Startlaphoz Csatlakozz!

Az állami vagyon gyarapítására is felhasználhatnák

Másra költenék a nyugdíjvagyon maradékát

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 10. szerda, 17:41

Az államosított nyugdíjvagyonból alig maradt, de azt már nem adósságcsökkentésre költenék, ahogy eredetileg ígérték – tudta meg a HVG.
   
   Emlékszik még a 2011-ben államosított több mint 3 ezermilliárd forint magán-nyugdíjpénztári vagyonra? A vagyonból, amit a törvény szerint adósságcsökkentésre kellett volna fordítani, mára legfeljebb pár száz millió forint maradhatott, és most egy törvénymódosítással egy kormánypárti képviselő lehetővé tenné, hogy ne csak adósságcsökkentésre, hanem az állami vagy önkormányzati vagyon gyarapítására is felhasználhassák a maradékot. Magyarán a meghirdetett adósságcsökkentéstől eltérő célra költenék a pénzt (amit így finoman fogalmazva becsatornáznának a gazdaság vérkeringésébe).
 
  Az államosított 3 ezermilliárd forintos nyugdíjvagyonból hozta létre a kormány a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapot, melynek az volt a törvényben deklarált célja, hogy a vagyont az államadósság csökkentésére kell fordítani. Nem ez történt: egy része ment csak adósságra és az IMF-hitel törlesztésére, egy másik részt már akkor az állami vagyon gyarapítására használtak (például ebből lett a 25 százalékos állami Mol-részvénypakett pár százaléka), emellett folyó kiadásokra, a nyugdíjak kifizetésére és az államhoz visszalépett pénztártagok reálhozamának kifizetésére is költöttek belőle.
 
   Az alapban tavaly év végére már csak pár százmillió forint maradhatott, melynek nagy részét adósságcsökkentésre költötték. Idén januárban az alapot megszüntették. A Portfolio beszámolója szerint kamat, hozam és osztalék jellegű bevételek tavaly is voltak az alapban, amelynek pontos mértéke a 2014-es beszámolóból derülhet ki a napokban. Valószínűleg Tilki Attila fideszes képviselő törvénymódosítása a közelgő beszámoló miatt készült.  
 
Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Másra költenék a nyugdíjvagyon maradékát.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector