Startlaphoz Csatlakozz!

A sarkaiból kifordult világgal már tíz év múlva szembesülni fogunk

Radikálisan átalakul a munkaerőpiac szerkezete

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 15. hétfő, 10:06

Amerikai jövőkutatók szerint tíz év múlva már nem lesz szükség könyvelőkre és bankárokra, prostituáltból viszont sokkal több lesz, így a szexuális szolgáltatások színvonala is emelkedik majd. A fenntartható foglalkoztatás kérdéseit kutató magyar szakember ennél messzebb megy: úgy véli, alapjaiban fog megváltozni az, amit ma munkának hívunk. Nyugodtan szakítson időt erre a cikkre, úgyis elég lenne heti 16 órát dolgoznia – írja a vs.hu.

   Radikálisan átalakul a munkaerőpiac szerkezete, ráadásul nem a távoli jövőről beszélünk, a sarkaiból kifordult világgal már tíz év múlva szembesülni fogunk. Legalábbis a TomorrowToday Global amerikai jövőkutató-központ munkatársai szerint, akiket a Fast Company kérdezett a trendekről. A kutatók elkerülhetetlennek tartják, hogy a technikai eszközök, különösen a robottechnológia rohamos fejlődése és a népességalakulás trendjei miatt alapvetően megváltozik, milyen területeken van szükség az emberi munkaerőre.
 
  Az ehhez hasonló felmérések leggyakrabban előforduló jóslata, hogy bizonyos munkákat nem emberek, hanem gépek fognak elvégezni. A harctéri katonai alakulatokat például felváltják majd a robotegységek és a napjaink harcászatában is egyre fontosabb drónok. De nemcsak azokon a területeken jönnek a gépek, ahol az ember testi épsége kerül veszélybe, hanem ott is, ahol az adatrögzítés, az információk feldolgozása áll a középpontban. Vagyis a jogászok jelentős része, a könyvelők és a bankárok is fölöslegesnek érezhetik majd magukat.

 

Valamit csak kezdenünk kell magunkkal
 
  De lépjünk is túl gyorsan a már-már közhelyes „a gépek elveszik a munkákat” riogatáson, hiszen lesz egy csomó munkakör, aminek a jelentősége felértékelődik 2025-re, vagy akár új szakmák is kialakulhatnak. Nagy szükség lesz az új technológiákhoz értő szakemberekre, de csak azokra, akiknek a kompetenciája kettős: nemcsak a technikához értenek, hanem orvosok is egyben (például neuroimplantációs műtéteket végeznek), vagy kreatívak, mint a virtuális valóságok tervezői vagy a 3D-nyomtatást fejlesztő dizájnerek. A szerelőknek, felújítási munkákat végző ezermestereknek is sokkal jobban ki kell majd ismerniük magukat az informatikában – az otthoni hálózat beállítása ugyanolyan alapfeladatuk lesz, mint az, hogy felfúrjanak egy polcot.
  A társadalom elöregedése és az egyre magasabb várható élettartam miatt az idősgondozás is sokkal nagyobb üzlet lesz, mint most. A TomorrowToday kutatói szerint az életünk utolsó éveinek megtervezése, az aktív, pihentető és szórakoztató öregkori időtöltés szervezése olyan fontos feladattá válik a középosztály számára, hogy ezzel foglalkozó szakemberek, „end-of-life plannerek” munkájára hagyatkozunk majd.
 
  Viszont az újonnan kialakuló vagy egyre fontosabbá váló munkakörökben korántsem fognak tudni elhelyezkedni annyian, ahányan kénytelenek lesznek majd szembenézni a munkájuk eltűnésével. Az amerikai kutatás meglehetősen cinikus következtetése szerint hiába a robotok látják majd el a mostani feladataink nagy részét, szexelni azért nem velük fogunk, hanem egymással. Éppen ezért egyre több szexmunkással számolhatunk, rengeteg nő és férfi marad majd, akik csak a testüket tudják áruba bocsátani. Ez törvényszerűen magával hozza a szexuális szolgáltatások színvonalának emelkedését, különösen, ha szexmunkás-betanítóból is egyre több lesz, ahogy azt a kutatók jósolják.
 
Elveszik a magyarok munkája
 
  A munkaerőpiac szerkezete Magyarországon is a globális trendekhez hasonlóan alakul át az előrejelzések szerint. Köves Alexandra ökológiai közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója azonban még radikálisabb változásokra számít. Szerinte alapjaiban fog megváltozni az, amit ma munkának hívunk. A hagyományos 40 órás munkahétnek annyi, ahogy annak a gyakorlatnak is, hogy az ember reggel bemegy a munkahelyére, este pedig hazamegy. A munkánkat sokkal inkább projektszerűen, alkalmi jelleggel végezzük majd, és több különböző megbízóval dolgozunk együtt – ez az elképzelés egybecseng az amerikai kutatók következtetéseivel.
 
  Köves és munkatársai a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács felkérésére végezték el azt a kutatást, amelyben a foglalkoztatási struktúra 2050-re várható átalakulását mérték fel, és a fenntartható foglalkoztatáshoz szükséges szakpolitikai beavatkozásra tettek javaslatokat. Ők a backcasting módszertanát követték, amely a hagyományos előrejelzéssel (forecasting) ellentétben egy ideálisnak vélt, vagy legalábbis fenntartható jövőbeli állapotból indul ki, és az ahhoz vezető lépéseket igyekszik megfogalmazni.
 
  A szakember szerint a technológia jelenleg is adott hozzá, hogy elég legyen 16 órát dolgoznunk egy héten, ezt azonban a fejlett országok jelenlegi gazdasági modellje nem teszi lehetővé. A folyamatos növekedésre alapozott gazdasági berendezkedés azonban nem fenntartható – társadalmi hasznosság szempontjából is jobban járunk, ha a ház körüli teendőket és a gyereknevelést is a hivatalos munkaidő részeként kezeljük majd.
 
Nem az egyetemen dől el, lesz-e munkád
 
  Köves Alexandra 15 éve dolgozik foglalkoztatáspolitikai területen, így biztosan állítja: rövid távon nem lehet kiszámítani, milyen pozíciókat kell majd betölteni a munkaerőpiacon. Éppen ezért illuzórikus a kormány elképzelése, hogy a felsőoktatási struktúra átszervezésével majd több lesz a munkavállaló, mert a fiatalok el tudnak helyezkedni a hiányszakmákban. „Rövid távon olyan dinamikusan változik a munkaerőpiac, hogy az egyetemi szakok megszüntetésével, átalakításával nem lehet bekapcsolódni ebbe a folyamatba” – fogalmaz a kutató. „Ha abból indulnánk ki, mire van szüksége a legtöbb munkaadónak, a diákoknak két fő kompetenciát kellene elsajátítaniuk: a monotóniatűrést és a szabálykövetést. Vagyis droidokra lenne szükségük.”
 
   Hosszabb távon gondolkodva és kicsit sarkítva viszont azt is mondhatjuk, hogy semmilyen egyetemi szakra nincs szükség, éppen amiatt, mert a mostani szakmák jelentős része át fog alakulni, vagy meg fog szűnni. Emiatt még inkább igaz lesz a közhely, hogy az egyetemeknek elsősorban nem konkrét tudásanyagot kell átadniuk a hallgatóknak, hanem egyfajta gondolkodásmódot kell megtanítaniuk. „Egy filozófia szakos is könnyen talál munkát, ha megtanul jól gondolkodni” – véli Köves.
 
   Optimista jóslat, hogy a jövőben a fenntarthatóságot szem előtt tartva alakítjuk majd át a foglalkoztatási rendszert.A B-terv, hogy minden marad a régiben, akkor viszont előbb-utóbb szembesülünk vele, hogy az erőforrásaink szűkösek, és a túlélés kulcsa pont az lesz, ha nem a gazdasági növekedésre alapozzuk a fejlődést. Legalább erre hivatkozhatunk, ha nincs kedvünk dolgozni.
 
Forrás: vs.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Radikálisan átalakul a munkaerőpiac szerkezete.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector