Startlaphoz Csatlakozz!

A segédmunkások olykor a minimálbér alatti fizetségért is hajlandóak munkát vállalni

Minimálbér alatt: katasztrofális somogyi fizetések

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 19. csütörtök, 14:14

Magyarországon az európai átlagnál nagyobb reálbér-növekedés várható az idén a Hay Group nemzetközi menedzsment tanácsadó cég legfrissebb felmérése szerint. Vállalkozók, érdekvédők és döntéshozók szerint a somogyi fizetéseknél még hosszú ideig nincs reális esély az áttörésre: az elavult infrastruktúra, az elmaradt nagyberuházások és a kevés új munkahely is hozzájárul az alacsony bérek fennmaradásához – írja a sonline.hu.

   Beszámolók szerint átlagosan 2,6 százalékos fizetésemelés várható, ami 2,3 százalékos reálbér-növekedés lehet. Európában a bérek átlagosan 3,1 százalékkal fognak nőni, ami az 1,5 százalékos infláció mellett 1,6 százalékos reálbér-emelkedést hoz.
Hatta József, a kaposvári Kapos-Coop Zrt. elnöke nem kívánt jóslásokba belemenni, ám elismerte: a kereskedelem az elmúlt időszakban nem tartozott a jól fizető szakmák közé. Nemcsak cégük, hanem számos más somogyi társaság is alapvetően a kötelezően előírt béremelést hajtotta végre.
– Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem akarunk több fizetést adni, ám a gazdasági helyzet leszűkíti a mozgásterünket – fejtette ki. – Nagyjából három százalékos béremelésben gondolkodunk, ennek időpontja bizonytalan, az első négy havi forgalmunk függvényében hozzuk meg a döntést.


  A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint 2013-ban 178 948 forint volt a somogyi bruttó átlagkereset, előtte 171 042 forint. A nagyjából 260 főt foglalkoztató kaposvári kereskedelmi láncnál valamivel több mint 130 ezer forint az átlagbér.
Hatta József rámutatott: akkor tudnák látványosan növelni a dolgozói béreket, ha a somogyi vásárlóerő a mostaninál nagyságrendekkel erősebb lenne. A lakossági jövedelempozíciójának javulásához azonban sok és jól fizető munkahelyekre lenne szükség, ennek azonban egyelőre nem látni nyomát.

   – A megyei építőiparban sem látok egyelőre esélyt az elmozduláshoz, hiányzik a pénz, a tőke – mondta egy kaposvári ingatlanos társaság ügyvezetője. – Az építkezések leálltak, a  tapasztalt, jól felkészült  szakemberek nagy része külföldön dolgozik.
 
  Úgy tudni: egyes végzettség nélküli dolgozók, például a segédmunkások olykor a minimálbér alatti fizetségért is hajlandóak munkát vállalni.
Székelyfi József, az Iposz kaposvári elnöke úgy látja: ha minimális a termelés, az új érték előállítás, illetve a kereskedelem is gyengén teljesít, az óhatatlanul kihat az átlagbérekre. Súlyos gazdasági-társadalmi gond, hogy Somogy lemaradása ezen a téren hosszú ideje fennáll.

  – Katasztrofálisak a bérek – közölte Nyitrai István, Bőszénfa polgármestere. – Szerintem ha 26 százalékkal emelnék, a többség esetében az is kevés lenne. A község dolgozóinak közel 70 százaléka minimálbér körül keresnek, havi nettó 70-80 ezer forintot visznek haza. Aki elmegy a városba dolgozni, gyakran az sem jár jól: hiába kap esetleg valamivel többet, a buszbérletre költi a különbözetet.
 
Forrás: sonline.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Minimálbér alatt: katasztrofális somogyi fizetések.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector