Startlaphoz Csatlakozz!

Mintegy 7 ezer hallgató tanul az egyetemen

Hende: az NKE hallgatóinak a közszolgálat teljes képét ismernie kell

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 08. hétfő, 12:26

 A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) hallgatóinak felkészültnek kell lenniük a maguk szakterületén, de az is fontos, hogy a rendszerben is tudjanak gondolkodni, ismerjék a közszolgálat teljes képét - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfő reggel az NKE tanévnyitó ünnepségén Budapesten, az Orczy-parkban.

    A honvédelmi tárcavezető elmondta: az egyetem előtt álló év legfontosabb fejleménye a nemzetközi kar létrehozása, amellyel a diplomataképzés is megjelenik az intézmény keretein belül, s ezzel teljessé válik a közszolgálat területének lefedése. Emellett folytatják a Ludovika Campus fejlesztését is, tervük, hogy a jövőben a honvédtisztképzés is visszakerülhessen az ősi alma materbe.

    A Nemzeti Közszolgálati Egyetem küldetése, hogy a haza és a nemzet szolgálatára készítse fel a hallgatókat - emelte ki a miniszter, aki az elsőéveseknek azt mondta: a magyar állam olyan munkára hívja őket, amely a nemzet iránti elkötelezettséget és hűséget, becsületet és tisztességet, bátorságot és kitartást, nagyfokú szakértelmet és folyamatosan bővítendő tudást követel meg. 

    Megjegyezte: egy rendszer nem annyira erős, mint az egyes részek külön-külön, hanem amennyire az egyes részek együtt tudnak dolgozni. Amikor egyszerre kell mozdulni, mindenkinek tudnia kell a helyét és szerepét abban a rendszerben, amit közszolgálatnak nevezünk. Egy állam csak akkor lehet erős, ha az egyes területek jól értik egymás munkáját és jól tudnak együttműködni - fejtette ki.

    Minden problémát egyben kell tudni szemlélni - mondta Hende Csaba, kiemelve: az ukrán válság is egyszerre vet fel többek között nemzetközi jogi, gazdasági, biztonsági, etnikai, kulturális, emberi jogi kérdéseket. Nem adhatunk helyes és hosszú távon érvényes válaszokat a kihívásokra, csak akkor, ha mindegyikre igyekszünk megtalálni a választ. Hende Csaba kiemelte: abban vagyunk érdekeltek, hogy a helyzetet ne szankciókkal, hanem érdemi tárgyalásokkal rendezzük. „Ne csak fegyverszünet, hanem béke köttessék” - szögezte le a miniszter.

    Mint mondta: az ukrán válság felértékelte a NATO-t, minden országban a védelmi szektort, a szövetségen belül Közép-Európát. Az események is igazolják szerinte, hogy Magyarország biztonságát csak a NATO-n belül lehet garantálni. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a szövetség mi vagyunk: mindenkinek hozzá kell tennie erőit a közös erőfeszítésekhez - hangoztatta Hende Csaba, jelezve: ezért szövetségeseihez hasonlóan Magyarország is növelni fogja a védelmi kiadásokat, modernizálják a Magyar Honvédséget, az erre évek óta készen álló tervek megvalósítását felgyorsítják. Hozzátette: mindehhez fontos a nyilvánosság tájékoztatása és megnyerése is. Fontos, hogy amikor fejlesztésekről beszélnek, ne csak a tüzérségről, harckocsikról, helikopterekről essen szó, hanem a honvédelem rendszerének egészéről, küldetéséről, céljairól.

    A miniszter szerint az ukrán válság nyomán „új időszámítás kezdődött”. A múlt héten Walesben tartott NATO-csúcson történelmi döntések születtek, amelyek teljes mértékben garantálják Magyarország biztonságát - emelte ki Hende Csaba. Hozzátette: a NATO egy áthatolhatatlan védelmi falat emel a szövetség keleti határán, mindenki számára nyilvánvalóvá teszik, hogy Közép-Európa biztonságos hely.

    Patyi András, az egyetem rektora a hallgatóknak azt mondta: életpályájuk alapvető záloga lesz az állam ügyei jó intézésének. Köszöntőjében kiemelte, ahogy Démokritosz ókori filozófus is vallotta: „az államügyeket kell legfontosabbnak tartani minden egyéb között, hogy jól intéztessenek (…). Hiszen a jól kormányzott állam a legnagyobb mentsvár, s ebben minden benne van: ha ez egészséges, akkor minden egészséges - ha viszont ez tönkremegy, minden tönkremegy.”

    Ebben a tanévben mintegy 7 ezer hallgató tanul az egyetemen, több mint 2200-an elsőévesként. A tanévnyitó ünnepségen az elsőéves hallgatók esküt tettek. Több elismerést is átadtak. Simonné Berta Krisztina, a Belügyminisztérium európai és nemzetközi helyettes államtitkára az NKE Gyűrűje kitüntetést vehette át, míg Gazdag Ferenc, az egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának Nemzetközi- és Biztonsági Tanulmányok Intézet vezetője Egyetemért Emlékérem elismerésben részesült. 

    Az ünnepségen mások mellett részt vett Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar Főnöke, Danku Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, Papp Károly országos rendőrfőkapitány, Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, valamint Kónya István, a Kúria elnökhelyettese.

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hende: az NKE hallgatóinak a közszolgálat teljes képét ismernie kell.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector