Startlaphoz Csatlakozz!

Az önkormányzat továbbra is megfelelő „gazda” lehet

Társadalmi vitán az alapellátási törvény tervezete

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 04. hétfő, 08:33

Rendezni kívánják az ipa-fizetést, a praxisjog adásvételét, lenne kollegiális szakmai vezető. Erős egészségügyi alapellátási rendszerekkel rendelkező országokban jobb a lakosság egészségi állapota, a szükségtelen kórházi felvételek aránya alacsonyabb, kisebbek a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek az egészségi állapotban – áll a nemrégiben társadalmi vitára bocsátott alapellátás megerősítését célzó koncepcióban, amelyet mintegy félszáz szakmai, érdekvédelmi szervezethet juttattak el – írja a weborvos.hu.

  A tervezet részletezi az alapellátás céljait, feladatait, az egyes alapellátás körébe tartozó ellátások sajátosságait, külön fejezetet szentel a foglalkozás-egészségügyi alapellátásra, valamint javaslatot tesz a korábban már működött, ún. „kollegiális szakmai vezető háziorvos” intézményének újbóli bevezetésére, a háziorvosi ellátás nyújtásának egységessége, szakmai felügyeletének hatékonyabb biztosítása érdekében.
 
  Mint a tájékoztatásban olvasható, az egyeztetésben részt vevő kormányzati és szakmai szereplők egyetértettek abban, hogy az önkormányzat továbbra is megfelelő „gazdája” lehet az alapellátási feladatoknak, különösen akkor, ha a működtetésben az állam nagyobb szerepet vállal, illetve a szabályozással biztosítja az azonos működési feltételrendszert. Az alapellátás továbbiakban is önkormányzati kötelezettségként történő definiálása mellett nem sérül az önkormányzatiság, illetve fennmaradnak azok az önkormányzati érdekek is, amelyek a működést eredményesebbé tehetik, valamint a fejlesztéseket sem hiúsítják meg.
 
  A háziorvosok és a települési önkormányzatok között létrejött feladatellátási szerződések egységesítése érdekében szükséges módosítják az önkormányzati törvényt. A szerződési feltételek egyértelmű rendelkezésekre tesznek javaslatot a rendelési idő kialakítása, illetve az önkormányzat fenntartási kötelezettsége körében. A praxisjog adásvétele megkönnyítése érdekében a módosítás tartalmazza, hogy a finanszírozás keretében kapott összeg a praxisjog megszerzése érdekében is felhasználható. Szintén a praxisjog könnyebb megszerzése érdekében a Kormány felhatalmazást kapna arra, hogy a felvett hitelhez kamattámogatási rendszert dolgozzon ki.
 
 A sokszor fájlalt iparűzési adóval kapcsolatban két változatot tartalmaz a helyi adókról szóló törvény módosítása: az alapellátásban dolgozók ipa alóli mentesítésére az EMMI és a gazdasági tárca is javaslatot fogalmazott meg. Az előbbi értelemszerűen a mentesítést ajánlja, míg a NGM az önkormányzatokra bízná a mentesség megadását.
 
 Új elem, hogy a törvény előírná: ha az önkormányzat kapja az egészségügyre szánt finanszírozást, akkor annak felhasználásáról az érintett egészségügyi dolgozókat havonta tájékoztatnia kell.

  A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény lehetőséget kíván biztosítani arra, hogy amennyiben a biztosított – igazoltan – részt vesz nem kötelező, az állam által szervezett szűrővizsgálatokon, elsőbbséget élvezhessen a várólistához, előjegyzési listához kötött, a szűréssel érintett, abból eredő szolgáltatások igénybe vétele esetén.
 
   A törvénymódosítás javaslatot tesz arra is, hogy amennyiben az egészségbiztosító kimutatása alapján a háziorvosok, házi gyermekorvosok beutalási rendjéből következően pozitív különbség mutatkozik a szakellátásban, akkor ezt a megtakarítás a háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátáshoz kapcsolódó, rendeletben meghatározott fejlesztésekre fordítsák.
 
   Az alapellátásért felelős országos módszertani intézet, vagyis a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet – amelybe az Országos Alapellátási Intézet integrálódott – is jelentősebb szerephez jutna a megújuló rendszerben.

Forrás: weborvos.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Társadalmi vitán az alapellátási törvény tervezete.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector