Startlaphoz Csatlakozz!

Tovább romlott a bölcsődei dolgozók helyzete

Szűcs Viktória: szinte minden második nagyvárosi bölcsődében térítési díjat szednek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 28. szerda, 14:59

A fővárosi kerületek és a megyei jogú városok 46 százaléka már a térítési díj bevezetéséről döntött, - mondta többek között szerdai, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék Bölcsőde Múzeumában tartott sajtótájékoztatóján Szűcs Viktória a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke. Az elmúlt egy évben semmivel sem nőtt a bölcsődei dolgozók bére, sőt romlott a helyzetük, mert az adójóváírás kivezetése és a tb-járulék emelése miatt vannak olyanok, akik kevesebb nettó fizetést kapnak, mint korábban – jelentette ki az LMP-s Ertsey Katalin.

    Ertsey Katalin annak apropóján jelent meg a bölcsődében, hogy tavaly februárban ő illetve két másik politikus, Bábiné Szottfried Gabriella, a Fidesz parlamenti képviselője valamint Vörösmarty Attila (Fidesz), a kecskeméti képviselő-testület tagja egy héten keresztül bölcsődei gondozóként tevékenykedett, hogy kiderüljön számukra, milyen munka zajlik a gyerekek elsődleges szocializációs helyén, és ezért milyen fizetést kapnak az ott dolgozók.

    Az elmúlt esztendő tapasztalatait összegezve a politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy „súlyosan diszkriminatív" a bölcsődei normaszámítás, mert az intézmények nem kapják meg a gyermekek után járó összeget, ha az adott napon azok nem jelennek meg.

    Hangsúlyozta, hogy az állam a bölcsődék valós költségeinek csak 32 százalékát állja, ezért a kormányzat „rettentő csúnya módon, egy teljesen más törvénybe beillesztve" bölcsődei személyi gondozási díjat vezet be, amit az „önkormányzatokra terhelnek". Szavai szerint a csődközelben lévő önkormányzatok kénytelenek kivetni azt, így viszont akár havi 25 ezer forinttal is nőhetnek a szülők terhei.

    Ertsey Katalin úgy fogalmazott, hogy a kabinet a szavak szintjén családbarát, de eközben megnehezíti, hogy a gyermekek színvonalas nappali ellátásban részesüljenek, ami azt is gátolja, hogy az anyák visszatérhessenek a munkahelyeikre.

    A képviselő saját, el nem fogadott javaslataikat sorolva a progresszív adózás visszaállítását, a normaszámítás megváltoztatását említette megoldási javaslatként.

    Szűcs Viktória a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy felméréseik szerint a fővárosi kerületek és a megyei jogú városok 46 százaléka már a térítési díj bevezetéséről döntött, további 22 százalék pedig még nem döntött. Hozzátette, hogy a maradékról tudják, hogy nem tervezik életbe léptetni a rendelkezést. Ennek kapcsán elmondta, hogy a legalacsonyabb díj napi száz forint, de tudnak olyanról is, ahol fixen havi tízezer forintot kérnek.

    Kitért arra is, hogy a három gyermekesek, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők, a tartósan betegek és a fogyatékosok a kedvezményezetti körbe tartoznak. Hozzátette, hogy sok önkormányzat egyéni kérelmek alapján ad lehetőséget valamilyen csökkentésre.

    A bölcsődei dolgozókat általában a minimálbéren és a szakmunkás bérminimumon foglalkoztatják, ami bruttóban 108 ezer forintot, nettóban pedig körülbelül 70-80 ezer forintot jelent.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szűcs Viktória: szinte minden második nagyvárosi bölcsődében térítési díjat szednek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector