Startlaphoz Csatlakozz!

Jogsértő módon utasították el a Liga és a VOSZ népszavazási kezdeményezését a szervezetek szerint

Önkényes és jogsértő a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) jogértelmezése, amellyel elutasította a Liga Szakszervezetek és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) népszavazási kezdeményezését a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban, ezért az érdekvédelmi szervezetek ismételten kezdeményezik kérdéseik hitelesítését - közölte a Liga és a VOSZ kedden.

Bővebben
Így változott a szochó januártól

 Néhány gyakorlati tapasztalat és egyéb jogszabályváltozások miatt módosult kissé a szociális hozzájárulási adó szabályozása. Cikkünkben elmagyarázzuk azt is, miként módosultak az adókedvezmények – olvasható a munkajog.hu oldalán.

Bővebben
Frusztrált a csendes nemzedék

A magyar ifjúság szinte mindig az anyagi boldogulással kapcsolatos problémákat említette elsőként, ám „2008-hoz képest 2012-ben a kevésbé konkrét, bizonytalanságot, frusztrációt jelző problémák említése tovább erősödött” - állapította meg Magyar Ifjúság 2012 című felmérés, melynek harmadik, az országot régiónként is vizsgáló tanulmánykötetéből is kitűnik a korosztályt nagy mértékben nyomasztó céltalanság, munkanélküliség, pénztelenség - tehát a létbizonytalanság.

Bővebben
Minden második nőt zaklatnak a munkahelyén

   Az Európai Unióban a nők 30-50 százalékát, míg a férfiak 10 százalékát éri szexuális zaklatás a munkahelyén. Egy nyíregyházi és egy miskolci civil szervezet a Norvég Civil Alap támogatásával programot indít az erőszakot elszenvedők megsegítésére és a fölvilágosításra – írja a Népszabadság.

Bővebben
Kitart a népszavazás mellett a LIGA és a VOSZ

Újabb törvény egyeztetés nélkül. Az országgyűlés 2014 decemberében elfogadta a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt, mely 2015. március 15. napján lép hatályba. A törvény a vasárnapi munkavégzésen túlmenően a hét többi napjain történő munkavégzést is korlátok közé szorítja. A LIGA több alkalommal sérelmezte azt, hogy a jogszabály elfogadására társadalmi egyeztetés, valamint hatástanulmányok nélkül került sor. Ennek következtében tavasszal ismételten a munkavállalók érdekeit sértő törvényi rendelkezésekkel bővülhet a hatályos joganyag. Ezen túlmenően folyamatos a nemzetközi hátterű gazdasági társaságok (multi) kivonulása az országból, mely a munkahelyek számára nézve kifejezetten aggasztó hatású.

Bővebben
A fuvarozók szerint továbbra sem egyértelműek a részletszabályok a német minimálbérrel kapcsolatban

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) szerint továbbra sem egyértelműek a részletszabályok a német minimálbérrel kapcsolatban, a szervezet egyelőre arra sem tud válaszolni, hogyan számfejtik majd a cégek az érintett fuvarozók januári bérét, miközben az Európai Bizottság már egyeztet Németországgal az ügyben - tudta meg az MTI kedden az MKFE-től.

Bővebben
Kik járnak még jól a minimálbér-emeléssel?

A legkisebb bér összegének emelkedése nemcsak a minimálbéren foglalkoztatottaknak kedvező hír, hanem egy sor társadalombiztosítási, adózási összeghatár is növekedett – ismertette az adozona.hu.

Bővebben
Nem vonult vissza a nagy generáció

Nemrég ment nyugdíjba, de nem vonult vissza az Egyesült Államokban az úgy nevezet nagy generáció, táboruk csaknem 80 milliós, és továbbra is jelentősen formálják Amerikát. A Szombat reggel összeállítása több európai ország időseinek a helyzetével is foglalkozott.
Az emberi életkor meghosszabbodása egyfelől örömteli, ugyanakkor számtalan megoldandó problémával is együtt jár. Például azzal, hogy a különböző országok társadalmai miként tudnak megfelelő ellátást nyújtani az idős embereknek.

Bővebben
Méltányossági nyugdíjszabályok 2015-ben

A méltányossági nyugdíjemelés és az egyszeri segély iránti kérelem szabályainak idei módosulásait tekinti át cikkében az ado.hu.

Bővebben
Rendezetlen munkaügyi kapcsolatok

Amennyiben cégünk rendezetlen munkaügyi kapcsolatai a munkaügyi hatóság nyilvántartásába bekerülnek, valamennyi központi költségvetési támogatástól elesünk! De mit is jelent a gyakorlatban a rendezetlen munkaügyi kapcsolat? – e kérdésre keresi a választ cikkében a Pic&Profit szakértője.

Bővebben