Startlaphoz Csatlakozz!

2016-ban további több tízezer főt vonnak be a közfoglalkoztatásba

Negyedmilliónál is több közmunkás lehet havonta

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 08. péntek, 11:30

Jövőre az ideihez képest több mint 25 százalékkal emelnék a közfoglalkoztatásra szánt összeget, ami közel 340 milliárd forintot jelent – írja az mfor.hu.

  A múlt héten benyújtott konvergenciaprogram 2016-2018-as államháztartási folyamatokra vonatkozó része szerint 2016-ban további több tízezer fő bevonására kerül sor a közfoglalkoztatásba. A Start-munkaprogram költségvetési előirányzata mintegy 25 százalékkal emelkedik.
 
  Ez azt jelenti, hogy az idei 270 milliárd forintos előirányzat 337 milliárd forintra emelkedik,  vagyis legalább 67 milliárddal több forrást biztosíthatnak erre a célra.
 
 A Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiindulva arányosítás segítségével az is könnyen megbecsülhető, hogy az előirányzat növekedésével párhuzamosan milyen mértékben emelkedhet a közfoglalkoztatásban érintettek száma. 2014-ben 182 600 fő volt a havi átlagos létszám, ami 231,1 milliárdos költségvetés előirányzattal valósult meg. Idén 16,8 százalékkal szánnak a közmunkára több pénzt, így ha azt feltételezzük, hogy a létszám is ilyen arányban növekszik, akkor  213 ezer lehet idén a közmunkások havi átlagoslétszáma.
 
 Igaz ugyan, a költségvetési keret növekedése a közfoglalkoztatotti bér emelkedését is fedezi, ám mi most az egyszerűség kedvéért ezt változatlannak tekintettük, már csak abból kifolyólag is, hogy jelentősebb béremelés ezen a területen nem várható.
 
  A jövő évre tervezett összeg pedig a konvergenciaprogram szerint 25 százalékkal haladja meg az idei évit, ami a fentebb már említett minimum 337 milliárdos előirányzatot eredményezheti. A havi átlagos létszám ugyanilyen mértékű növelése pedig 266 000 közfoglalkoztatottat eredményezne havi átlagban.
 
  Hogy érzékeltessük az első látásra is hatalmas létszám megdöbbentő jellegét, eláruljuk, hogy a közfoglalkoztatás havi átlaglétszáma meghaladná az építőiparban, vagy a szállítás, raktározás területén foglalkoztatottak létszámát. Mindkettő esetében ugyanis 258 ezer emberről beszélhetünk. Sőt, szinte ezzel a 266 ezerrel megegyező számú embert foglalkoztat a humán, egészségügy, szociális ellátás ágazat.

Forrás: mfor.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Negyedmilliónál is több közmunkás lehet havonta.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector