Startlaphoz Csatlakozz!

Közigazgatási Személyzetfejlesztési Igazgatóság:

A közszférában is hódít a munkakör alapú rendszer

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 19. csütörtök, 12:10

A vállalkozói szféra után a közigazgatásban is bevezetésre került a munkakör alapú foglalkoztatási rendszer, amely révén jobban nyomon lehet követni a munkavállaló feladatait, és a bérezés is átláthatóbb. Ehhez kapcsolódik a teljesítményértékelési rendszer, ami már 175 ezer embert érint – mondta rádiónkban Arany Mónika, a BM KSZF - Közigazgatási Személyzetfejlesztési Igazgatóságának vezetője.

   Nemrég a közigazgatásban még idegen fogalomnak számított a munkakör alapú rendszer, mostanra azonban már egyre hatékonyabban veszik át ezt a formát a vállalkozói szférától. Arany Mónika a Rádió Orient műsorában kifejtette, a forma lényege, hogy a mostani, merev struktúrarendszert egy jóval rugalmasabbal tudják felváltani.

   A munkakörök meghatározásának köszönhetően jobban nyomon lehet követni a munkavállaló feladatait, a felelősségek, az elvárások pedig tiszták - magyarázta. Maga a munkakör a szervezeti struktúra egyik legkisebb egysége, meghatározott tudás és felelősség tartozik hozzá, a munkaköri jellemzőknek pedig követnie kell a szervezet változásait. Ezáltal könnyebb a munkavállalóval szemben követelményeket támasztani és a béreket is hatékonyabban lehet kialakítani.

   A munkavállaló számára is előnyös, hogy az új struktúra jól összekapcsolható a teljesítménymenedzsmenttel. A vállalkozói szférából átvett minta szerint pontrendszerben értékelik, és hasonlítják össze a különböző munkaköröket. Ennek során figyelembe veszik a tudást, a problémamegoldást, a felelősséget és a terhelést – emelte ki a Közszolgálati Személyzetfejlesztési Főigazgatóság igazgatója.

   A teljesítményértékelési rendszer (TÉR) használatát egy kormányrendelet már korábban előírta a közszolgálatban, aminek köszönhetően az értékelések reálisabbá váltak a korábbiaknál – mondta az igazgató hozzátéve, a TÉR alkalmazás jelenleg 175 ezer embert érint. Arany elárulta, hogy már az első véleményfelmérésnél is elégedett volt a megkérdezettek 85%-a.

  A munkakeresők számára hozták létre a közszolgálati állásportált, amelyre egy regisztráció után bárki felviheti az üres álláshelyeket. A felkerülő információk pontosságát mindig ellenőrzik a megjelenés előtt, terveik közt pedig egy módszertani felkészítő is szerepel a hivatalok számára - közölte a Belügyminisztérium munkatársa.

   Az úgynevezett tartinfo pedig azokat a tartalékállományba helyezett szakembereket gyűjti össze, akiknek például valamilyen külső okból megszűnt az állásuk. Itt nem a feleslegessé vált emberekről van szó – oszlatta el a félreértéseket Aranyi Mónika. „Nem csak a munkavállaló, de a munkáltató is jól jár, ha egy olyan belső bázisból tud válogatni, ahonnan az illető gyorsan, akár azonnal munkába tud állni, és ismeri a speciális közigazgatási nyelvezetet is.”

   Arany elmondta, hogy jó a fejlesztési irány, ami elindult a közigazgatásban, de teendő még akad bőven. A megfelelő szakmai tartalmak beépítése és a gyakorlatorientált módszertani felkészítések a közeljövő célkitűzései – emelte ki a Közszolgálati Személyzetfejlesztési Főigazgatóság igazgatója.

Forrás: OrientPress Hírügynökség (OPH)

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A közszférában is hódít a munkakör alapú rendszer.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector