Startlaphoz Csatlakozz!

Óriási különbség a lakóingatlanok árai között

12 évig kell dolgozni egy pesti luxuslakásért

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 13. kedd, 17:23

Az Egyesült Királyságban az átlagjövedelem négyszerese a magyarnak, ami sok honfitársunk számára teszi vonzóvá az angliai, londoni munkavállalást. Mindez azonban nem feltétlenül jelent könnyebb egzisztenciateremtést, legalábbis nem Londonban – írja a www.resourceinfo.hu.

  A világ legdrágább lakóhelye a CBRE nemzetközi ingatlan-tanácsadó „Global Living Report” című új lakópiaci jelentése szerint ugyanis London, ahol hozzávetőleg 8,6 millió Ft/négyzetméter áron vásárolhatunk egy új építésű, felsőkategóriás belvárosi ingatlant. Az Otthon Centrum „Lakáspiaci Monitor” elemzése szerint Budapesten ezzel szemben egy belvárosi újépítésű, prémium lakás átlagos négyzetméter ára „csupán” 700.000 forint. A CBRE és az Otthon Centrum közös elemzésében azt vizsgálja meg, hogy miből adódik az óriási különbség a lakóingatlanok árai között.
 
Eltérő mozgatóerők 

  Hong Kong, New York City és London évek óta váltják egymást a dobogó legfelső fokán, 2014-ben a brit főváros 16%-os áremelkedéssel azonban rávert a másik két világvárosra. Manhattanben kb. 7,8 milliós négyzetméter árral szembesülhetünk, ha belvárosi, prémium újépítésű lakásra vágyunk, Párizs belvárosában 4,8 millió Ft/négyzetméter ez az ár, míg Berlin a legolcsóbb a nyugat-európai fővárosok sorában, alig 1,1 millió Ft/négyzetméter egységárral. Budapesten a belvárosi (V. és I. kerületi) újépítésű, felsőkategóriás lakások átlagos négyzetméterára 700 000 Ft, amivel a legolcsóbb a mezőnyben, bár ez az ár hazai szemmel így is borsosnak tekinthető, hiszen a fővárosi újépítésű átlagárnak duplája. A Londonba költöző magyar munkavállalók természetesen nem a prémium szegmens lakásait célozzák meg, de a felső kategóriás ingatlanokból jól lehet következtetni az egész piacra és ezáltal jól illusztrálni a két város közötti különbségeket. 
 
  Az eltéréseket az elmúlt években eltérő ártrendek is magyarázzák. Az angol főváros 16%-os áremelkedésével szemben, Budapesten csak 2-3 százalékos emelkedés volt mérhető 2013-ról 2014-re. Bár mindkét városban a befektetői kereslet is szerepet játszik az áremelkedésben, London esetében ez a kereslet jóval erősebb. „A legszembetűnőbb különbséget London globális szerepe adja, a világ minden részéről vonzva a befektetőket, akik hosszú távú befektetési eszközt látnak a londoni luxuslakásokban” - mondta Borbély Gábor, a CBRE elemzési és tanácsadási vezetője. - „A belvárosi ingatlanok piacát 46%-ban külföldiek mozgatják az angol fővárosban.” 

   Budapesten is nőtt a külföldiek száma a lakáspiacon, ez leginkább az V. kerületben jellemző, ahol az Otthon Centrum szerint 2014-ben a vevők több, mint 13 százaléka volt külföldi. Ez ugyanakkor jócskán elmarad a londoni szinttől, egész Budapestet tekintve arányuk nem éri el a 2 százalékot sem. 

  A külföldiek befolyását, és London globális szerepét az is nagyon jól mutatja, hogy a londoni belváros árai nem csak magyar szemmel csillagászatiak, hanem az átlagos angol családoknak is. Az Eurostat által publikált, legutolsó, 2013-ra vonatkozó, 4 fős, kétkeresős családok átlagos nettó jövedelmét alapul véve jól látszik: „Míg egy átlagos angol családnak 35 évnyi teljes nettó jövedelmét kell egy 50 négyzetméteres, bel-londoni, újépítésű lakás megvásárlására fordítani, addig egy átlag magyar családnak csak 12 évnyi teljes nettó fizetése szükséges Budapest belső kerületeiben egy felsőkategóriás, 50 négyzetméteres újépítésű lakás megvételéhez.” - mondta Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. 

  Ez azt is jelenti, hogy bár a külföldi munkavállalás jelentette magasabb jövedelem a hazai viszonyok között vonzó, mégis, a hosszú távú külföldi letelepedésre, egzisztencia építésre vonatkozó terveket a magas ingatlanárak felülírhatják. Annál is inkább, mivel nem csak a világ legdrágább városában, Londonban kell többet dolgozni egy lakásért, hanem Párizsban és Rómában is. Ugyanakkor Dublin, Amszterdam, vagy Berlin ilyen szempontból vonzóbb, hiszen a belvárosi, 50 négyzetméteres újépítésű lakások megvásárlása egy átlagos család 4-6 évnyi teljes nettó jövedelmét teszi ki. 

   London kiemelkedő, és Budapest külföldi szemmel alacsony lakásárai nem csak a prémiumszegmensre jellemzőek, az Otthon Centrum egy korábbi felmérése alapján a nagy különbség az egész piacot tekintve is jellemző. Tehát a különbség igaz az átlagos, a kiköltözők számára elérhetőbb lakásokra is; a helyi kereseti viszonyokat figyelembe véve is kétszer annyit kell dolgozni egy londoni átlaglakásért, mint egy budapestiért. A nyugat-európai lakásárak emelkedése mögött a kereslet-kínálat egyensúlyának felbomlása húzódik meg. Londonban a legkritikusabb a helyzet: az elmúlt tíz évben egy millió fővel nőtt a város lakossága, de alig 200.000 új apartman épült, azaz csak minden ötödik új betelepülőre jutott egy új lakás. Ez a 20%-os arány rendkívül alacsony, habár ez a mutató Párizsban és Berlinben is 50% alatti, a CBRE elemzése szerint. A fejlesztői oldal elégtelensége hasonlóan kritikus más nagyvárosokban is. A népességnövekedés különösen nagy kihívás volt a kínai főváros esetében, de mégis 2,3 millió(!) új lakás épült 10 év alatt a 3,3 millió új lakos számára. Tokióban az építőipar lépést tartott a kereslettel az elmúlt évtizedben. 

   Budapesten 2005 és 2014 között csaknem 65 000 lakás épült, a többségük a 2005 és 2009 között. Ebben az időszakban a népesség csak 55 500 fővel gyarapodott a fővárosban úgy, hogy Budapest népessége 2006-ig folyamatosan csökkent és csak 2007-től pozitív a demográfia folyamatok egyenlege. Az első ránézésre túlkínálatos helyzetet árnyalja, hogy az új lakások egyrészt a megszűnt lakásokat pótolják, másrészt a meglévő állomány minőségi cseréjét jelentik. Az eladatlan újépítésű lakáskészlet Budapesten 2010-től apadásnak indult. Tovább árnyalja a képet, hogy a lakáspiacon az alapegységet a háztartások jelentik, melyek összetételében a népesség növekedésével párhuzamosan komoly változások voltak. 2001-ről 2011-re csökkent a 100 háztartásban élők száma, 225-ről 205-főre, magyarul a kisebb háztartások egységnyi népességnövekedés mellett nagyobb lakáspiaci keresletbővülést jelentenek. Az újépítésű lakások ára 2008 és 2011 között valóban csökkent, azonban nem csak a túlkínálat, hanem a háztartások negatív várakozásai és a romló finanszírozási helyzet is komoly szerepet játszottak ebben. 2011-től ingadozásokkal, de minimális növekedés jellemzi az újlakás árakat. 

Ingatlanbefektetés londonban és magyarországon
 
   Habár az ingatlanpiacon könnyen megégethetik magukat a befektetők egy-egy rossz időzítéssel, hosszú távra visszatekintve a legtöbb fejlett országban megérte ingatlanba fektetni. Az Egyesült Királyságban, Írországban és Ausztráliában különösen - itt 30 év alatt durván megháromszorozódtak az árak (inflációtól megtisztítva). „Ingatlanpiaci szempontból meghatározó volt a nyolcvanas évek fordulata, amikor az Egyesült Királyság addig iparra épülő gazdaságában a szolgáltató szektor egyre nagyobb szerepet kezdett játszani. A londoni lakóingatlan-piac különösen sokat profitált ebből a változásból, hiszen a globális pénzpiac egyik központja lett. A brit főváros ráadásul a 2008-as pénzügyi válságból is megerősödve került ki az elmúlt években, és további értéknövekedéssel kecsegteti a mostani befektetőket” - tette hozzá Borbély Gábor. 

   A ma ismert magyarországi ingatlanpiac nem tekinthet vissza 30 éves múltra, hiszen kialakulása a 1990-es évek közepére tehető. Reál értelemben a 90-es évek közepétől 2006-ig növekedtek az árak Magyarországon, főleg az állami kamattámogatás fűtötte 2000-es évek elejére tehető fellendülésnek köszönhetően. 2006-tól 2008-ig tartó stagnálás után csökkenésnek indultak az árak, egészen 2013-ig. Így egy lakáspiaci befektetés megítélése Magyarországon nagyon nagyban függ attól, hogy a befektető mikor lépett be a piacra. 1998 és 2006 között megháromszorozódott a lakások reálértéke, de aki 2006-ban szállt be, azóta egy 40 százalékos reálérték csökkenést volt kénytelen elkönyvelni. 1998 és 2014 között pedig csak 30 százalékos reálérték emelkedés regisztrálható. „2014-ben már minimális áremelkedést mértünk, így nagy valószínűséggel ismét a ciklus felívelő része jön a lakáspiacon, ami befektetési szempontból ideális belépési időszakot jelent” - mondta Déry Attila. - „Budapest külföldi szemmel mért relatív olcsósága pedig további keresletbővülést hozhat külföldi befektetők körében”
 
Forrás: resourceinfo.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - 12 évig kell dolgozni egy pesti luxuslakásért.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector