Startlaphoz Csatlakozz!

Alulfoglalkoztatottak

Kilencvenezer magyar kényszerből részmunkaidős

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 07. kedd, 11:25

A legfrissebb adatok alapján 90,6 ezer olyan magyar foglalkoztatott van, akik bár tudnának többet is dolgozni, csak részmunkaidőben foglalkoztatják őket. Számuk több mint egy éve nem igazán távolodik el ettől a szinttől – írja az mfor.hu.

   2014 első félévében 90,6 ezer olyan dolgozót tartott nyilván a statisztika, akik alulfoglalkoztatottak voltak, vagyis részmunkaidőben dolgoztak, ám ennél többet is tudtak volna élethelyzetükből, vagy képességükből fakadóan - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal első féléves munkaerőpiaci-folyamatok kiadványából.
 
  A most közölt adat egyébként az első negyedévhez képest 34 ezer fővel kevesebb. Akkor ugyanis kvázi történelmi csúcson volt a számuk a 124 ezer fővel 2012 év elejéig visszamenőleg - eddig találtunk a KSH-nál adatokat ugyanis.
 
  Részben ezek az alulfoglalkoztatottak képezik az ún. munkaerő-tartalékot, rajtuk kívül ide sorolandók még azok a munkanélküliek, akik bár dolgoznának, a következő két hétben nem tudnának munkába állni. Harmadrészt pedig azok az állástalanok is tartalékot jelentenek a munkaerőpiac számára, akik rendelkezésre állnak, ám valamilyen okból kifolyólag már nem keresnek munkát maguknak.
 
  A KSH friss számai szerint az alulfoglalkoztatottak mellett az idei első félévben 11,2 ezren voltak olyanok, akik nem álltak rendelkezésre, bár keresnek munkát. Számuk az első negyedévhez képest közel 4 ezer fővel emelkedett. A legnagyobb csoportot, vagy inkább tartalékot pedig azon személyek jelentik, akik már nem keresnek állást, ők 176,5 ezren voltak, azaz 9 ezerrel kevesebben mint az első három hónapban.
 
  Így összesen tehát 278,3 ezer olyan embert tart nyilván a statisztika, akik képessége a munkaerőpiac számára kihasználatlan. Vagyis dolgoznának, de valamilyen okból kifolyólag nem tudnak.
 
   Amennyiben a munkaerő-tartalékkal korrigálnánk a rendelkezésre álló munkanélküliségre és aktívakra vonatkozó számokat, akkor valójában a 7,6 százalékos munkanélküliségi mutató 11,8 százalékos lenne. Igaz, a korrigált ráta is jelentős csökkenésről árulkodna a korábbi időszakokhoz képest, hiszen 2013 év egészére átlagban 13,8 százalékos lett volna a munkanélküliség, ha a kihasználatlan munkaerőt is figyelembe vesszük.
 
Forrás: mfor.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kilencvenezer magyar kényszerből részmunkaidős.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector