Startlaphoz Csatlakozz!

A köztársasági elnök aláírására várnak

Egy hónapig lehet majd pályázni bérkompenzációra

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. március 31. szombat, 15:33

A törvény kihirdetését követően haladéktalanul megjelenik a bérkompenzációs pályázat, amely egy hónapig lesz nyitva – válaszolta a Népszavának a Nemzetgazdasági Minisztérium.

    A törvény kihirdetését követően haladéktalanul megjelenik a bérkompenzációs pályázat, amely egy hónapig lesz nyitva - válaszolta lapunk kérdésére tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium. Arról azonban senki nem tudott biztosat mondani, hogy ez mikorra várható. A törvény a Magyar Közlönyben megjelenéssel lép hatályba, előtte a köztársasági elnöknek még alá kellene írnia.

    A tervek szerint erre tegnap kerített volna időt Schmitt Pál, előfordulhatott, hogy ez nem fért be a programjába. A parlament honlapján legalábbis mind az elvárt béremelésről, mind az ezt lehetővé tevő költségvetési törvény módosításáról szóló törvények állapotát lapzártánk idején még úgy jelezték, hogy „a köztársasági elnök aláírására vár". Ezt látszik alátámasztani, hogy a Magyar Közlöny következő, 35-ös száma az ügyfélszolgálatuk tájékoztatása szerint hétfőn jelenik meg, de az elektronikus változat már megtekinthető volt az újság honlapján, s abban nem szerepelt a bérkompenzációs törvény. Így legkorábban valamikor a jövő héten hirdethetik ki a munkaadókat támogató paragrafusokat, amelyekre a honatyák hétfőn mondtak igent. Megtudtuk: a Schmitt Pál diplomájáról szóló vita legfeljebb késlelteti, de nem akadályozhatja meg a törvény kihirdetését, hiszen „az élet nem áll meg". Schmitt aláírási joga egy ideig még mindenképpen megmarad, amikor megszűnik, onnantól a házelnök ír alá.

    Idén január 17-én Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára így nyilatkozott a kormányülés után: február végén, március elején jelenhetnek meg a legkorábban azok a pályázatok, amelyek a munkaadókat segítik a béremelésben, hogy ne csökkenjen idén dolgozóik nettója a tavalyihoz képest. Hozzátette: „mi azon vagyunk, hogy mielőbb megismerhesse a nyilvánosság a pályázatokat". Az most már bizonyos, hogy az ígéretet nem sikerült teljesíteni. A pályázatok elbírálását követően, várhatóan nyár elejétől lesznek lehívhatók a pályázati pénzek - válaszolták tegnap lapunknak a nemzetgazdasági tárcánál.

    A sajtóosztályon kifejtették: a 21 milliárd forintos keretből vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak azok a cégek, amelyeknek gondot okoz az öt százalékos béremelés végrehajtása 2012-ben. Az a cél, hogy a bérek nettó értékének megőrzését szolgáló elvárt béremelés - különösen a magas élőmunka igényű gazdálkodó szervezeteknél - ne járjon elbocsátásokkal.

    A pályázaton - amelyet a megyei kormányhivatalok munkaügyi központjainál lehet majd benyújtani - belföldi székhelyű gazdasági társaságok, egyéni vállalkozások, nonprofit szervezetek vehetnek részt, az egyházi fenntartású, közfeladatot ellátó intézmények kivételével. Vállalniuk kell, hogy a béremelést minden munkavállalónál végrehajtják - 2012. január 1-jétől visszamenőlegesen -, továbbá azt, hogy a 2011-es statisztikai állományi létszámát nem csökkentik idén. Nem pályázhat olyan cég, amelyet 2011-ben vagy 2012-ben bejelentés nélküli foglalkoztatás miatt munkaügyi bírság megfizetésére köteleztek, vagy 60 napnál régebben lejárt köztartozása van. Az öt százalékos elvárt béremelésből legfeljebb három százalékot kitevő rész teljes 2012. évi költségeire - vagyis a bérre és a szociális hozzájárulási adóra - igényelhető támogatás.

    Emlékeztettek arra, hogy január 1-je óta már működik a bérkompenzáció első lépcsője, miszerint az összes munkavállaló bérét megemelő munkáltatók az elvárt béremelés öt százalék feletti részét kitevő összeget visszatarthatják szociális hozzájárulási adójukból. Ez lényegében egy automatikus rendszer, ellentétben a közeljövőben kiírandó pályázattal.

Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egy hónapig lehet majd pályázni bérkompenzációra.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector