Startlaphoz Csatlakozz!

Duplájára emelik a kétgyerekes családok adókedvezményét?

Balog: a gyerekvállalás ne legyen szegénységi kockázat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 28. kedd, 12:03

A kormány családbarát intézkedéseivel segíteni akarja, hogy Magyarországon megszülethessenek a tervezett gyerekek. Az emberi erőforrások minisztere erről hétfőn Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián tartott konferencián beszélt.

   Balog Zoltán a tervezett gyerekek megszületését segítő Három Királyfi Három Királylány Mozgalom rendezvényén közölte, a következő években fokozatosan, 2019-ig a duplájára kívánják emelni a kétgyerekes családok adókedvezményét. Tájékoztatása szerint már jövő januártól bevezetik a fiatal házasok támogatását; ez havonta 5 ezer forint pluszt jelent két éven keresztül, illetve az első gyerek vállalásáig, amikor a szülők már ennél nagyobb családi kedvezményekre is jogosultak lesznek.
 
   Arra hívta fel a figyelmet, hogy a kedvezményrendszernek köszönhetően évente több mint 300 milliárd forint marad a családoknál. Ez valójában nem kedvezmény, hanem adózatlan jövedelem, amit a családok gyereknevelésre fordíthatnak - fűzte hozzá a miniszter.
 
   A miniszter a korábbi szociális és családügyi államtitkárság kettéválasztását azzal indokolta, hogy így még nagyobb figyelem irányulhat mindkét területre, továbbá jelzi azt is, hogy a kormány a családpolitikára kiemelt figyelmet fordít, hiszen - szavai szerint - ezekre a családokra épül a jövő társadalma.
 
   Közölte, nem akarják, hogy a gyermekvállalás szegénységi kockázat legyen Magyarországon, mint ahogy egyébként az több európai országban. A konferencia témájára - az apák szerepére a családokban - utalva arról beszélt, azoknak a férfiaknak lényegesen jobbak az életesélyei, akik családban élnek, és négyszer jobbak azoknak, akik gyerekeket is nevelnek - idézett egy felmérést.
 
  Hangsúlyozta a gyereknevelést segítő állami források, intézmények elnevezését, hiszen azok pozitív vagy negatív üzenetet hordoznak a társadalom felé. Elmondta, olyan támogatási rendszert akarnak, amiben a gyereket nevelőknek nem azt kell bizonygatniuk, hogy ők rászorultak és ezért segélyre van szükségük. Jelezte, ezért például a "terhességi gyermekágyi segély" elnevezést várhatóan "várandósági csecsemőgondozási díjra" változtatják.
 
   Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család-, és ifjúságügyért felelős államtitkára arról beszélt, felmérések szerint a családalapító fiatalok kettőnél több gyereket szeretnének, de a nők végül átlagosan csak 1,3 gyereket szülnek, ezért akarja a kormány a gyerekvállalás nehézségeit megkönnyíteni a számukra.
 
   Közölte, a kormányzat kiemelt támogatására számíthatnak azok a civil szervezetek is - köztük a konferenciát szervező Három Királyfi Három Királylány Mozgalom - amelyek hasonló tevékenységet végeznek azért, hogy a "kívánt gyerekek megszülethessenek".
 
   Arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar családtámogatási rendszer európai összehasonlításban is nagyon kedvezőnek számít, és az apák számára is hozzáférhető. Ezzel összefüggésben utalt arra a döntésre, ami szerint a gyerekek után járó szabadságot már nem csak az egyik szülő veheti igénybe, hanem mind a kettő, és hogy az apáknak a gyerek születése utáni két hónapban további szabadnapokat is járnak.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Balog: a gyerekvállalás ne legyen szegénységi kockázat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector