Startlaphoz Csatlakozz!

A tanárok többsége nem a fizetés miatt érzi magát rosszul

Mérsékelheti a szeptemberre ígért pedagógusbér-emelést a súlyos államháztartási hiány

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 10. csütörtök, 09:23

 Megakadályozhatja vagy mérsékelheti a szeptemberre ígért pedagógusbér-emelést a súlyos államháztartási hiány. Tavaly ugyanis épp a költségvetési hiány mérséklése érdekében, a köznevelési törvény villámgyors átírásával tolták el öt évvel az életpályamodellhez kötött, teljes bérrendezés bevezetését. Egy felmérés viszont azt bizonyítja, hogy a tanárok többsége nem a fizetés miatt érzi magát rosszul – olvasható a Népszavában.

   Bár a köznevelési törvény „garantálja”, hogy idén szeptemberben újra emelkedik a pedagógusok bére - majd ezt követően 2017 szeptemberéig minden évben -, a korábbi tapasztalatok szerint valójában ingatag lábakon áll a további bérrendezés, illetve annak beígért, jogszabályban rögzített mértéke. A magyar államháztartás hiánya a héten ugyanis elérte az éves előirányzat 82,6 százalékát. Vagyis több, mint valószínű, hogy ősszel - az októberi önkormányzati választások után - újabb költségvetési megszorításokra kényszerül a kormány.
 
   Mint ismert, 2012-ben került nyilvánosságra a Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter által jegyzett Széll Kálmán Terv 2.0, amely a Magyarország elleni uniós túlzottdeficit-eljárás megszüntetése érdekében javasolt intézkedéseket taglalta. A dokumentum a pedagógus életpályamodellhez kötött, 2013 szeptemberére időzített béremelés 2014-ra való halasztását indítványozta.
 
  Ugyanitt arra is javaslatot tett Matolcsy, hogy minden tanár legyen egy állami pedagóguskar tagja (ez megvalósult 2013-ban), pedig a lépés önmagában nem járt költségvetési vonzattal. Végül mégsem ez a forgatókönyv valósult meg, nyilván a közelgő parlamenti választás miatt: a köznevelési törvény tavalyi átírásával az egyszeriből öt évig tartó, fokozatos béremelés lett. Idén szeptembertől a főiskolai végzettségű pedagógusok 5-10 ezer, az egyetemi diplomával rendelkezők 7-12 ezer forintos bruttó fizetésemelést kaphatnak szolgálati éveiktől és „fizetési” kategóriájuktól függően.
 
   Minden állami fenntartású intézményben dolgozó tanár a „Gyakornok” vagy a „Pedagógus I.” kategóriába került, az idei minősítési eljárások után jövő januártól várhatóan 22 ezer tanárból „Pedagógus II.” lehet. E fölött már csak a „Mesterpedagógus” és a „Kutatótanár” kategória van.
 
   Ám a fizetésemelés nem javítottak sokat a pedagógusok hangulatán. A hvg.hu nem reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a legtöbb tanár, a megkérdezettek 30 százaléka nem érzi jól magát a bőrében, 10 százalékuk „nagyon rosszul” érzi magát, 26 százalékuk pedig „boldogul”.
 
   Csak a tanárok 34 százaléka mondta azt, hogy a fizetések és juttatások növelésétől jobban érezné magát. A válaszadók 88 százaléka szerint 2010 előtt jobb volt a pedagógusok helyzete, mint 2014-ben. A többség a szellemi szabadságot, a használhatóbb, korszerűbb tanterveket hiányolta, de kevesebb adminisztrációt és kisebb óraszámot is szeretnének.
 
   2013-ban az OECD 34 országban mérte fel, hogy a pedagógusok mennyire elégedettek a helyzetükkel, a magyar kormány azonban nem akart részt venni a vizsgálatban. A vs.hu-nak a szaktárca ezt azzal magyarázta, hogy nem volt ésszerű résztvenni egy több millió forintba kerülő programban, amely a 2013 óta tartó oktatáspolitikai átalakítások hatásait még nem lett volna képes mérni.

Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mérsékelheti a szeptemberre ígért pedagógusbér-emelést a súlyos államháztartási hiány.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector