Startlaphoz Csatlakozz!

Gyárak leállásához vagy boltok bezárásához is vezethet az EKAER januári bevezetése

A fuvarozás összeomlásától tartanak a logisztikusok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 22. hétfő, 11:50

Bár minden legálisan működő vállalkozás jó ötletnek tartja az elektronikus árukövető rendszert, januárig még számos technikai kérdésre kell megoldást találni. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság szerint ezek hiányában, ha jogkövetően alkalmazzák a hatályos szabályokat, összeomolhat a közúti fuvarozás – írja a Napi Gazdaság.

  Továbbra is az EKAER januári bevezetésének elhalasztását kéri a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT), mivel múlt pénteken még nem volt kihirdetve a rendszer működését szabályozó rendelet, és a kedden elfogadott törvénymódosítás sem. Ugyan december 20-tól már regisztrálhatnak az érintett vállalkozások a NAV által e célra létrehozott ekaer.nav.gov.hu oldalon – ahol néhány gyakorlati kérdésre, mint például hogy hulladékszállításkor kell-e EKAER-számot kérni, már elérhető a válasz is –, azonban még mindig több a megoldatlan probléma. Az MLBKT megítélése szerint – amit a portfolio.hu idézett – a rendszerhez szükséges adminisztráció tételenként 10 perccel, száz tétel esetében közel 17 órával növelheti meg a szállítási idő hosszát, ez már gyárak leállásához vagy boltok bezárásához is vezethet.
 
  Ennyi idő nem elég a cégek informatikai rendszerének fejlesztésére, az üzleti folyamataik átszervezésére, a velük szerződésben álló társaságok tájékoztatására, illetve a külföldi partnerek meggyőzésére a kért adatszolgáltatáshoz. A Magánvállalkozó Nemzeti Fuvarozók Ipartestületének elnöksége azt tanácsolja a fuvarozóknak, hogy kerüljék azoknak a bejelentésköteles termékeknek a fuvarozását, melyek nem rendelkeznek igazoltan EKAER-számmal – ezt a NAV ígérete szerint egy külön oldalon tudják majd ellenőrizni. A hatályos jogszabályok által biztosított lehetőség ellenére az adózó megbízásából és felhatalmazásával a fuvarozók ne végezzenek a rendszerben a regisztrált EKAER-adatok módosításával kapcsolatos saját tevékenységet. Az EKAER jelen állás szerint a mezőgazdaságot, azon belül is a kabinet által támogatni kívánt kertészetet is megbénítaná, mivel szállítás előtt a helyszínen kell rögzíteni a termékek árát és típusát, ez eddig a betakarítás után, az átvevő helyen történt. Az MLBKT szerint ha az érintett vállalkozások valamennyi jelenleg ismert szabályt betartva indítják az évet, az a szállítási szektor számára az adatszolgáltatási időveszteség miatt teljes összeomláshoz vezethet.
 
   Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a kormány ezzel az eshetőséggel számol-e, mivel a Napi Gazdaság ezzel kapcsolatos, a kormányszóvivőnek feltett kérdésére lapzártánkig nem érkezett válasz. Arra sem, hogy megfontolja-e a kormány a kockázatos termékek szállítása zálogává tett kockázati biztosíték mérséklését, tekintettel arra, hogy január végéig a kisebb vállalkozások aligha tudnak több tízmillió forintot előteremteni ahhoz, hogy az az adóhatóság számláján parkoljon. Ezért sokan már a végelszámolást fontolgatják.
 
  További, a jogalkotó és az EKÁER rendszer informatikai részét tervező szakemberek figyelmére számot tartó kérdés, hogy ha egy cég teljes hozzáférést ad a feltöltött adataihoz, akkor azt a szállítmányhoz kötődően ki mindenki látja még. Épp a hatalmas, és meglehetősen érzékeny üzleti adatokat tartalmazó NAV adatbázis miatt lenne fontos, hogy az adótitok mellett nagyon komoly adatvédelmi garanciákat kapjanak a szállítmányokat regisztrálók arról, hogy nem kezdenek el ezek az adatok kifelé szivárogni – akár üzleti kémkedés, akár kiberbűnözés miatt. Például, hogy nem lesznek feltérképezhetők egy-egy vállalat beszerzési forrásai, értékesítési partnerei, és az ügyeletek során alkalmazott árak – mindez ugyanis a szállítmányok tartalmával, áruértékének és rendeltetési helyének megadásával eleve az adóhatóság tudomására jut. A garanciákkal kapcsolatos felvetést a Nemzetgazdasági Minisztérium lapzártánkig nem kommentálta.

Forrás: Napi Gazdaság


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A fuvarozás összeomlásától tartanak a logisztikusok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector