Startlaphoz Csatlakozz!

Nem a zárva tartás felé megy a világ

Európai vasárnapok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 20. péntek, 14:47

A boltok vasárnapi nyitva tartásának korlátozását szinte minden érintett ellenezte; megütközéssel vagy felháborodással fogadta. Nem volt érdemi konzultáció a javaslatról, nem ismeretes semmi olyan elemzés, amely a korlátozások pozitív hatásait bármilyen formában kimutatta volna. Arra sem hivatkozhatott senki, hogy erre tartana a világ, mivel hogy nem erre tart – olvashatók Andor László közgazdász, korábbi EU biztos sorai a Népszavában.

Ha egy kis gazdaságtörténeti kutatást végzünk, azt látjuk, hogy a vasárnapi zárva tartáshoz hasonló tilalmakat jellemzően az első világháború után vezettek be különböző országokban. Például Angliában akkor vezették be, hogy vasárnap a hétköznapinál rövidebb ideig tartanak nyitva a kocsmák (pubok).
Szemben a hadigazdaság munkaerő-gazdálkodási logikájával, az elmúlt negyedszázad a fejlett országokban, így az Európai Unióban is a munkaszervezés rugalmasabbá válását, a munkaszerződések sokféleségét hozta el. Ebbe a hullámba kapcsolódtak be az átalakuló kelet-közép-európai országok is az 1990-es években.
Ha azonban a munkanapok szervezése rugalmasabbá, sokszínűbbé válik, akkor a szabadidő szervezése sem követhet egyenszabású mintákat. Ha sokféle képen dolgozunk a hétköznapokon, meg kell engedni a hétvége programjának változatos, önállóbb beosztását is.
Tény, hogy Nyugat-Európa számos országában a szakszervezetek egy része támogatja a vasárnapi munka tilalmát, karöltve egyházi szervezetekkel és sportegyesületekkel, amelyek a tilalom vélt vagy valós kedvezményezettjei. Az EU-n belüli kulturális és gazdasági különbségek miatt fontos is, hogy legyen tere a helyi preferenciák érvényesítésének. A változások azonban mégis egyre inkább a rugalmasság felé mutatnak – feltéve, ha általában véve a munkakörülményekben javulást lehet elérni.
A vasárnapi nyitva tartás jogának védelme tehát nem jelent feltétlenül féktelen konzumerizmust, és nem egyenlő a munkavállalói jogok leépítésének szándékával sem. Heti egy pihenőnapnak lennie kell! Legalább egynek. Ezt sok vizsgálat, számítás, elemzés alátámasztotta.
Minőségi különbséget jelent az ember élet- és munkakörülményeiben, hogy van-e egy olyan nap a héten, amikor rendszeresen pihenhet. Azt azonban nem támasztja alá az elemzés, hogy ennek a napnak egy országban mindenki számára ugyanannak kell lennie. Azt sem, hogy a közös pihenőnapot az államnak kell-e meghatároznia törvényileg. Civilizált helyeken kimondottan ellenjavallott, hogy ez a törvényi meghatározás érdekegyeztetés nélkül, a szociális partnerek kizárásával történjen.
Amikor az EU-ban elindítottuk a munkaidő-szabályozás felülvizsgálatát, tiszteletben tartottuk a munkáltatók és munkavállalók konzultációs jogait. Ennek következtében kemény két éven át tárgyaltak olyan kérdésekről, mint a készenléti idő, vagy az egységes EU-jog alóli kivételezés.
A ma hatályos uniós irányelvet sok vita övezi. Ezen a területen elmondható: lehetne jobb színvonalú az uniós joganyag, s emiatt megreformálására sokan törekedtek, törekedtünk az elmúlt évek során. Kevesen vitatják azonban, hogy az uniós irányelv jelenlegi formájában is igen fontos szabályokat rögzít. Így például a heti maximális munkaórák számát, vagy a napi minimális pihenőidő meghatározását. Egyes napok megcímkézésére az uniós jog nem terjed ki.
Az EU munkaidő-szabályozása nem teszi szükségessé – igaz, nem is zárja ki a vasárnapi munka tiltását. Ellene szól azonban szinte minden gazdasági érv. Van olyan kiskereskedelmi lánc, mely rövid távon 15-20 százalékos forgalom-visszaeséssel számol. A vasárnapi zárva tartás folytán elbocsátások várhatók, több lesz a túlóra és az éjszakai munka, nőhet ezáltal a közmunkáért sorba állók, de a kivándorlók száma is.
Létezhet-e az ügy mögött ezeken kívül valami más, ki nem mondott gazdasági érdek? Lehet-e racionális magyarázata a pláza ellenességnek, amely vélhetően mozgatója a vasárnap-ügyi fontoskodásnak? Nos, amikor a plázák épültek, sok szó esett arról, hogy ezek a kereskedelmi komplexumok elsősorban az importot szippantják majd be, szemben a hazai árukkal. Másrészt, egyes plázák Magyarországon a belvárosokban épültek fel, figyelmen kívül hagyva, hogy ez a modell eredetileg Amerikában a városokon kívülre, országutak mellé lett kitalálva, Egyes városrészek túlzsúfoltsága (főleg csúcsidőben) emiatt fokozódott.
Ha van is igazság ezekben a tíz-tizenöt évvel ezelőtti kritikákban, egészen biztos, hogy a dolgot nem lehet olyképpen visszacsinálni, hogy még a József körúti üzletek is kinyissanak. A kisbolti romantika rossz tanácsadó; ha már az életünk, gazdaságunk így alakult, ennek megfelelő, korszerű szabályozása több előnnyel és kevesebb veszteséggel jár. A betiltósdi azonban már csak azért is aggályos, mert egy olyan világ képét vetíti előre, ahol a kormány megkülönbözteti a számunkra tiltott, megtűrt, vagy támogatott tevékenységeket, kezdve a vasárnapiakkal. A betiltók állítólag a dolgozók érdekeinek védelmében lépnek fel. Ez esetben azonban inkább a heti munkaidő-korlát betartására, a túlórák és a hétvégi munka megfelelő díjazására, és a szabadságolás önkéntes jellegének megőrzésére kellene odafigyelni.

Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Európai vasárnapok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector