Startlaphoz Csatlakozz!

18 százalékuk létszámbővítéssel számol három hónapban

A munkaadók öt százaléka tervez elbocsátást

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 10. kedd, 13:33

A magyar munkaadók 18 százaléka tervez létszámbővítést a következő három hónapban, 5 százalékuk elbocsátással számol, míg 75 százalék nem tervez változást – derül ki a ManpowerGoup Hungary legfrissebb adataiból, melyet a Napi Gazdaság ismertetett.

   A magyarok szezonálisan kiigazított munkaerő-piaci mutatója 10 százalék, ami a legerősebb 2009 harmadik negyedéve, vagyis a felmérés magyarországi kezdete óta. Ezzel az aránnyal a hazai munkaadók a legoptimistábbak Európában – mondta az adatokat ismertető sajtótájékoztatón Dalányi László, a ManpowerGroup Hungary ügyvezető igazgatója. A Napi Gazdaságnak hozzátette, a vizsgált kilencből 7 ágazatban a cégek a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban. A legerősebb felvételi kedvet két szektorból, az építőiparból és a gyártás területéről jelezték, ahol a mutató értéke 20 százalék. Reménykeltő adatok érkeztek a vendéglátóiparból, valamint a közlekedés, raktározás és kommunikáció területéről, ahol egyaránt 14-14százalék a mutató értéke, míg a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területén 13 százalékon áll. A köz- és szociális szféra munkaadói nem terveznek változást, a közüzemi szolgáltatások területén viszont létszámcsökkenéssel számolnak, a mutató értéke -10 százalék.
 
   Az előző negyedévhez viszonyítva kilenc ágazatból hét munkaadói erősödő felvételi szándékról számoltak be. A legnagyobb mértékű – 10 százalékpontos – növekedést az építőipar és a vendéglátóipar munkaadói jelezték. Kilenc százalékpontos erősödést jelentettek a közlekedés, raktározás és kommunikáció területéről, és 4 százalékponttal javultak a kilátások a nagy- és kiskereskedelemben. Ugyanakkor a közüzemi szolgáltatások mutatója 15 százalékponttal esett vissza.
 
   Az előző év azonos időszakához képest erősödött a mutató kilencből hét ágazatban. A legnagyobb mértékben, 13 százalékponttal a közlekedés, raktározás és kommunikáció területén, 11, illetve 10 százalékpontot erősödött a vendéglátóipar és az építőipar. A gyártás 8, míg a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat munkaadói 6 százalék pontos emelkedést jeleztek. Két szekto mutatója gyengült. A legjelentősebben a közüzemi szolgáltatásoké, 12 százalékponttal. A köz- és szociális szféra mutatója 6 százalékponttal gyengébb, mint az előző év azonos időszakában.

  A következő negyedévben mind a nyolc régió munkaadói növekvő felvételi kedvvel számolnak. A legnagyobb mértékű bővülést a közép-dunántúliak várják: itt a mutató 13 százalékon áll. Komoly felvételi kedvről számoltak be további három régióból. 11 százalékon áll a mutató Közép-Magyarországon, az Észak-Alföldön és a Nyugat-Dunántúlon. Észak-Magyarországon 9 százalék a mutató értéke. Más régiókban óvatosabbak a munkaadók, 8 százalékos mutatót jelentettek.
 
   Az előző negyedévhez képest a nyolc régióból ötben növekedett a felvételi kedv. Leginkább a Dél-Dunántúlon, ahol 10 százalékpontos a növekedés. A mutató 7, illetve 6 százalékpontot erősödött az Észak-Alföldön és a Közép-Dunántúlon. A mutató értéke két régióban csökkent. Az észak-magyarországi munkaadók jelentős, 9 százalékpontos visszaesést jeleztek. Éves összehasonlításban mind a nyolc régió mutatója erősödött. 7, illetve 6 százalékpontos erősödést jeleztek a dél-dunántúli és a dél-alföldi munkaadók. A Közép-Dunántúlon 5 százalékpontos a javulás, míg az Észak-Alföldön, illetve Észak-Magyarországon 3-3 százalékpontos az erősödés.
 
  A kutatásban részt vevő munkaadókat 4 kategóriába sorolta a vállalat: a mikrovállalkozásoknak kevesebb, mint 10 alkalmazottjuk van, kisvállalkozásoknál 10-49 munkavállaló dolgozik, közepes méretű az a cég, ahol 50 és 249 között van az dolgozói létszám, 250 fölött számít egy vállalkozás nagynak. 2015 második negyedévében mind a négy kategóriában bővülésre számítanak a munkaadók. A legnagyobb mértékben a nagyvállalkozásoknál, ahol 16 százalék a mutató értéke. A közepes- és kis vállalkozásoknál 12, illetve 10 százalék, míg a mikrovállalkozásoknál 4 százalék a javulás.

Forrás: Napi Gazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A munkaadók öt százaléka tervez elbocsátást.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector