Startlaphoz Csatlakozz!

Csökken a munkaképes korú népesség

Öt ok, ami miatt már sosem fogunk jobban élni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 05. péntek, 17:13

A munkaképes korú népesség előrelátható csökkenése mellett a termelékenység bővülése lehetne a jólét növekedésének a záloga a következő évtizedekben. A közgazdászok azonban aggódnak: az utóbbi időben egyre több jel utal arra, hogy a munka hatékonysága már nem tud olyan gyorsan növekedni, mint a válság előtt. Ez azt jelentheti, hogy az életszínvonal stagnálni vagy egyenesen csökkenni fog a világban. Mások szerint viszont a modern gazdaságok annyira máshogy működnek, mint régebben, hogy egyszerűen már rosszul mérjük a jólétet – írja a Portfolio.

  Elkezdték kongatni a vészharangokat a közgazdászok: sokak szerint ugyanis a jólét további növekedése előtt egyre magasabb akadályok tornyosulnak. Ennek elsődleges oka a demográfiai folyamatokban keresendő. Az Európai Unióban például 40-50 év múlva 15 millióval többen élnek majd, ám dolgozni csaknem tízmillióval kevesebben fognak. Ennek megfelelően nem négy, hanem két munkásnak kell majd eltartani egy inaktívat.
 
  A mentsvárat a termelékenység bővülése jelenthetné. Amennyiben az innováció, a technológiai fejlődés hatékonyabbá tenné a munkát, az ellensúlyozhatná a demográfiai hatásokat. Nem egyszerű feladat, hiszen a McKinsey számításai szerint a demográfiai következményeket teljes egészében a termelékenység 80%-os növelésével lehetne kompenzálni.

  Ehhez képest a Financial Times összeállítása szerint tavaly csak Indiában és a szub-szaharai régióban tudott erősödni a munkatermelékenység növekedése. Globálisan viszont a növekedés érdemben alacsonyabb, mint a válság előtti években, és ez legfeljebb részben indokolható a pénzügyi krízis ideiglenes utóhatásával.

 Sőt, az amerikai Conference Board szerint még ennél is figyelmeztetőbb a jelenlegi helyzet. Bart van Ark, a think tank vezető elemzője szerint amennyiben a képzettségi szintet, a beruházást és a munkások számát is figyelembe vesszük, az Egyesült Államokban a munkatermelékenység tavaly 0,2%-kal zsugorodott. Az FT ennek kapcsán idézi Janet Yellen Fed-elnök azon véleményét, mely szerint az évek óta visszafogott bérnövekedés oka a gyenge termelékenység. Ez egyébként érdekes gazdaságpolitikai kihívást is jelent, hiszen ha az alacsony növekedés mögött strukturális okok állnak, akkor nem biztos, hogy a jegybanknak érdemes/lehetséges növekedést (ideiglenesen) támogató extrém laza monetáris politikát folytatnia.

  Európában és Japánban már a 90-es évek óta csökken a munkatermelékenység növekedési üteme, előbbiben a lanyha innovációs tevékenység, illetve a munkapiac rugalmatlansága lehet a fő ok. Az Egyesült Államokban 2005 óta figyelhető meg hasonló folyamat, ott elsősorban arra gyanakodnak a szakértők, hogy a nagy információtechnológiai forradalom előtti időszak alacsonyabb munkatermelékenység trendjéhez történő visszatérésről lehet szó.

  Az optimistábbak azonban már hozzák a példákat arra, hogy az IT-forradalom kitart, és jövőben a termelékenység újra emelkedhet: elsősorban a vezető nélküli gépek (drónok, autók) és egyéb robotok fejlesztése révén. Ők továbbra is azt vallják, hogy a munkatermelékenység visszaesése teljes egészében a válság ideiglenes hatásának köszönhető, elsősorban annak, hogy a vállalatok elhalasztották a beruházásaikat.

  Van Ark viszont úgy gondolja, hogy feltörekvő gazdaságokban végbement az a felzárkózás, ami a technológiai átvétellel ("imitációval") könnyen megvalósítható volt. A közgazdász szerint a fejlett országok növekedési modelljében most az új fogyasztási termékek állnak a fókuszban, ami ugyan növeli a jólét-érzetet, de nem feltétlenül jár a munkahatékonyság javulásával, illetve nehezebben is adaptálható.

  Ez felvet egy nagyon érdekes kérdést: vajon a termelékenység-koncepció megfelelő-e a modern világban ahhoz, hogy a jólét-növekedését mérjük?Bizonyos szolgáltató területeken a termelékenység változását mérni szinte lehetetlen (például az oktatásban), de az FT azt is felveti, hogy például korábban megfizethetetlennek tűnő szolgáltatások váltak ingyenessé (például Skype), ami az életszínvonalat javítja, de a jelenséget a termelékenységi vagy GDP-statisztikában nehéz megragadni. Diane Coyle, a Manchester Egyetem professzora egyenesen így látja:
 
  Az, hogy az előrehaladást hogyan lehetne megragadni egy modern gazdaságban, egyelőre felderítetlen terület. Világos, hogy a fogyasztói jólét növekszik, de nem tudjuk, hogy kapcsolódik ez a GDP-hez.

A Financial Times a fentiek alapján öt olyan tényezőt azonosított, amelyek az alacsony termelékenység-növekedésért felelnek.
  • Alacsony beruházások. A vállalatok nem fektetnek be eleget új eszközökbe és ötletekbe. Ehelyett a pénzüket részvény-visszavásárlásokra és osztalékfizetésre költik.
  • A nagy innovációk kora lezárult.A 90-es, kora 2000-es évek volt az aranykor, amikor az IT térhódításából a legtöbbet tudott profitálni a termelékenység. Ma már nincsenek olyan invenciók, amelyeket egyszerűen termelékenység-növekedéssé konvertálhatnánk. A leginkább pesszimista álláspont szerint ez a jelenség már a 70-es évek óta megfigyelhető.
  • Az innovációt nem mérjük helyesen.A fogyasztók kezébe kerülő újabb és újabb termékek (pl. okostelefonok), illetve a számukra elérhető szolgáltatások növelik a jólétét, de a gazdasági kibocsátásba nem tudjuk jól számbavenni.
  • Lesz ez jobb is.A termelékenység hullámzóan növekszik, és jönnek majd újabb, nagyobb hullámok. A Boston Consulting Group előrejelzése szerint például a robotika olyan gyorsan fejlődik, hogy 2025-re a feldolgozóipari tevékenységek negyede automatizált lesz. Ráadásul az új fejlesztések gyakran nem közvetlenül fordítódnak termelékenységnövekedéssé. A bővülés háromnegyede már egy szélesebb értelemben vett adaptáció, amikor a vállalat már ismert technológiákat vesznek át a "best practice" jegyében.
  • A szolgáltató szektor korlátai.A fejlett gazdaságokban a szolgáltató szektor súlya egyre nagyobb, ugyanakkor ennek sok területén a termelékenység növekedése korlátokba ütközik. Így aztán a feldolgozóipar esetleges gyors fejlődése nem fejezi ki a nemzetgazdasági átlagot.
Forrás: portfolio.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Öt ok, ami miatt már sosem fogunk jobban élni.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector