Startlaphoz Csatlakozz!

Több feltételezett szabálytalanság és törvénytelenség a vád

Feljelentette a szakszervezet a BKV-t

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 13. szerda, 15:35

Miközben Varga Mihály gazdasági miniszter és Tarlós István főpolgármester a jövő évi állami támogatás összegén, a BKV finanszírozásán, illetve a tervezett beruházások körén vitatkoznak, két szakszervezeti szövetség is elunta a passzolgatást a munkavállalókkal – tudta meg a Népszabadság.

  A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége a keddi kollektív munkaügyi vita eredménytelenségét látva úgy döntött: sztrájkbizottságot alakít. A VTDSZSZ Szövetségi Tanácsa szerint parttalanná vált a bértárgyalás, érdemi előrelépés nem történik. A BKV menedzsmentje továbbra is ragaszkodik a korábban ajánlott 2%-os alapbéremeléshez, illetve a tavalyi mértékű - havi 5000 Ft és év végi 36000 Ft - Erzsébet utalványok összegéből képzett éves cafeteria juttatáshoz.
 
  A szakszervezeteket sem ez, sem az a meglehetősen halvány ígéret nem tette elégedetté, hogy később még, esetleg lehetséges emelés. Hiszen ennek sem a mértékét, sem időpontját nem tudta megmondani a BKV vezetés. A szakszervezetek viszont legalább ugyanakkora béremelést szeretnének, mint amennyit a MÁV, Volán dolgozói kapnak.
 
  Így nem maradt más, mint a sztrájk. Ennek előkészítésére sztrájkbizottságot hoznak létre, ez határozza majd meg a sztrájk kezdő időpontját és hosszát. Mivel a hatályos törvények együttműködésre kötelezik a feleket sztrájk idejére is, valamint meghatározzák az elégséges szolgáltatás mértékét - BKV Zrt. esetében közigazgatási határon belül 66%, közigazgatási határon kívül 50%-, ezért Gulyás Attila a VTDSZSZ elnöke egy a munkáltató szakértőiből, illetve a szakszervezeti képviselőkből álló munkacsoport felállítását a sztrájk-menetrendekeről.
 
  Betelt a pohár az Egységes Közlekedési Szakszervezetnél is (EKSZ). Az érdekképviselet több hatóságnál is feljelentetést tett több feltételezett szabálytalanság és törvénytelenség miatt. A szakszervezet olyan régi problémákra, munkavédelmi szabálytalanságokra hívják fel a hatóságok figyelmét, amelyeket a cégvezetés nem ismer el, de ha továbbra sem változtat rajta, nemcsak a járművezetők, hanem akár az utasok életét is veszélyezteti.
 
  A szakszervezet megelégelte azt a szélmalomharcot, amelyet az utóbbi időben a BKV vezetésével kell vívnia minden probléma felvetésekor, s úgy döntött nem hallgat el súlyos szabálytalanságokat, sőt törvénytelenségeket csak azért, hogy ne legyen szálka a cégvezetés szemében - indokolja lépésüket Nemes Gábor, az EKSZ elnöke.
 
  Hatósági vizsgálatot kértek az első ajtós felszállási rend miatt, amelyet mindenféle előzetes hatásvizsgálat nélkül vezettek be. A szabadságok és a pihenőnapok törvénytelen kiadási gyakorlata miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatási Főosztályának Munkaügyi Ellenőrzési Osztályán jelentették fel a cégvezetést.
 
  Az érdekképviselet bizonyítani tudja, hogy a BKV vezetése esetenként azt a látszatot kelti, mintha az alkalmazottak külön kérésére ütemezné a törvényileg megszabottnál későbbre az előző évről megmaradt szabadnapok kiadását. De panaszt tettek a BKV-nál bevett büntetési gyakorlat ellen is, amelyet a főnökség kisebb munkahelyi vétség esetén alkalmaz. A felfüggesztett büntetésre hivatkozva ugyanis a „figyelmeztetett" dolgozót akár egy évvel a vétség elkövetése után más munkakörbe helyezhetik, ahol csökkenhet a fizetése, például azért, mert elesik a műszakpótléktól. A bértárgyalások szakszervezeteket megosztó, diszkriminatív módja miatt pedig az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulnak.
 
  A szakszervezet a hatósági ellenőrzésektől azt reméli, hogy a vizsgálatok – és esetleges szankciók – hatására módosít a jelenlegi rossz gyakorlatokon a BKV. Ha pedig sztrájk lesz, akkor az EKSZ természetesen csatlakozik a tiltakozókhoz.

Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Feljelentette a szakszervezet a BKV-t.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector