Startlaphoz Csatlakozz!

Népszavazást és tiltakozást is szerveznek az döntést ellenzők

Vasárnapi vásárstop jövőre

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 17. szerda, 10:27

Elfogadta tegnap az országgyűlés a jövő év március 15-étől a vasárnapi zárva tartást elrendelő törvényt. A kormánypártból ketten tartózkodtak a szavazáskor, ami azért érdemel említést, mert állítólag Orbán Viktor erőltette át a Fidesz frakción a vasárnapi zárva tartást. Népszavazást és tiltakozást is szerveznek az döntést ellenzők – írja a Népszava.

   Két fideszes képviselő, Bencsik János és Kovács Sándor Szabolcs is tartózkodott a szavazáskor a vasárnapi zárva tartás elfogadásakor tegnap az országgyűlésben. A szemben állás figyelemre méltó, mert kiszivárogtatások szerint maga Orbán Viktor kormányfő, Fidesz-elnök erőltette át a jogszabályt a frakción. Korábban egyébként Kósa Lajos, Balla György fideszes képviselő is ellenezte a bezárás ötletét, Varga Mihály gazdasági miniszter pedig a HírTV-ben nem is oly rég úgy fogalmazott, hogy „nem bölcs gondolat” a bezárás.
 
   Demján Sándor nagyvállalkozó szerint a vasárnapi zárva tartásnak nem a CBA, vagy a COOP kiskereskedelmi láncok sok kis tulajdonosa lesz a nyertese, hanem legföljebb néhány személy. Elképzelhetőnek tartotta egy döntő súllyal rendelkező magyar hipermarket lánc létrejöttét, amely majd diktálja az árakat.
 
   Dávid Ferenc, a VOSz főtitkára a Népszavának elmondta, most a szövetség támogató nyilatkozatokat vár a civil szervezetektől, országos és ágazati munkaadói, és ha lehet, szakszervezetektől, hogy hajlandók-e csatlakozni a korábban már kilátásba helyezett népszavazási kezdeményezéshez. Sokat tehetnek az akció érdekében a nagy láncok is, amelyek a korábbi terhek és döntések mellé most „hetedik csapásként” megkapták a vasárnapi zárva tartást is - vélte a szövetség főtitkára.
 
  Ha nem jön létre egy megfelelően széles alapokon nyugvó koalíció az érintette cégekkel, civilekkel, érdek és szakmai szervezetekkel, akkor a VOSZ nem tudja egyedül vállalni egy népszavazási kezdeményezés összes terhét. Háttértárgyalások már eddig is voltak és sok szervezet jelezte támogatását, de mostantól, a jogszabály elfogadásától már konkrét nyilatkozatokra van szükség, hogy ki, mit képes vállalni emberben, technikában és anyagiakban - hangsúlyozta Dávid Ferenc.
 
   A VOSZ főtitkára egyébként ízléstelennek nevezte, hogy éppen március 15-én, a nemzeti ünnepen lép hatályba a vasárnapi zárva tartás szabálya, akár csak a Paks II. első részletének fizetési kötelezettsége.
 
   A Népszava kérdésére Dávid nem zárta ki azt sem, hogy akár a szövetség, akár valamelyik kereskedelmi lánc nemzetközi jogi fórumokhoz fordul a versenyjog megsértésére hivatkozva. Politikai pártokkal viszont nem kíván a VOSZ a népszavazás ügyében együttműködni.
 
   Vámos György, az Országos kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára személyes véleményeként lapunknak elmondta, gazdasági szempontból, figyelembe véve a zárva tartás melletti érveket is, hibás döntés volt a törvény elfogadás. A szakember arra figyelmeztetett, a kereskedelmi fogalom egy része el fog veszni a rövidebb bevásárlási idő miatt. Emellett rontja az ország turistavonzó képességét, a határ menti térségekből pedig a magyar fogyasztók a szomszédos országokba mennek majd vasárnapi bevásárlásaikat intézni. A szakember 15-20 ezer munkahely megszűnésétől is tart. A kereskedelmen kívül rosszul jár az ipar is, mert kevesebb árura lesz szükség., de a költségvetés is kevesebb áfa bevétellel számolhat. Izgalmas kérdés, hogy amikor a vásárlók vasárnap szembesülnek majd a lehúzott redőnyökkel, akkor mit szólnak majd - jegyezte meg Vámos György.
 
   A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) támogatta - volna- a vasárnapi zárva tartást, de mivel az „összecsúszott” a kereskedelmi láncok megbüntetésével, ezért a szakszervezet változtatott az álláspontján és már nem támogatja - nyilatkozta a Népszavának Sáling József a szakszervezet elnöke. A multiknál 60 ezer ember dolgozik, ezért a KASZ nem érthet egyet a cégek kiüldözésével az országból. A szakszervezet még értékeli a kialakult helyzetet, egyelőre nem csatlakozott még a VOSZ népszavazási kezdeményezéséhez.
 
  Úgy gondoljuk, hogy Magyarországnak előnye származik a vasárnapi kereskedelemből - idézte a Financial Times-ben megjelent Tesco anyacégének nyilatkozatát a Portfolio.hu. A brit lap szerint több magyar kormányzati politikus is elismerte, semmilyen gazdasági ésszerűség nem indokolta a vasárnapi zárva tartás bevezetését.
 
Új szabályok a kiskereskedelmeben
 
  „Az üzletek nyitva tartásáról” szóló tervezetet már mint „A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról” szóló törvényt fogadták el tegnap a képviselők.
- A törvény március 15-én lép hatályba és a kiskereskedelmi tevékenységre érvényes.
- Vasárnap zárva kell tartaniuk a 200 négyzetmétert meghaladó árusítóterű boltoknak, kivéve, ha a boltot működtető cég legalább 1/5 tulajdonrésszel rendelkező tulajdonosa vagy családtagja működteti aznap. Lesznek kivételek, például a nemzeti dohányboltok, gyógyszertárak, reptéri üzletek, piacok, benzinkutak stb.
- Hétköznapokon a legtöbb bolt reggel 6-tól este 22 óra között tarthat nyitva.
- Minden üzlet nyitva lehet az adventi vasárnapokon 6-22 óráig és még egy tetszőleges.
- December 24-én és december 31-én 6 óra és 12 óra között lehetnek nyitva a boltok.
- A pékségek kiskereskedelmi napokon 5 és 22 óra között lehetnek nyitva, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig 5 és 12 óra között.
 - A kormány rendeletben egyedi nyitva tartásokat engedélyezhet például idegenforgalmi és más területeken.
 
Dohányt akar a kormány
 
   A dohányipari vállalatoknak 2015-ben új terhet, rendkívüli egészségügyi hozzájárulást kell fizetniük - döntött az országgyűlés. A kormány ígérete szerint ez egyszeri teher és a magyarországi dohánygyártókat, valamint -kereskedőket sújtja. A fizetési kötelezettség alapja a vállalat 2014-es adóévben elért nettó árbevétele. A fizetendő hozzájárulás mértékét sávosan határozták meg: az adóalap 30 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,2 százalék – de legalább 30 millió forint -, az adóalap 30 és 60 milliárd forint közötti része után 2,5 százalék, az adóalap 60 milliárd forint feletti része után pedig 4,5 százalék.

Forrás: Népszava

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vasárnapi vásárstop jövőre.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector