Startlaphoz Csatlakozz!

Kialakították az Agrárszakképző Iskolák Hálózatát

Román István: A gyakorlatnak nincs alternatívája

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 02. hétfő, 10:06

A duális képzés szempontjait tartja szem előtt a közelmúltban kialakult Agrárszakképző Iskolák Hálózata, ahol pedig nincs megfelelő gazdálkodó partner, ott a tangazdaságokat kell fejleszteni – mondta el a Világgazdaságnak Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára.

– Az ezekben a hónapokban, években újjáalakuló agrárszakképzés egyik legfőbb indoka az volt, hogy a korábbi rendszerben túlságosan szétaprózott volt a rendszer. Mi változik most, mi lesz a régi struktúra helyett?
– Valóban nagy változásokat élt meg az agrárszakképzés az elmúlt időszakban, hiszen 2013 augusztusától a szaktárca, az akkori Vidékfejlesztési Minisztérium felügyelete alá kerültek az intézmények. Ez összesen 59 feladatellátási helyet jelentett. Az intézményi rendszer átalakításával ma a Földművelésügyi Minisztérium mint fenntartó egy mélyebb hatású átalakítást is végrehajt. Ennek eredményeképp létrejön az Agrárszakképző Iskolák Hálózata. Erre azért van szükség, mert korábban a szóban forgó intézmények számos egyéb képzést folytattak, így például informatikai, vagy gimnáziumi osztályok is indultak ezekben az iskolákban. Az agrárjelleg kizárólagossá válásával párhuzamosan azonban új, a mezőgazdasághoz szervesen kapcsolódó képzések is megjelennek.

– Hogyan dolgozzák ki az új képzéseket? Mi alapján dől el, hogy mit fognak oktatni?
– A Földművelésügyi Minisztériumhoz tevékenysége révén szervesen kapcsolódnak az agrárium egyes szervezetei. A tárca feladatai közé nem csak a szakképzési teendők ellátása tartozik, hanem a stratégiaalkotás, a rendeletek alkotása és végrehajtatása. Ennek révén azonban fontos partnerei vannak, ilyen például az Agrárkamara, vagy a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetsége, az Országos Erdészeti Egyesület. Ezt felhasználjuk az új képzések kialakításakor.

– Mi a helyzet a gyakorlati oktatással? Itt is sikerül bevonni az agrárium szereplőit?
– Az intézmények képzési kínálata térségi rendszerben épül fel, és a már bevezetett duális képzésnek köszönhetően nem feltétlenül a tangazdaságokban folyik a gyakorlati oktatás, hanem az adott régió mezőgazdasági vagy élelmiszeripari vállalkozásainál. Ezeket a gyakorlati képzést is nyújtó cégeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara minősíti.

– Hogy fog kialakulni a képzések térségi megoszlása?
– Vannak olyan képzések, amelyeknek magas a presztízse, ezért kollégiumi ellátás esetén több száz kilométert is utaznak érte a diákok. Máshol a helyi sajátosságokhoz, vagy például a lokális élelmiszeripar igényeihez kell igazodni.

– Ez nyilván azért is szükséges, mert a meglévő tangazdaságok eszközállománya meglehetősen elavult. Van elegendő cég, amely szívesen fogadja a diákokat?
– A duális képzésnek megfelelően ahol csak lehet külső képzési helyre próbáljuk irányítani a diákokat. Mivel ez nem mindenhol megoldható, a tangazdaságok fejlesztése is fontos. Szeretném leszögezni, hogy ezek a tangazdaságok termelő egységek, tehát nem csupán az oktatás a céljuk. Tény, hogy ezekre a létesítményekre, azok eszközállományára référ a modernizálás. Ahol tehát nem megoldható a külső gyakorlati helyen, cégnél történő oktatás, ott arra kell törekedni, hogy a tangazdaság kapjon minél jobb felszerelést. Ez az irány a későbbiekben kulcsfontosságú lesz az új rendszer finomhangolása során, mivel a gyakorlati képzésnek nincs alternatívája az agrár-szakoktatásban.

– Élő tapasztalat, hogy az agráriumnak, és így az agrárszakképzésnek sincs meg a megfelelő presztízse ahhoz, hogy nagy számban vonzza a jó tanuló, jó képességű gyerekeket. Mi az ami ma ráviszi a diákokat, hogy a mezőgazdaságban tanuljanak tovább?
– Az elmúlt években a mezőgazdaság egészének presztízse felértékelődött, és az ágazatban nőtt a foglalkoztatás is. Bízom abban, hogy ez előbb-utóbb kihat az oktatásra is, és azzal, hogy a mezőgazdaság megélhetést tud nyújtani, a diákok figyelmét is felkeltheti. Arról nem is beszélve, hogy az agráriumban végbement az elmúlt években egy technológiai forradalom. A mezőgazdasági gépek működtetése ma már egyre komolyabb ismereteket, mérnöki, informatikai tudást is igényel. Ez megszólíthat egyre több olyan gyereket is, akiket érdekel a technológia fejlődése.
 
Román István
1975-ben született Kemecsén
1999-ben, Nyíregyházán, a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerzett matematika-földrajz szakos tanári diplomát
1999-tól 2006-ig Nyíregyházi Főiskola cégvezető
2006-tól 2009-ig Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Oktatási és Kulturális
Bizottság elnök, 2009-től a közgyűlés alelnöke
2010–2014 Országgyűlési képviselő
2014– Agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár a Földművelésügyi Minisztériumban
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Román István: A gyakorlatnak nincs alternatívája.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector