Startlaphoz Csatlakozz!

Várhatóan még sok vendéglátós húzza le a redőnyt

A legkockázatosabb ágazatok 2015-ben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 18. csütörtök, 18:26

A vendéglátóipar, az építőipar és a feldolgozóipar lesznek 2015-ben a legkockázatosabb szektorok - prognosztizálja a Bisnode elemzése.

   A legkockázatosabbnak mondott építőipar helyét átvette a vendéglátás, ugyanis itt vált az elmúlt időszakban a legtöbb vállalkozás fizetésképtelenné, melynek oka, hogy a kereslet nem növekszik olyan mértékben, hogy a szektort életben tartsa - olvasható a Bisnode elemzésében. Vélhetően a nagyarányú NAV ellenőrzések sem kedveznek a vendéglátósoknak, ami remélhetőleg hosszabb távon egy átláthatóbb, és megbízhatóbb iparághoz járul hozzá. Addig azonban várhatóan még sok vendéglátós húzza le a redőnyt.
 
  2015 évi előrejelzések az elmúlt hónapokban szép számmal keletkeztek. A GKI nem túl derülátó, mivel Magyarország nemzetközi megítélése negatív. Az IMF is lassulást prognosztizál 2015-re, illetve az infláció növekedését várja. A nemzetközi gazdasági és politikai helyzet is kedvezőtlen, illetve az orosz-ukrán válság is hatással lehet hazánk teljesítményére.
 
 A vendéglátóipar, az építőipar és a feldolgozóipar bizonyos iparágai 2015 folyamán is a legkockázatosabb iparágak közé fognak számítani, jósolja a Bisnode nemzetközi cégminősítő.
 
Árverseny a fuvarozásban
 
  2015-ben is erős verseny várható a fuvarozói szektorban. Továbbra is az Európai Unió országai (elsősorban Németország, Olaszország, Benelux államok) az egyik legkedveltebb úti célok a külföldi fuvarozásra specializálódott cégek számára. A növekvő árverseny következtében az érvényesíthető haszonkulcs mértéke is tovább csökken, mely a fuvarozók likviditási helyzetének romlását eredményezheti. A hitelállomány további növekedésének, illetve a fuvarozókat terhelő költségek várható növekedésének hatására tovább emelkedhet a szegmens már amúgy is magas eladósodottsága.


  Az iparágra jellemző lánctartozás következtében tovább növekedhetnek a fizetési késések, megnehezítve így a kis és közepes méretű vállalkozások helyzetét. A romló fizetési morál illetve az adósságállomány növekedése várhatóan a felszámolások számának emelkedését hozza 2015-re.
 
Gyengülő vendéglátóipar
 
  A vendéglátóiparban folytatódni fog a cégalapítási láz. Az iparág cégeinek jelentős hányada eddig is veszteséget termelt, melynek következtében likviditásuk, eladósodottságuk sokat romlott. A szektorra a fizetési fegyelem további romlása lesz jellemző. Az elkövetkező időszakban a helyzet további romlása várható, a meggyengült vállalkozások nem fogják bírni a megnövekedett versenyt, és felélik maradék tartalékaikat is. Rövid távon ez a felszámolások, cégmegszűnések számának emelkedését vonja maga után, ám hosszabb távon a piac letisztulását hozza magával.
 
Visszaesés az építőiparban
 
  2015-re visszaesés várható az építőiparban tevékenykedő cégek számára. Az állami megrendelések elmaradása, illetve az ipari beruházások számának csökkenése egyaránt éreztetni fogja hatását jövőre. A kevesebb megrendelés hatására enyhe visszaesés jelentkezhet a cégek bevételtermelő képességében. Fellendülést jelenthet az ágazat számára a lakossági megrendelések számának növekedése, melyre már idén is láttunk példákat, de egyelőre lényegesen elmaradnak a válság előtti szinthez képest. Az építőipari cégek a válság évei alatt felélték tartalékaikat, vagyontárgyaik jelentős része elértéktelenedett, így többségük pénzügyi helyzete jelentős mértékben gyengült. Az elkövetkező évben folytatódni fog a piac tisztulása, a fizetésképtelenné váló cégek megszűnése, ezáltal a fennmaradó cégek sokkal stabilabb pénzügyi háttérrel működhetnek tovább a jövőben.
 
Ruhaipar
 
  További visszaesés várható a ruhaipar helyzetében is. Az olcsó távol-keleti áruk egyre nehezebb helyzetbe sodorják a magyar ruhaipar szereplőit. A ruhaipari vállalkozások árbevétele tovább mérséklődik, elsősorban a belföldi piacvesztés miatti bevételek elmaradása miatt. A csökkenő árbevétel mellé társul a nagyon alacsony, nulla közeli, haszonkulcs, mely kiszolgáltatottá teszi az iparágat a jelen gazdaságpolitikai helyzetben.


   A főbb export országok 2015-ben is Németország, Svájc illetve Olaszország maradnak. További nehézséget jelenthet a külföldi tulajdonban lévő cégek esetében, hogy nyugati tulajdonosaik még keletebbi célországokat választanak üzemeik számára, mely további vállalatmegszűnéseket fog eredményezni az elkövetkező időszakban.
 
Élelmiszeripar
 
  Az élelmiszeripar ugyancsak a magas kockázatot jelentő iparágak egyike. Az elmúlt évtizedek nem kedveztek az ágazat számára. Nagyon gyenge lábakon állnak, magas eladósodottság, tőkehiány és gyenge jövedelmezőség, sőt nem ritkán veszteséges működés jellemzi őket.
   További nehézséget jelent az import élelmiszerek versenyképes piaca, mely még nehezebbé teszi a hazai termékek értékesítését.


  Az utóbbi 1-2 év gazdaságpolitikai változásainak köszönhetően viszont lehetőséget kapott a szegmens a felzárkózásra. A kormányzati támogatások, illetve a hitelfelvétel támogatása segíti a beruházások, fejlesztések megindulását. A beruházások, fejlesztések hatására várhatóan néhány év múlva javulhat a cégek hatékonysága, ezáltal versenyképesebb termékek előállítására lennének képesek, ami nem csak a belföldi értékesítés arányát, de az export értékesítés növekedését is eredményezné.
 
   Ma már egyértelmű, hogy hazánkban egy kisebb cégvilág fog működni az elkövetkező időszakban. Várhatóan ez a csökkenés egy stabilabb és megbízhatóbb, kockázatmentesebb cégkört fog jelenteni a Bisnode szerint, amit nemcsak a külső szabályozás, hanem a piac önszabályozó jellege, a vállalkozások nagyobb kockázattudatossága is kivált.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A legkockázatosabb ágazatok 2015-ben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector