Startlaphoz Csatlakozz!

Úgy is rúgtak egyet a boltosokba, hogy észre sem vették

Csak szakképzettséggel rendelkező munkavállaló lehet az eladó

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 19. vasárnap, 11:07

Iskolapadba kell küldeniük saját családtagjaikat az élelmiszerkisbolt-tulajdonosoknak, ha a törvény adta lehetőségekkel élve nyitva akarnak maradni vasárnap is – hívja fel a figyelmet a blokkk.com kiskereskedelmi szakmai blog. A kormányban ugyanis senkinek sem tűnt fel, hogy van egy 2007-es rendelet, amely szerint csak szakképzettséggel rendelkező munkavállaló lehet az eladó – olvasható a Népszabadságban.

  Ez vonatkozik a vasárnaponként a pult mögé állított kisegítő családtagra is. Mint ismeretes, a „családok érdekében” áterőltetett vasárnapi boltbezárási törvény szerint a családi tulajdonban lévő kisboltok nyitva maradhatnak, ha ezen a napon a tulajdonos vagy a segítő családtag áll a pult mögé. Semjén Zsolt, a missziót felvállaló KDNP elnöke nemrég a Mandiner.hu-nak ki is fejtette, hogy milyen jó, hogy ilyenkor együtt dolgozik a család. Túl azon, hogy szintén a KDNP-nek köszönhetően az élettárs nem segíthet a párjának az üzletben, a kormányoldal nem törődik azzal sem, hogy a hatályos jogszabályok szerint a segítő családtagok csak kis része élhet ezzel a lehetőséggel. 2010 óta ugyanis élelmiszerbolti eladó csak szakmai végzettséggel állítható munkába.
 
  Bár az egykori Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) végül mentesített sok munkakört a kötelező szakmai képesítés alól – így a szakszervezetek nagy ellenkezésére a nagy hipermarketek árufeltöltői és kasszásai kikerültek a körből – az élelmiszerrel dolgozó eladónak továbbra is élelmiszer-vegyesbolti eladói OKJ-s végzettséggel kell rendelkeznie, függetlenül attól, hogy rendszeresen vagy csak a hét egy napján, vasárnap áll be a pult mögé.
 
  Az ügyben érdeklődésünkre a terület ellenőrzésével megbízott Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál (NFH) nem árulták el, hogy 2010 óta milyen gyakran ellenőrizték az előírás betartását. Az NGM ugyanakkor – bár a konkrét mai jogi helyzet elemzésébe nem ment bele – jelezte: a rendelet az adminisztráció csökkentése céljából átdolgozás alatt van, és a tárca néhány héten belül előrukkolhat egy új rendeletverzióval. Egyelőre a tárca titka, hogy pontosan milyen változás várható, arról nem tudni, hogy bevontak volna piaci szereplőt is az ötletelésbe.
 
   Kiskapuk természetesen ezen a jelenlegi jogszabályon is vannak. A 2010-es rendelet alapján például a ruházati, papír-írószer kisboltokban nem kell végzettség, ahogy zöldség-gyümölcsöt is árulhat jelenleg akárki. Azonban ha már egyetlen zsemlét is eladnak az üzletben, úgy az már vegyes termékkörű boltnak számít, és onnantól kell a végzettség. Azzal is lehet lavírozni – ezt teszik a multik is –, hogy pénztárosként ülteti be a boltba a kereskedő a segítő családtagot, igaz, ez csak önkiszolgáló jellegű üzletekben működhet, ha a dolgozó ténylegesen árusít, például húsárut vagy tejterméket is kimér, úgy már eladónak számít, és megint csak kell neki a papír.

Forrás: Népszabadság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Csak szakképzettséggel rendelkező munkavállaló lehet az eladó.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector