Startlaphoz Csatlakozz!

Munkáltató és a munkavállaló: kölcsönös bizalom nélkül

Olaj a tűzre az új Munka törvénykönyve

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 26. hétfő, 10:50

A munkáltató és a munkavállaló sokszor zsigerből gyűlöli egymást, pedig egyik sem tud meglenni a másik nélkül. Az új munka törvénykönyve mintha csak olaj lenne a tűzre, pedig éppen ilyen válságos időkben lenne szükség a leginkább a kölcsönös bizalomra - olvasható az itbusiness.hu cikkében.

   Sokszor fordul elő, hogy a cégek hr-esei úgy beszélnek a munkavállalókról, mint valami bűnözőkről, s gyakran úgy is kezelik őket. A legrosszabb feltételezése ugyanakkor a másik félre is igaz: számos esetben ők is úgy vélekednek, hogy a munkáltatót csak az ő kizsákmányolásukra teremtette a Mindenható – osztja meg tapasztalatait Dara Péter tanácsadó, a Devise Hungary ügyvezetője. A két fél ilyen hozzáállása mellett nem csoda, hogy sokszor a bizalom legcsekélyebb jele sincs meg a másik oldal iránt. Márpedig ilyen szituációban természetes, hogy az új munka törvénykönyve (mt) rendelkezései is konfliktust fognak eredményezni a felek között.

Gazdasági érdek és magánszféra

   Az új mt egyik várható konfliktusforrása és vélhetően a gyakorlatban legtöbb vitára okot adó kérdésköre két egymással ellentétben álló (alap)jog: egyrészt a munkáltató jogos gazdasági érdekeinek védelme, másrészt a munkavállalónak az Alkotmányban biztosított joga magánszférája védelmére.

    Soós Andrea ügyvéd, munkajogi szakértő szerint az elméletben kialakított szabály várhatóan számos gyakorlati problémát jelent majd, s ádáz viták tárgyát képezheti arról, milyen tevékenységeket is korlátozhat a munkáltató. Beleszólhat-e a ruházatba, a fogyasztási szokásokba, a közösségi oldalakon tanúsított magatartásba, ne adj’ isten családalapítási terveibe, egészségi állapotába?

   Régi kérdés, hogy hol a határ, ameddig a munkáltató beavatkozhat a munkavállaló magánéletébe, s korlátozhatja alapjogait. Az új munka törvénykönyve sem tudja kezelni ezt a problémát. Egyoldalúan rögzíti, hogy a munkáltató jogos gazdasági érdekéből még a munkavállaló egyes alapjogait (a véleménynyilvánítás, a személyes adatok védelméhez való jogát) is korlátozhatja.

 Munkaidőn kívül

   Egyértelmű esetekben ennek megítélése könnyű, például a munkavállaló munkaidőben a közösségi oldalakon nem tehet munkáltatójára becsmérlő kijelentést. De mi van a közösségi médiában munkaidőn kívül tanúsított magatartással? Első látásra az új mt megengedi a szankciók alkalmazását, ha a munkavállaló akár munkaidőn kívül veszélyezteti tevékenységét. Ugyanakkor ahhoz, hogy ezt észrevegye, bizonyítsa, a munkáltatónak figyelnie kell a munkavállalót, amit viszont nem tehet meg a munkavállaló hozzájárulása, tájékoztatása, sőt legitim cél nélkül. A munkáltató az új szabályok alapján jogosan korlátozza a munkavállaló közösségimédia-aktivitását, de hogyan bizonyítja majd, hogy jogszerűen figyelte ezt?

   Nem idegen az európai joggyakorlattól a filozófia segítségül hívása e kérdéskörben, különösen a közösségi média kapcsán. Az identitás védelmének külön tudományága van, amely kiterjed arra is, hogy a magánszféra az, amit az egyén közöl, látni enged magából. Ezt a kaput nyitja ki az új adatvédelmi törvény, amely már a címében is információs önrendelkezési jogot említ. Ez azt sugalmazza, hogy az érintett (munkavállaló) jelöli ki a határokat, amelyeken belül a munkáltató kutakodhat.

Forrás: itbusiness.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Olaj a tűzre az új Munka törvénykönyve.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector