Startlaphoz Csatlakozz!

Egy nőkből és férfiakból álló csapat sokkal jobb döntéseket tud hozni

Kihalás fenyegeti a női vagyonkezelőket?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 23. hétfő, 13:51

„Veszélyeztetett faj” - így jellemzi a női portfóliómenedzserek helyzetét a piacon a Financial Times egyik újságírója. Az elmúlt hat évben az USA-ban, amely a világ legfejlettebb alapkezelői piacával rendelkezik, folyamatosan csökkent a női vagyonkezelők száma. Mára a nők aránya az amerikai alapkezelésben alig 7%-ot tesz ki, ami 6 éve még 10%-on állt – írja a Portfolio.

   Ma már ritkaságnak számít, ha egy-egy alap mögött női vagyonkezelőt látunk. Ezt támasztják alá a Morningstar adatai is, amely szerint az amerikai alapkezelői piacon tevékenykedő 7293 portfóliómenedzsernek kevesebb mint 7%-a nő. Csak összehasonlításképp, ez az arány 2009-ben még 10% körül mozgott.

   De hogyan jutottunk el idáig? Sokak szerint a válasz a pénzügyi válságban keresendő. Anne Richards, az Aberdeen Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a válság miatt bekövetkező reputációromlás az alapkezelői piacon egyre több nőt vitt rá arra, hogy felhagyjon az alapkezeléssel. Szerinte a nők számára sokkal fontosabb volt, hogy érezzék: a munkájuk valódi értéket teremt a társadalom számára.
 
   Kell-e egyáltalán azzal törődni, hogy lassan kihalnak a női alapkezelők? A cikk szerint nagyon is. Richards szerint egy nőkből és férfiakból álló csapat sokkal jobb döntéseket tud hozni, hiszen a problémákat is eltérő nézőpontból közelítik meg. Szerinte ha az alapkezelői piac figyelmen kívül hagyja a társadalom egyik felét, nem lehet optimális eredményhez jutni. Hasonló véleményen van Saker Nusseibeh, a Hermes Investment Management vezérigazgatója is, aki szerint  a tehetséges vagyonkezelő-jelöltek 50%-ának kizárása a versenyből értékromboló és ostoba lépés.

   A statisztikák is azt mutatják, hogy kellenek a női alapkezelők a piacra. Egy 2013-as tanulmány szerint az olyan alapok, amelyeket többségében nők kezeltek, felülteljesítették a hedge fund piacot az elmúlt hat és fél évben, 6%-os hozamot produkálva az iparági átlag 1,1%-os negatív hozamához képest. Egy másik tanulmány szerint pedig 2013-ban szektorszinten a női vagyonkezelőknél lévő alapok felülteljesítették a férfi portfóliómenedzserek alapjait.

Forrás: portfilio.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kihalás fenyegeti a női vagyonkezelőket?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector