Startlaphoz Csatlakozz!

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének segítségével indított eljárásokat próbapernek szánták

Egri Törvényszék: ki kell fizetni a jubileumi jutalmakat az egri kórházban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 08. kedd, 08:16

A felperesek jubileumi jutalmának megfizetésére kötelezte az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetet a másodfokon eljáró Egri Törvényszék - tájékoztatta az törvényszék sajtószóvivője hétfőn az MTI-t.

    Snellenperger Judit az MTI kérdésére közölte: az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság április 17-én kelt ítéletében a három felperesnek 280 ezer, 360 ezer és 430 ezer forintot, továbbá az ezen összegek után 2013. június 6-tól a kifizetés napjáig járó késedelmi kamatot ítélt meg. A másodfokon eljáró Egri Törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletét a július 3-i jogerős végzésével helybenhagyta.

    Kovácsné Pálos Rita, az Egri Ápolási Szakszervezet elnöke elmondta: az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) segítségével három felperessel indított eljárást próbapernek szánták. A jogerős ítélet kézhezvételét követően fizetési meghagyást küldenek a kórháznak a szakszervezet ötven érintett tagja nevében.

    A jubileumi jutalmak kérdése azonban jóval több, becslése szerint még legalább száz dolgozót érint a mintegy 1500 alkalmazottat foglalkoztató intézményben.

    Kovácsné Pálos Rita felidézte: a HospInvest Zrt. 2008. november 1-jével vette át a kórházat a megyei önkormányzattól, ekkor szűnt meg az összes dolgozó közalkalmazotti jogviszonya. Aki maradt, alkalmazotti jogviszonyba került, a kórházból távozók pedig végkielégítést kaptak.

    A hospinvestes, majd a Markhot Ferenc Kft.-s korszak lezárását követően, a kérdést szabályozó átvételi törvény alapján a felperesek 2013. május 1-jével visszakerültek teljes munkaidős közalkalmazotti jogviszonyba a kórházban.

    Kovácsné Pálos Rita elmondása szerint azonban bár a munkaviszonyuk jogfolytonos maradt, a kórház 2013. április 24-i összdolgozói értekezletén ismertetett álláspontja szerint az érintettek - miután több évet nem közalkalmazottként dolgoztak - elvesztették a jogosultságukat a jubileumi jutalmukra. Emiatt indították a próbapert.
 

    Az Egri Ápolási Szakszervezet elnöke hozzátette: tudomása szerint a közalkalmazotti státusukat átmenetileg elvesztő dolgozók jubileumi jutalmak ügye más kórházakat is érint. Olyan intézményekről is tudnak ugyanakkor, ahol már eleve kifizették ezeket a juttatásokat. „Most megvárjuk, hogy mit tesz a kórház, bár tartunk tőle, ezzel még nem zárult le az ügy” - tette hozzá Kovácsné Pálos Rita.

    Az Egri Törvényszék jogerős ítéletére reagálva az ASZSZ közleményében azt írta: több tízmillió forintot is hozhat az egészségügyben dolgozók ezreinek a precedensnek is tekinthető per.

    „Huszonhét egészségügyi intézményben több ezer ember jubileumi jutalmát tartották vissza azzal az indokkal, hogy az intézmények működési formájának kényszerű változtatása miatt megszakadt a jogfolytonosság. A jubileumi pénz azonban mostantól jogszerűen ismét jár, de nem adják önként, pereskedni kell érte” - áll a közleményben.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egri Törvényszék: ki kell fizetni a jubileumi jutalmakat az egri kórházban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector