Startlaphoz Csatlakozz!

GfK fogyasztóibizalom-index

Borúlátó a magyarok: csak azt vesszük meg, amit kell

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 11. vasárnap, 14:37

A GfK fogyasztóibizalom-indexe 1 ponttal emelkedett tavaly a negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest, a fogyasztói várakozások stagnáltak, míg a vásárlási hajlandóság enyhén nőtt - közölte a piackutató intézet csütörtökön.

    A GfK Hungária MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a komplex fogyasztóibizalom-index több mint 1 ponttal emelkedett, értéke 164 pont volt tavaly decemberben.

    A fogyasztói várakozások indexe 2014 utolsó negyedévében szinte nem változott, 184,5 ponton állt. Az index egyes elemei azonban változtak: a családok reáljövedelem-értékének megítélése javult, az ország gazdasági helyzetét illetően viszont negatívak a várakozások következő 12 hónapra. A hosszú, 5 évre vonatkozó várakozásokban nincs jelentős változás az előző negyedévhez képest.

    A vásárlási hajlandóság index értéke csaknem 3 pontos növekedést követően 2014 decemberében 141,9 pontra került. A mutató javulásának hátterében az áll, hogy a családok saját anyagi helyzetüket tekintve kicsit bizakodóbbak, a tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási kedv ugyanakkor az előző negyedévihez hasonló képet mutat - ismertette a GfK.

    A fogyasztók jelenlegi helyzetükkel szemben belenyugvóan elfogadóak, jövőbeli kilátásaikat viszont negatívan élik meg. Vásárlásaik fő mozgatórugója főként az eddig elhalasztott vásárlások szükségessége, ami kedvezőtlen hír a fogyasztás jövőjével kapcsolatban - idézi a közlemény Kozák Ákost, a GfK igazgatóját.

    A munkanélküliség alakulásával kapcsolatos vélekedések 2014 szeptemberéhez képest változtak, 33-ról 38 százalékra nőtt a munkanélküliség növekedésére számítók aránya, míg a munkanélküliségi mutatók a lakosság harmada szerint nem fognak változni.

    Az inflációs várakozások kedvezőtlenebb képet mutatnak, mint az előző negyedévben. Továbbra is növekszik az árak emelkedésére számítók aránya, ezt decemberben már a lakosság 72 százaléka gondolta így. A válaszadók átlagosan 7 százalékos növekedésre számítanak a következő 12 hónapban.

    A család reáljövedelmére vonatkozó várakozásokkal kapcsolatban 2014 decemberében minden második megkérdezett az inflációnál kisebb mértékű növekedésre számít.

    A hitelfelvételi kedv az előző negyedévhez képest nem változott jelentősen, továbbra is majdnem minden harmadik ember gondolja úgy, hogy most nem alkalmas az idő hitelfelvételre, míg 64 százalékuk soha nem venne fel hitelt. A háttérben az áll, hogy a lakosság 28 százaléka a hitelkamatok növekedésére, míg további 37 százalékuk azok változatlanságára számít a következő 12 hónapban - közölte a GfK.

    A vélemények a megtakarításokról nem változtak az előző negyedévhez képest. Továbbra is 36 százalék a bizonytalanok aránya, 42 százalék szerint érdemes korábban tervezett vásárlásra felhasználni a megtakarításokat, míg 15 százalék szerint most egyáltalán nem érdemes nagyobb háztartási eszközt vásárolni.

    Kis mértékben nőtt a lakásvásárlást érdemesnek tartók aránya, a megkérdezettek 54 százaléka gondolja, hogy ez egy megfelelő időpont a vásárlásra. A lakásuk eladását 13 százalék tartja érdemesnek.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Borúlátó a magyarok: csak azt vesszük meg, amit kell.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector