Startlaphoz Csatlakozz!

A versenyszféra magától még mindig alig tud új álláshelyeket teremteni

Meghökkentő adatok a munkaerőpiacról

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 22. péntek, 14:46

 Április végén 414,9 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat rendszerében, ami bár havi alapon csökkenést jelent, az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest azonban növekedést mért a szervezet. Az új munkahelyek háromnegyede csak állami segítséggel tud létrejönni, a versenyszféra magától még mindig alig tud új álláshelyeket teremteni.
 
  Április legvégén 414 855 nyilvántartott álláskereső volt a rendszerben, ami 47,2 ezres, azaz 10,2 százalékos csökkenés a márciusi adatokhoz képest, de az egy évvel ezelőttihez képest, ha minimálisan is, de nőtt a számuk. 2014 áprilisában ugyanis 0,3 százalékkal, avagy 1116 fővel kevesebb munkakeresőt regisztráltak.
 
 Jó hír ugyanakkor, hogy a tartósan állásra várok száma csökkent: havi alapon 1,6, éves összevetésben pedig 15,6 százalékkal. Ezzel együtt is azonban 100 ezernél több honfitársunk szerepel több mint egy éve a nyilvántartásban.
 
  A most kiadott statisztika ismét bizonyítja, hogy mennyire fontos az iskolai végzettség: az álláskeresők fele ugyanis csak általános iskolát végzett el (az ő számuk jelentős mértékben nőtt is egy év alatt), míg azok, akik felsőfokú végzettséggel csak az összes regisztrált 5 százalékát tették ki.
 
  Szám szerint a legtöbb álláskeresőt az Észak-Alföldön találjuk, ők az összes nyilvántartott negyedét teszik ki (103,9 ezer) és négyszer annyian vannak, mint akik a Nyugat-Dunántúlon keresnek maguknak új munkahelyet. Amennyiben a megyéket nézzük, úgy Borsod-Abaúj-Zemplénben a legrosszabb a helyzet, hiszen csak itt több mint 50 ezren kerültek be a hatóság rendszerébe. Összehasonlításképpen: a legjobb helyzetben lévő Győr-Moson-Sopron megyében mindössze 5 ezren.
 
Kell az állami pénz
 
  A hónap folyamán összesen 63,5 ezer üres álláshelyet jelentettek be a foglalkoztatók, ám rossz hír, hogy ennek 75,7 százalékához igényeltek valamiféle állami támogatást - azaz az új munkahelyek háromnegyede csak állami segítséggel tud létrejönni, a versenyszféra magától még mindig alig tud új álláshelyeket teremteni. A nem támogatott munkahelyeket nézve azt látjuk, hogy összesen 15432 jött létre, a legtöbb, 2140 Budapesten. Ezzel szemben Tolnában csak 156 új munkahelyet tudtak a cégek önerőből létrehozni. Nógrád sem lehet túl büszke az eredményére, hiszen itt is csak a 159 ilyen munkahelyet sikerült létrehozni, míg ezer feletti eredményt a fővároson kívül négy megye hozott (Pest, Győr-Moson-Sopron, Zala, illetve Bács-Kiskun).
 
  Támogatott munkahelyből már valamivel több mint 48 ezernek örülhettünk, csak Borsod-Abaúj-Zemplénben 11 ezer jött létre. Ezzel ki is magaslik a mezőnyből ez a térség, hiszen a következő szereplő Jász-Nagykun-Szolnok megyében is csak 6904 új támogatott munkahellyel bővül a munkaerőpiaci kínálat.
 
  Idén áprilisban egyébként összesen 177,8 ezer üres állás várta a dolgozókat, amiből a hónap végére 79,1 ezer maradt üres, betöltetlen. A legtöbb munkahely Budapesten maradt szabad, több mint 17 ezer, ahogy Pest megyében is 9 ezer feletti állásra kerestek új munkaerőt. Tolna megyében viszont nem annyira egyszerű a helyzet, hiszen a hivatalos statisztikák szerint itt csak 639 állás maradt betöltetlen, aminél a következő szereplő, Komárom-Esztergom is kétszer annyival bírt (1227).
 
Csoportos leépítések is voltak
 
  Áprilisban a foglalkoztatók 1274 főt érintően jelentettek be csoportos létszámcsökkentést a foglalkoztatási szolgálathoz. A tárgyhónapban a legnagyobb létszámú bejelentés a fővárost érintette (1031), ezen kívül nem érkezett nagyobb létszámú bejelentés. A többi megye esetében a leépítések által érintett létszám minden esetben 100 alattiak voltak - Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon például egy ilyen sem volt.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Meghökkentő adatok a munkaerőpiacról .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector