Startlaphoz Csatlakozz!

Új munkahely keresése

A felmentési idő

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 15. szerda, 18:23

Ha a munkáltató él felmondással, akkor a felmondási idő felének megfelelő időtartamra köteles a munkavállalót a munkavégzés alól felmenteni. Ezt nevezzük felmentési időnek, amely arra szolgál, hogy a munkavállalónak legyen ideje új munkahelyet keresni, vagy megélhetésének biztosításáról másképp gondoskodni – írja a munkajog.hu.

   A felmentési idő mértéke tehát a felmondási idő fele, azzal, hogy a töredéknapot egész napként kell figyelembe venni. A felmentési időt a munkavállaló kérésének megfelelően, legfeljebb két részletben kell kiadni. Például, a munkavállaló felmondási ideje 35 nap, ebből – a kerekítési szabály alapján – a felmentési idő 18 nap. A munkavállaló jogosult eldönteni, hogy a felmondási idejéből mely napokra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. Nem kötelező tehát a felmentési időt a felmondási idő végére időzíteni, jóllehet a legtöbb esetben mindkét fél számára ez az ésszerű. Annak sincs akadálya, hogy a munkavállaló akár rögtön a felmondás közlésének másnapjától kérje a felmentési idő első részletét. Kettőnél több részletben azonban csak a munkáltató beleegyezésével vehető igénybe a felmentési idő. 
 
   Arra nincs törvényi szabály, hogy a felmentési idő ütemezésére vonatkozó kérését a munkavállaló legkésőbb mikor közölheti. Célszerű ezt minél előbb, lehetőleg már a felmondása közlésekor tisztáznia a feleknek, hiszen ez alapján tudja megszervezni a munkáltató a munkakör átadását, átvételét, illetve intézni a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos egyéb adminisztratív és elszámolási kérdéseket. A felmentési idő ütemezésének a szabadság kiadása szempontjából is jelentősége lehet. A munkáltató gyakran inkább természetben kívánja biztosítani a munkaviszony megszűnéséig járó időarányos szabadságot, mintsem azt pénzben váltsa meg a jogviszony végén. A szabadságot azonban csak olyan napokra lehet kiadni, amikor más okból nem mentesül a munkavégzési kötelezettség alól a munkavállaló. Így a felmentési időre nem, csak a felmondási idő egyéb napjaira lehet kiadni a szabadságot. Arra is figyelni kell, hogy a munkáltató a szabadság kiadásáról 15 nappal előre köteles tájékoztatást adni a munkavállalónak. 
 
   A felmentési idő alatt a munkavállalót távolléti díja illeti meg. Nem illeti meg távolléti díj a munkavállalót arra az időre, amely alatt munkabérre egyébként sem lenne jogosult (pl. ha a felmentési idő alatt keresőképtelen beteg). Azonban a már kifizetett munkabért visszakövetelni nem lehet, ha a munkavállalót a munkavégzés alól végleg felmentették és a munkabér fizetését kizáró körülmény a munkavégzés alóli felmentés után következett be.
 
   A felmentési idő a munkáltatói felmondás esetén jár. Szemben a végkielégítéssel, nincs jelentősége, hogy milyen indokból kerül sor a munkáltatói felmondásra, a felmentési időt mindig biztosítani kell. A felmentési időre járó távolléti díj azonban nem csak akkor illetheti meg a munkavállalót, ha a munkáltató felmondást közöl vele. Így ezt az összeget – értelemszerűen a munkavégzés alóli mentesítés nélkül – akkor is ki kell fizetni, ha a munkaszerződés a munkáltató oldalán felmerült okból érvénytelen és azt meg kell szüntetni, továbbá ha a munkáltató jogutód nélküli megszűnése vagy jogviszonyváltás miatt szűnik meg a munkaviszony, valamint a munkavállaló indokoláshoz kötött azonnali hatályú felmondása (rendkívüli felmondása) esetén. Ez az összeg akkor is jár a munkaviszony végén, ha a munkakör megosztásra létesített munkaviszony azért szűnik meg, mert a munkavállalók száma egy főre csökken, vagy ha a több munkáltatóval létesített munkaviszony megszűnésének oka az, hogy a munkáltatók száma egyre csökken.
 
   Különösen a hosszabb ideig fennálló munkaviszony felmondásakor jelentős kérdés, hogy vajon a felmentési idő munkában töltött időnek számít-e a szabadság számításánál. A felmentési időt a törvény kifejezetten nem sorolja fel azon távollétek között, amelyeket munkában töltött időnek kell tekinteni. Ezért a felmentési idő nem szabadságra jogosító idő, noha a munkáltató a munkavállaló javára eltérhet e törvényhelytől, és biztosíthatja a felmentési időre eső időarányos szabadságot is. 
 
   A felmentési idő szabályaitól kollektív szerződés a munkavállaló hátrányára is eltérhet, így a szakszervezet és a munkáltató megállapodásával a bemutatottaktól teljesen eltérő szabályokat is alkothat a felmentési időre.
 
Forrás: munkajog.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A felmentési idő.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector