Startlaphoz Csatlakozz!

Mintegy négyszáz embernek szűnhetett meg a munkaviszonya

Megint leépített a Posta

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 31. csütörtök, 08:47

 Már alig 31 ezren dolgoznak a Magyar Postánál, pedig négy éve még a 34 ezret is meghaladta a foglalkoztatottak létszáma. Közös megegyezések születnek – olvasható a Világgazdaságban.

   Nem csillapodik a leépítési hullám a Magyar Postánál. Az állami vállalat kimutatása szerint a foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma 31322 fő volt 2014 második negyedévében, ők összesen 18,1 milliárd forintot kerestek. Mintegy négyszáz embernek szűnhetett meg a munkaviszonya, hiszen az első negyedévben még 31701-en dolgoztak a Magyar Postánál. Tavaly év végén még 32147-en mondhatták magukat postai dolgozónak és 16,8 milliárd forintot kerestek. Vagyis leépített és bért emelt a vállalat.
 
  A bérmegállapodás még februárban született meg, így a márciusi bérfizetéssel már a megemelt fizetés érkezett a számlákra. Havi 130 ezer forintig 3,5 százalékos, 180 ezer forintig 3,3 százalékos, 350 ezer forintig pedig 2 százalékos az emelés. „Mi vagyunk az egyetlen szakszervezet, amelyik nem írta alá a megállapodást. A posta számos területéről küldenek el embereket, így kézbesítőket is. Nem csinálhatunk semmit, mert közös megegyezések születnek végkielégítéssel, nincs bejelentett csoportos leépítés” – mondta lapunknak Tusz Ferenc. A Kézbesítők Szakszervezetének elnöke hozzátette: olyanról is hallott, hogy nyugdíjast foglalkoztatnak vissza, ellenben a munkaképes korú dolgozókat elküldik.
 
   Emlékeztetett: felhívásukra 2009. december 22-én mintegy 150, december 23-án pedig 100 kézbesítő nem vette fel a munkát annak ellenére, hogy a munkáltató több alkalommal is felhívta figyelmet a sztrájk jogalap nélküliségére. Végül több sztrájkolót rúgtak ki a sztrájk miatt. „Örülhetünk, ha van munkák, de nem etikus, ami történik” – fogalmazott Tusz Ferenc. Szerinte könnyen az lehet a leépítés eredménye, hogy egy kézbesítőnek nagyobb területen kell majd kihordania az összességében egyre csökkenő számú levelet.
 
    A Magyar Posta korábban azt közölte lapunkkal: kiemelt szempont, hogy a versenykörülmények között is megfelelő hatékonysággal működő szervezetet alakítsanak ki. Ennek érdekében a hatékonyságnövelés szempontjából releváns intézkedéseket tesz, amelynek része lehet egyes tevékenységek centralizációja, korszerűsítése. „A Magyar Posta a liberalizált levélpiacon is megőrizte korábbi pozícióját, a tavalyi évben összesen csaknem 600 millió darab levélküldeményt kezelt. A levéltermékekből fakadó bevétele, a nemzetközi trendhez hasonlóan, néhány százalékkal csökkent” – közölte a Magyar Posta, amely több mint 1,3 milliárd forint adózás utáni eredménnyel zárta a tavalyi évet.
 
   A levélpiacon kieső bevételeket részben azzal is megpróbálja pótolni a Magyar Posta, hogy csomagautomatákat állít üzembe az ország nagyvárosaiban. „A hálózat folyamatosan bővül, ennek köszönhetően ügyfeleink 2014. július 21-től országszerte már 35 automatából vehetnek át küldeményeket. A kilenc új automata TESCO áruházak mellett található, így a csomagátvétel bevásárlással is összeköthető” – olvasható a vállalat honlapján. Augusztusban további öt automata telepítését tervezik Budapesten, főként nagyobb forgalmú bevásárlóközpontokban.
A fővárosban már tíz automata van, míg Miskolcon, Debrecenben, Szegeden és Pécsen kettő közül lehet választani. Salgótarján kivételével amúgy már az összes megyeszékhely felkerült az új szolgáltatás térképére. Az állami cég eddig nyolc webáruházzal állapodott meg. Tavaly minden eddigi rekordot megdöntve, a Magyar Posta által kezelt csomagküldemények száma csaknem 11,5 millió darab volt.
 
Csehországban erősödik a verseny
 
   A Cseh Posta versenytársai tavaly, a csehországi postai szolgáltatások teljes körű liberalizációjának első évében, a levélküldemények két százalékát és a csomagküldés négy százalékát hódították el az állami cégtől – közölte a Cseh Telekommunikációs Hivatal. Az állami postán kívül tavaly 11 cég foglalkozott postai szolgáltatásokkal, amelyek közül a Ceská Distribucní és a Mediaservis voltak a legnagyobbak. A Cseh Posta a tavalyi évben 496 millió levelet, illetve két kilogrammon aluli küldeményt kézbesített, míg konkurensei együttesen 8,3 milliót. A csomagokból a posta 1,7 millió darabot kézbesített az év folyamán, míg a konkurens cégek 66 600 darabot.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megint leépített a Posta.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector