Startlaphoz Csatlakozz!

Erdemes akár jogi útra terelni az ügyet

A síron túl is jár a fizetett szabadság

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 19. csütörtök, 08:23
 
 A bennragadt szabadság a munkavállaló halálával sem vész el, a munkaadóknak ki kell fizetniük az örökösnek, döntött az Európai Bíróság – írja az fn.hir24.hu.

Az uniós joggal ellentétes az olyan nemzeti jogszabály és gyakorlat, amely a munkavállaló halála esetén kizárja a ki nem vett éves szabadság pénzbeli megváltását – mondta ki a múlt héten az Európai Bíróság. Egy német munkavállaló özvegyének ügyében hozta meg ítéletét a testület, amely a magyar örökösök figyelmét is felhívja a problémára.
 
Ami jár, az jár
 
    J. Bollacke 1998-tól halála napjáig, 2010 novemberéig a K+K kereskedelmi vállalkozásnál dolgozott. 2009 óta súlyos betegségben szenvedett, ami miatt munkaképtelennek minősítették. Haláláig Bollacke 140,5 nap ki nem vett éves szabadságot gyűjtött össze. Özvegye kérte a cégtől a férje által ki nem vett szabadság pénzbeli megváltását, ám a vállalkozás elutasította a kérelmét, kétségbe vonva a pénzbeli megváltás örökölhetőségét.
 
   Az ügyben eljáró Landesarbeitsgericht (másodfokú munkaügyi bíróság Németországban) az ügy tisztázása érdekében fordult az Európai Bírósághoz. Nem csak az volt a kérdés, hogy az uniós jog szerint elfogadható-e az olyan nemzeti jogszabály vagy gyakorlat, amely szerint a munkavállaló halálával megszűnik a joga a fizetett szabadság kifizetésére, hanem az is, hogy e megváltás függhet-e a munkavállaló előzetes kérelmétől.
 
Különlegesen fontos jog
 
   A Bíróság azzal érvelt, hogy a fizetett éves szabadsághoz való jog különleges fontossággal bíró szociális jogi elv, amely nem sérülhet. A munkaidő szervezésről szóló irányelv előírja, hogy minden munkavállalót legalább négy hét fizetett éves szabadság illet meg, és ezen időszak nem helyettesíthető az annak fejében nyújtott megváltással, kivéve a munkaviszony megszűnésének esetét.
 
   A testület korábban egyébként már kimondta, hogy a munkaviszony megszűnése esetén a munkavállalónak joga van pénzbeli megváltáshoz, nehogy elvesszen a szabadsága. Most pedig úgy határozott, hogy az uniós joggal ellentétes az olyan nemzeti rendelkezés vagy gyakorlat, amelynek értelmében a munkaviszony megszűnésekor pénzbeli megváltásnak nincs helye, jóllehet a munkavállaló betegsége miatt nem tudta kivenni a fizetett éves szabadságát. Emellett kimondták azt is, hogy ez a megváltás nem függ az érintett előzetes kérelmétől.
 
Mi a helyzet itthon?
 
   Magyarországon a vonatkozó jogszabályok, így például a Munka törvénykönyve megfelelően szabályozzák ezt a kérdést – mondta a Hír24 érdeklődésére Schnider Marianna, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének munkajogásza. Az Európai Bíróság ítélete nyomán viszont éredemes az érintett magyar örökösök figyelmét is felhívni, hogy a munkavállalók halálával itthon nem szűnik meg a joguk a fizetett szabadság pénzbeni megváltására. Ha a munkaadók ezt nem hajandók kifizetni, akkor érdemes jogi útra terelni az ügyet.

Forrás: fn.hir24.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A síron túl is jár a fizetett szabadság.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector