Startlaphoz Csatlakozz!

Darázsfészek

A kezelés után, önként adott hálapénz nem bűncselekmény?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 18. hétfő, 07:01

„A Kúria leszögezte, hogy csak az minősül hálapénznek, amit a beteg elégedettsége kifejezéseként, önként ad a kezelés után. Ebben az esetben nem lehet bűncselekményről beszélni. Ez a magyar társadalomban hosszú ideje kialakult szokás.” Ezt fejtegette a büntető tanács elnöke az Állami Egészségügyi Központ tizenegy nőgyógyász szakorvosa és két szülésznője ellen vesztegetés miatt indult eljárásban – olvasható a Vasárnapi Hírek cikkében.

   A vád szerint 2007-ben és 2008-ban legalább húsz esetben kértek pénzt kismamáktól. Három fórumot is megjárt az ügy, és háromféle ítélet született. A Fővárosi Törvényszék első fokon tíz szülész-nőgyógyászt ítélt el, egyenként kétmillió forint körüli pénzbüntetésre, egy szülésznő pedig felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Az ítélőtábla azután a vádlottak egy részét felmentette, a többiek büntetését enyhítette. Végül csak hét vádlott ügye nem vált jogerőssé és került a Kúria elé. A vádlottak nagy részét tényleges büntetés kiszabása nélkül próbára bocsátották, volt, aki megrovást (ejnye-bejnyét) kapott, másokat pedig felmentettek. 60 000 forint pénzbüntetést és 35 000 forint vagyonelkobzást azonban csak az egyik szülésznőre szabtak ki. És közel sem azért, mert „ő vitte el a balhét”, hanem mert őt 6 rendbeli, míg a többieket mindössze 1-2 esetben elkövetett vesztegetésben találták bűnösnek. Az esetek száma persze – mint mindig – attól is függ, hogy mit lehet bizonyítani. A büntetések tehát arányban állnak a megvalósított cselekmények számával.
 
  De vajon igaza van-e a Kúriának abban, hogy a kezelés után, önként adott „hálapénz” nem bűncselekmény? Hivatkozhat- ea törvény ellenében a legfelsőbb bírói fórum „a magyar társadalomban hosszú ideje kialakult szokásokra”?
 
  A Btk. ugyanis teljesen egyértelmű: „aki… a tevékenységével kapcsolatban… jogtalan előnyt vagy annak akár csak az ígéretét elfogadja, vesztegetés miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.
 
  A sokat és joggal szidott állami egészségügyben tehát az utólag adott pénz is az orvos/nővér/szülésznő kórházi tevékenységéhez kapcsolódik és nem jogszerűen kapott pénz. A „hálapénz” kifejezés a paraszolvencia szónak kissé álságos magyar fordítása, melynek nem sok köze van a kifejezés eredeti tartalmához. Nem véletlen, hogy a nemzetközi szóhasználatban „informal payment”-nek (informális fizetésnek), valamint „under-the-table payment”-nek (asztal alatti fizetésnek) hívják. Valljuk be őszintén – a GKI felmérésében szereplő 72%-kal együtt –, hogy azért adunk paraszolvenciát, mert meggyőződésünk, hogy ha nem adnánk, rosszabb ellátást kapnánk. Vagyis az így, „asztal alatt adott pénznek” a hálához nem sok köze van.
 
  Az Igazságügyi Minisztérium törvénymódosítási javaslattal próbálja rendezni a hálapénz törvényi hátterét. Mert miközben a Btk. szerint – és a Kúria szóbeli indokolásával ellentétben énszerintem is – akkor is vesztegetésről van szó, ha önként adják a hálapénzt, a Munka törvénykönyve a kórház igazgatójára bízza: engedi-e dolgozóinak a paraszolvencia elfogadását. Ez maga a tökéletes jogbizonytalanság. Nagy kérdés, helyes-e az az elképzelés, hogy ezt a lényegében korrupt rendszert legalizálják, vagyis elfogadják „a magyar társadalomban hosszú ideje kialakult szokásokat”. A hálapénz megszüntetéséhez persze az államnak meg kellene fizetnie az orvosokat, nővéreket. Mindenkit, aki az egészségügyben dolgozik.
 
   Nem kétséges, darázsfészekbe nyúl az, aki a hálapénz rendszerén próbál változtatni. Mert nem elég pusztán az egészségügyi rendszert normálissá alakítani, de a fejekben is rendet kellene tenni.

Forrás: Vasárnapi Hírek

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A kezelés után, önként adott hálapénz nem bűncselekmény?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector