Startlaphoz Csatlakozz!

Megszűnik a lakásfenntartási támogatás és adósságkezelési szolgáltatás

Magasabb a közfoglalkoztatásra szánt forrás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 21. vasárnap, 10:32

A Kossuth Rádió Napközben című műsorában szó volt a gyermekgondozási segélyről, valamint a közfoglalkoztatás rendszerének változásairól is.

  Dr. Veres Gábor, az EMMI Központi ügyfélszolgálati iroda vezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: ahol beteg gyereket kell ápolni, ott jellemzően az édesanya marad otthon. A jelenleg hatályos jogszabály biztosítja, hogy a gyerek 10 éves koráig kapja a gyermekgondozási segélyt. Ennek összege 28 500 forint havonta, melyből csupán a nyugdíjjárulék kerül levonásra, azaz 25 650 forint nettó összegű támogatásban részesülhet – mondta. Amennyiben a gyerek betölti a tízéves kort és még mindig szükséges a fokozott ápolás, gondozás, akkor az édesanya a továbbiakban is ápolási díjat kap, amelynek összege magasabb, mint a gyermekgondozási segély – fűzte hozzá a szakember. Ezt a gyermek tényleges állapota dönti el.

   Elmondta, a tervek szerint megszűnik a lakásfenntartási támogatás és adósságkezelési szolgáltatás, ezek a juttatási formák átkerülnének a helyi önkormányzatokhoz.
 
   A jelenleg igénybe vehető segélyek közül a beteg gyerek esetében 10 éves korig járó gyermekgondozási segélyt említette, illetve az emelt összegű családi pótlékot. Dr. Veres Gábor elmondta, hogy tartósan beteg gyerekek jogosultak közgyógyellátásra is, valamint létezik egy hatezer forintos kiegészítő keret, amennyiben a gyereknek nem kell gyógyszert szednie. A támogatási rendszerben benne van, hogy a magasabb összegű családi pótlékot kapott szülők kedvezményt kapnak a gyermekek iskolai tanszereinek és ebédbefizetésének összegéből is – tette hozzá.

  Réthy Pál, a BM Közfoglalkoztatási, Stratégiai és Koordinációs főosztályának vezetője pedig arról számolt be a műsorban, hogy a közfoglalkoztatás alanya lehet minden olyan 16. életévét betöltött személy, aki Magyarországon munkaviszonyt létesíthet és a munkaügyi központnál regisztrált álláskereső. A közfoglalkoztatás munkabére 8 órás munkaidőben nettó 50 632 forint, ami a minimálbér 76 százaléka. Elmondta: magasabb összeg jár annak, aki közfoglalkoztatási garantált bért kap, ez végzettség, képzettség és a betöltött munkakör alapján lehetséges, ami nettó 64 911 forint. Hozzátette, munkavezetőként még magasabb összeg, garantált bér esetén akár bruttó százezer forint körüli összeg járhat a közfoglalkoztatottnak.

   Réthy Pál szerint a visszajelzések alapján, mióta bevezették a közfoglalkoztatás új rendszerét, egy-egy település közbiztonsága is növekedett. Hozzátette, a települések rendezettségén is meglátszik a közfoglalkoztatottak értékteremtő munkája. Megjegyezte, hogy a 2015-ös költségvetésben minden eddiginél magasabb a közfoglalkoztatási forrás. A közfoglalkoztatás mellett lehetőség van a munkaerőpiaci képzésbe történő bekapcsolódásra is.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Magasabb a közfoglalkoztatásra szánt forrás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector