Startlaphoz Csatlakozz!

A több mint 160 fős leépítést hamarosan újabb követi

Százmilliók végkielégítésre az MTVA-nál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 16. csütörtök, 11:45

Összesen akár 200-400 millió forint végkielégítést is kifizethet az MTVA az elbocsátott dolgozóinak. A több mint 160 fős leépítést azonban hamarosan újabb követi – írja a Világgazdaság.
 
 Már végleges az elbocsátási lista az MTVA-nál. A közmédiánál még januárban jelentettek be egy 177 munkavállalót érintő csoportos leépítést, akik közül a szakszervezeteknek legfeljebb 10-15 ember visszavételét sikerült elérniük. Az érintett munkavállalókkal már közölték, hogy munkaviszonyuk meg fog szűnni, a folyamat azonban még május közepéig is eltarthat. Az MTVA a Világgazdaságnak elmondta: mivel a csoportos létszámcsökkentés indoka is igen sokrétű volt, ezért az érintett munkakörök listája is szerteágazó, így érinti a műsorgyártásban résztvevők mellett az adminisztrációs feladatokat ellátókat és az egyes kiszolgáló területeken tevékenykedő munkavállalókat is. Mindez természetesen a végkielégítések miatt jelentős egyszeri kiadást is jelent a közmédiánál: információink szerint végkielégítésekre összesen akár 200-400 millió forintot is kifizethetnek, bár sokakra érvényes a 75 százalékos különadó. Számos közös megegyezés született, gyakori a legalább 6-9 hónapos végkielégítés és akad közel 50 éves munkaviszonnyal is rendelkező dolgozó. Az MTVA a gazdasági racionalizálás, a bérköltségcsökkentés, valamint a vállalat működtetése és a munkafolyamatok ésszerűsítésével magyarázta a leépítést. A közmédia dolgozóinál most a médiatörvényhez kiadott NGM-rendelet verte ki a biztosítékot. Még decemberben módosították úgy a médiatörvényt, hogy a közszolgálati médiánál, hírügynökségnél az alkalmazottakat kötött helyett kötetlen munkarendben kell foglalkoztatni.

   A március végén kijött rendelet pedig az érintett munkaköröket sorolta fel: többek között a rendezőkre, operatőrökre, gyártásvezetőkre, vágókra, grafikusokra, hírügynökségi szerkesztőkre és újságírókra is a kötetlen munkarend vonatkozik április 1-től. Emiatt most több száz szerződést kell módosítani. Mindez a spórolás jegyében, hiszen így nem kell túlóra díjat fizetni a munkavállalóknak. Ugyanakkor a Világgazdaság úgy értesült, hogy a munkáltató kompenzálná az akár 30-40 százalékos bércsökkenést. A szakszervezeti oldalon attól tartanak, hogy a kötetlen munkarend parttalan dolgoztatást is jelenthet. Ugyanakkor így a dolgozókat elvileg nem lehet 8 órás műszakokra beosztani. Ráadásul Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója korábban már bejelentette, hogy a mostani leépítést a közeljövőben újabb hullám követi. A közmédia honlapján elérhető adatok szerint 2014 negyedik negyedévében 2388 fő volt az átlagos létszám a közfoglalkoztatottak együtt.
 
  Segítheti viszont a nézettséget, hogy a következő szezontól visszatér a közszolgálati média képernyőjére a labdarúgó Bajnokok Ligája. Az UEFA pályázata a közvetítés jogdíjaira bankgaranciát kért, ezért az MTVA most a 2018 június 30-ig terjedő időszakra 1 milliárd forint összegű bankgarancia keret biztosítására írt ki közbeszerzést.
 
Habonnyal alakult meg az új jobboldali sajtócég
 
  A Válasz.hu szerint megalapították a Modern Media Group Zrt.-t, amely az új jobboldali sajtóbirodalom központi cége lesz. Az egyik tulajdonos a miniszterelnök főtanácsadója, Habony Árpád, a cég másik fele Győri Tiboré, aki az előző ciklusban a Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős vezetője volt. Az MMG székhelye ott van, ahol a Napi Gazdaság működik, a cég vezérigazgatója pedig Keresztesi Péter, aki a Napi Gazdaság kiadójának ügyvezetője. A gazdasági napilap Liszkay Gábor volt Magyar Nemzet főszerkesztő érdekeltségébe kerülhet.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Százmilliók végkielégítésre az MTVA-nál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector