Startlaphoz Csatlakozz!

Igazodni kell a munkaerő-piaci szükségletekhez

Nagy István: a minőségi oktatás lehet a magyar agrárium sikerének záloga

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 08. szombat, 15:11

 A szakmaspecifikus, gyakorlatorientált képzési modell lehet a záloga a magyar agrárium további sikereinek - jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton Székkutason.

    Nagy István az ötödik alkalommal megrendezett székkutasi regionális szántóverseny megnyitóján elmondta: a földművelésügyi tárca kiemelten fontosnak tartja a mezőgazdasági oktatás és szakképzés új alapokra helyezését, ezért kezdeményezte egyes mezőgazdasági képzést végző intézmények fenntartói jogának átvételét. A cél a közép- és felsőfokú oktatásban is csak a minél felkészültebb szakembergárda képzése lehet, ezzel egyidejűleg igazodni kell a munkaerő-piaci szükségletekhez is - tette hozzá.

    A politikus kiemelte, hogy az elméleti képzettség az oktatási intézményekben ugyan megszerezhető, a szükséges gyakorlat elsajátításában azonban óriási szerepe van például a szántóversenyeknek. A szántás színvonala ott a legmagasabb, ahol az ilyen versenyek a legnagyobb tradícióval rendelkeznek - mondta, hozzátéve: Magyarország e téren jól áll, hiszen az 1840-es évektől kezdve már dokumentáltan szerveztek „ekeversenyeket”.

    Az ágazat elmúlt években elért eredményeiről szólva kimelte, hogy az agrárium a gazdasági válság közepette tudott húzóágazattá válni. 2014-ben a magyar mezőgazdaság újabb rekordot ért el 2410 milliárd forintos kibocsátásával, ami folyóáron 42,9 százalékkal haladta meg a 2010-es értéket, miközben a foglalkoztatottak száma is 10 százalékkal emelkedett.

    A hosszú távú versenyképesség szempontjából fontosnaka nevezte, hogy a mezőgazdasági beruházások 2010 és 2014 között 53,5 százalékkal bővültek, és emelkedett az öntözött területek nagysága is, amely 2013-ban meghaladta a 104 ezer hektárt.

    A székkutasi regionális szántóversenyen hat kategóriában mérik össze tudásukat a gazdálkodók: rajthoz állnak a 2-3 és 4-5 fejes ágyekét, a 2-3 és 4-5 fejes váltva forgós ekét húzó traktorok vezetői, valamint a lófogatosok és veterán traktorosok is.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nagy István: a minőségi oktatás lehet a magyar agrárium sikerének záloga.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector