében. A mintegy 30 ezer tagot tömörítő, legnagyobb ipari szakszervezet az egyik nagy vesztese a gazdasági válságnak, s az azt követő kormányzati intézkedéseknek, egyebek között a szakképzés elsorvasztásának, a vegyipart és a gyógyszeripart éintő drasztikus adónövelésnek és a munkáltatóknak kedvező új munka törvénykönyve (Mt.) bevezetésének – olvasható az érdekképviselet közleményében. A VDSZ elvárja, hogy az új kormány szenteljen kellő figyelmet és pénzt az ipar újraindítására, s ne csak az autógyártáshoz kapcsolódó tevékenységeket támogassa annyira látványosan, mint ahogyan azt az elmúlt években tette, gyakran indokolatlanul. Végtelenül kockázatos ugyanis egyetlen ágazatra, az autógyártásra alapozni a nemzetgazdaság működését, miközben csak a vegyipar területén számos olyan tevékenység van, amely legalább akkora hasznot hajtana az országnak, mint a járműgyártás, ha a kormány megfelelő megfellően támogatná ezeket az ágazatokat is – szögezi le Székely Tamás, a szervezet elnöke.

    A VDSZ évek óta követeli, s számos szakmai javaslattal támogatná az érdemi szakképzés újraindítását, s az ehhez szükséges feltételek megteremtését, egyebek között tanműhelyek létesítését, s azoknak a cégeknek az előnyben részesítését, amelyek komolyan foglalkoznának az utánpótlás felkészítésével. A szakszervezet elvárja, hogy a következő kormány vegye komolyan és minden eszközzel segítse az innovációs folyamatokat is, mert ez is a sikeres ipar újraélesztésének a feltétele.

    A kormány cizellált statisztikai adatokkal próbálja bizonygatni az ország iparának fellendülését, a vegyipari szervezet azonban valós számokkal bizonyítja ennek az ellenkezőjét: a termelés a folyamatos lassú növekedés ellenére sem érte el még a 2007-es szintet sem – szögezi le Székely.  A VDSZ működési területén az elmúlt egy évben csaknem ötezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma. Ezt pontos számokkal is bizonyítja a VDSZ. Nem lehet a statisztikákkal úgy játszani, hogy ezek a tények ne kerüljenek nyilvánosságra – szögzi le az elnök, aki súlyos hibának tartja, hogy a rendszerváltást követően egyetlen kormánynak sem volt iparpolitikai koncepciója sőt, alig számoltak a hazai iparral. A szakszerveztet felháborítja az is, hogy miközben újabban kormányzati támogatással, ngy ovációval avatnak olyan cégeket, amelyek alig huszonöt embert foglalkoztatnak,  a MAL Zrt. 5 ezer dolgozójának és a beszállítókkal együtt mintegy 10 ezer munkahelynek a megmentéséért semmit nem tett az ország vezetése.

    Székely felhívja a figyelmet a rezsicsökkentés negatív hatásaira is: a gázipar területén például létszám- és bér csökkenést okozott az intézkedés. Vajon a munkanélkülivé lett gázipari dolgozók mit választottak volna, ha megkérdezik őket: néhány száz forinttal kevesebb havi rezsit munka nélkül, vagy változatlan fizetnivalókat biztos munkahelyi háttérrel? – veti fel a kérdést Székely.

    A szakszervezet évek óta követeli, s a következő kormánytól még inkább elvárja az Mt. módosítását úgy, hogy az elsősorban a munkavállalókat védje, s ne a munkaadóknak kedvezzen. A VDSZ az új munka törvénykönyve összeállítóinak bűneként rója fel az átgondolatlan, minden szakmaiságot nélkülöző munkaidőkeret megváltoztatását, amely drasztikus létszámcsökkenést okozott a termelésben, a flexibilitás és a műszakpótlékok változása pedig bérjövedelem csökkenéshez vezetett.

    A szakszervezet nemcsak követelőzik, hanem komoly szakmai javaslatot is tenne – mint ahogy az elmúlt években folyamatosan tette – az Mt. átdolgozására, s minden egyéb követelésének teljesítésére is. A szakszervezet elvárja, hogy az Mt. módosítása az új kormány a fontos és sürgős tennivalói között szerepeljen.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - VDSZ: a választás tétje az iparban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector