Startlaphoz Csatlakozz!

Számunkra a lengyel bérek is az álomkategóriába tartoznak

Tényleg fillérekért dolgozunk Magyarországon?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 28. vasárnap, 10:06

 Érdekes ábrát tett közzé a Twitteren a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) az egyes országok minimálbéréről vásárlóerő paritáson amerikai dollárban. A rossz hír, hogya vizsgált 27 országból csak három helyen keresnek kevesebbet, mint Magyarországon, úgy tűnik, hogy számunkra a lengyel bérek is az álomkategóriába tartoznak – írja a Portfolio.

  Az OECD adatai szerint Magyarországon vásárlóerő paritáson 2,58 dollár volt a nettó minimálbér óránként 2013-ban, ettől csak az észt, a chilei, a lett és a mexikói adat maradt el. Az utolsó helyen álló mexikói bérek mindössze egy dollárt értek el óránként. A több mint 720 forintos magyar minimális órabérrel 115 ezer forintos havi fizetés adódik heti 40 óra munkával és négy héttel számolva. A legjobban az ausztrál munkavállalók jártak, az OECD adatai szerint 9,54 dollár volt a minimális órabér a szigetországban, ami majdnem a négyszerese a magyarnak.
 


  Vagyis egy ausztrál munkavállaló havonta legalább 1500 dollárt, több mint 420 ezer forintot keres

  Ettől csak egy hajszállal maradnak el a luxemburgi bérek a nemzetközi szervezet adatai szerint.

  A lista egyébként több érdekességre is rávilágít: igazolja például az eurózóna fejlettségbeli különbségből fakadó nehézségeit. Hiszen a luxemburgi 9,24 dolláros és a lett 1,46 dolláros órabérek között több mint hatszoros különbség van. Így pedig nehéz egységes Európáról, egységes eurózónáról beszélni. Az Egyesült Államok esetében az OECD 6,26 dolláros nettó minimális órabérrel számolt, azonban nagy a szórás az egyes államok között. Az adatok szerint 45 tagállamban van érvényben minimális órabér, ezen belül a washingtoni 9,05 dollár és a georgiai és wyomingi 5,15 dollár között szóródnak az adatok. Vagyis a legmagasabb összeg Amerikában is a nemzetközi élmezőnyben van. A Guardian korábbi adatai szerint idén az USA 21 tagállama döntött a minimálbér emelése mellett, és több állam is célként fogalmazta meg néhány éven belül a 10,10 dolláros minimális értéket, ami már magasabb lenne az ausztrálnál is.
 
   Közép-Kelet-Európában a szlovén bérek a legmagasabbak, az OECD adatai szerint legalább 5,14 dollárt kell fizetni ott egy munkavállalónak. Érdekesség viszont, hogy a régióban második helyen állnak a lengyel fizetések, ott 3,59 dollár a minimális órabér. Ez magasabb például a már eurózóna tagnak számító Szlovákia, Lettország vagy Észtország hasonló adatánál.
 
Forrás: Portfolio
http://www.portfolio.hu/gazdasag/tenyleg_fillerekert_dolgozunk_magyarorszagon.2.216108.html
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tényleg fillérekért dolgozunk Magyarországon?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector