Startlaphoz Csatlakozz!

Cafeteriaválasztás

Több lehet a dolgozók nyugdíja, ha lép a munkaadó

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 12. csütörtök, 08:06

Most van a cafeteriaválasztás szezonja. Aki a munkahelyén kap béren kívüli juttatást, azok 74 százaléka Erzsébet-utalványt, 54 százaléka Széchenyi Pihenő Kártyát választ. Egy felmérés szerint az egészségpénztári és önkéntes nyugdíjpénztári tagság a harmadik és a negyedik helyen van népszerűségi listán, 35 és 28 százalékos népszerűséggel – írja az Origo.

   Örvendetes, hogy a dolgozók továbbra is fontosnak tartják az egészségüket és gondolnak a nyugdíjas éveikre is, mondta Lehoczky László. A Stabilitás Pénztárszövetség elnöke szerint a munkavállalók lojalitását is fokozni lehet azzal, ha a munkaadó is támogatja a pénztári tagságot.
 
   Az önkéntes pénztári konstrukciók rugalmas, alacsony költségű megtakarítások, melyek hozama 10 év után adómentesen felvehető és még adókedvezmény is jár hozzájuk. Az egészségpénztárak segítségével pedig a tagok olyan egészségmegőrző szolgáltatásokat vehetnek igénybe, amelyekre amúgy nem lenne pénzük.
 
Átlépték az ezermilliárdot
 
   Tavaly sikeres évet zártak a Stabilitás Pénztárszövetség pénztárai, "kimondottan jó" hozammal, miközben az egyéni befizetések is nőttek – mondta Lehoczky László. Az önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona 2014 végén 1009 milliárd forintot tett ki, ami 10,5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi 912,6 milliárd forinthoz képest – mondta a Stabilitás elnöke.
 
  Az önkéntes kasszáknak közel 1,1 millió tagja volt a múlt év végén. Ez nagyjából megegyezik az egy évvel ezelőtti adattal. A tagpénztárak portfólióik kockázatától függően 2,2-18,5 százalékos hozamot értek el tavaly, ami jó teljesítménynek számít.
 
   Elmondta, hogy az egyéni befizetések a múlt évben a tavalyinál 20 százalékkal magasabbra, 61,2 milliárd forintra rúgtak. Ez az összeg és a kiemelkedő utolsó negyedéves befizetések azt mutatják, hogy a tagok elégedettek a kasszák teljesítményével. Lehoczky László szerint a pénztárak alacsony költségek mellett, attraktív hozamokat produkáltak.
 
Szeretik az egészségkasszákat
 
  Az egészségpénztárakról szólva Lehoczky László kifejtette: a szövetséghez tartozó egészségkasszákban a tagok összlétszáma 725 ezer volt a múlt év végén, ami kicsi emelkedést jelent. Az egészségpénztárak népszerűségét mutatja, hogy a kasszák bevétele 9 százalékkal 39,4 milliárd forintra nőtt, az egyéni befizetések 28 százalékkal 11 milliárd forint fölé emelkedtek - ismertette Lehoczky László. A tagok 7,4 millió alkalommal vették igénybe a pénztárak nyújtott szolgáltatásokat. Ami alkalmanként több mint ötezer forintos kifizetést jelent.
 
A munkáltatók adhatnak lökést
 
  Aki félre tesz, ma átlagosan 5-10 ezer forintot tud megtakarítani idős korára. A nyugdíjas évekre való felkészülést nem lehet elég korán kezdeni – tette hozzá Lehoczky László. Aki nem tesz félre, azoknak a 65 százaléka azt mondja, nem engedheti meg magának, a megkérdezettek 12 százaléka pedig azt mondta, túl messze a nyugdíjas kor.
 
   Amikor 1994 környékén megalakultak az önkéntes nyugdíjpénztárak alapvetően munkáltatói indítatásból keletkeztek. Lehoczky László szerint jó lenne, ha most újra a munkáltatók lökést adnának és a cafeteriaelemek között egyre többen kínálnák fel az önkéntes nyugdíjpénztári tagságot. Ha egyszer ez újra beindulna, akkor ez felpörgetné a tényleges öngondoskodást is – véli a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke.
 
  A KutatóCentrum felmérése szerint a magyarok 39 százaléka rendelkezik valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással, és ezen megtakarítások 64 százaléka önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás.
 
A munkavállalók fele választhat
 
  A cafeteriapalettát a munkáltatók fele összeállítja a dolgozóinak. Vagyis megmondja, hogy milyen juttatások közül választhat. A munkáltatók másik fele pedig rábízza a dolgozóira, hogy Erzsébet-utalványt, iskolakezdési támogatást, bérletet lakáshitel-cafeteriát, egészségpénztári tagságot, önkéntes nyugdíjpénztári juttatást vagy egyéb cafeteriaelemet kér.

Forrás: Origo

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Több lehet a dolgozók nyugdíja, ha lép a munkaadó.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector