Startlaphoz Csatlakozz!

„Futószalagon” küldik a felmondóleveleket

Nem tudni, mikor kapják meg végkielégítésüket a volt malévosok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 11. szerda, 07:56

Keddtől három napon keresztül kapják meg a megszűnt magyar légitársaság alkalmazottai a felmondóleveleket, de azt egyelőre nem lehet tudni, mikor kapják meg végkielégítésüket, és azt sem, hogy mekkora összeget utalnak majd a megmaradt vagyonból. Több szakszervezet pert indít a társaság ellen - olvasható a mno.hu-n.

    Dávid Imre egy Boeing 737-es kapitánya volt a Malévnál. Indiába hívták dolgozni a képzett szakembert, de már nem akar új életet kezdeni máshol. „1979-ben léptem be a Malévhez, akkor még édesapám is itt dolgozott, és az édesanyám is. Ezt megélni... ez olyan gyakorlatilag, mint amikor szétszakad egy család” – mondja az egykori alkalmazott, aki huszonnyolc évig dolgozott a cégnél.

Felmondólevelek, futószalagon

    A felmondóleveleket „futószalagon” adták át az egyik bevásárlóközpontban működő Malév-irodában. Névsor szerint szólították az alkalmazottakat, akikre fejenként 10 perc jutott. Csütörtökig ezren kapják kézhez a dokumentumot. A végleges felszámolásig egy 80-100 fős csoport marad a cég alkalmazottja.

    A csődeljárás során még van töméntelen szál, amit le kell zárnom, és hát nem jó így bejönni dolgozni” – mondja Kerekes János, a Malév károsanyag-kereskedelmi rendszermenedzsere.

     Néhány vezető kivételével valamennyi dolgozónak van munkaszerződése, illetve kollektív szerződése, így mindenkire a munka törvénykönyve vonatkozik. A felmondás konkrétumokat nem tartalmaz, így azt sem, mikor és mennyi végkielégítést kapnak a volt malévosok.
 
    „Most a mi humánigazgatónk azt mondta – de ezek csak kérdések, tehát nem tudjuk, hogy valóban így van-e –, hogy vannak ilyen felszámolási költségek. Ott van a Lurdy-ház bérlése, akkor tartalékolni kell arra, hogy perek lesznek, ezek mind kérdések, nem tudunk igazából semmit – fejtette ki Csapláros Andrea volt légiutas-kísérő.

     A Malév Zrt. humán igazgatója azt mondta, a márciusi bérüket a bérgarancia alapból kapják meg a dolgozók, várhatóan április második felében. A végkielégítésekről még keveset lehet tudni.

Nem teljesíthető

     „A jelen állapot szerint a végkielégítés, illetve a felmondási időre jutó összeg egy részére a bérgarancia-alap fog fedezetet biztosítani, az összes többit pedig követelésként nyilván kell tartanunk” – mondta el a Hír Televíziónak Király József, a Malév Zrt. humánigazgatója. Hozzátette: ennek jelentése, hogy a bérgarancia-alap egy felülről korlátos összeg, amit mindenki a törvényben meghatározottak szerint vehet fel. Ez 1 millió 13 ezer forint, akinek efölötti a követelése, azt ebben a pillanatban nem tudjuk teljesíteni.

    A szakszervezetek az elbocsátások és a juttatások miatt biztosan perelni fognak, de sokan egyénileg is jogi útra terelik az ügyet.

Forrás: Magyar Nemzet Online

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem tudni, mikor kapják meg végkielégítésüket a volt malévosok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector