Startlaphoz Csatlakozz!

A Velencei Bizottság vizsgálja az igazságszolgáltatás átalakítását

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. február 22. szerda, 11:46
Lassan már nincs olyan nemzetközi szervezet, amelyik ne látna komoly, a jogállamisággal össze nem egyeztethető problémákat a Fidesz-alkotmányban és a hozzájuk kapcsolódó sarkalatos törvényekben.

    Az Egyesült Államok és az Európai Unió kritikái már közismertek. Nem uniós szervként, múlt héten az Európa Tanács Monitoring Bizottsága, tegnap pedig a Velencei Bizottság érkezett tájékozódó látogatásra, Budapestre. A bizottság politikai pártokkal nem találkozott, csupán kormányzati szereplőkkel, civil szervezetekkel, a két bírósági felsővezetővel, valamint két parlamenti bizottsággal.

    A nemzetközi szervezetek segíteni szeretnék a magyar kormányt abban, hogy az európai értékrenddel, s a jogállamisággal összeegyeztethető jogrendszert és államrendet alakítsanak ki - éppen az itt élő magyar emberek védelmében. Az instabil, kiszámíthatatlan, antidemokratikus jogrendszer, a központosítás, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerének lebontása nem csupán és önmagában a demokrácia állapota miatt fontos. Kiszolgáltatottá teszi az állampolgárokat az állammal szemben, s az esetleges hibás döntéseknek megszűnik a kontrollja. Jórészt ennek köszönhető a befektetői bizalom visszaesése, valamint az egyre romló gazdasági helyzet. E jelenségnek komoly szerepe van abban, hogy a forint árfolyama az egekbe szökött, hogy az emberekre egyre nagyobb terheket tesz a kormány, s hogy hónapról hónapra újabb megszorításokat vezet be.

    Ha az igazságszolgáltatás teljes függetlensége nem biztosított, nincsenek biztonságban az állampolgárok jogai sem. Nincs személyes és vagyonbiztonság, nincs biztonságban egyetlen befektetés sem, s nincs hatékony védelem az esetleges állami önkénnyel szemben. Szégyen, hogy a kormány olyan helyzetbe hozott bennünket, hogy - mint egyes volt szovjet tagköztársaságokban - szükség legyen nemzetközi vizsgálatokra az alapvető jogok védelmében. De ha már így történt, nyomatékosan felszólítjuk a kormányt, fogadja meg a Velencei Bizottság ajánlásait, s ha jelentésükben szükségesnek ítélik, alakítsák át az igazságszolgáltatás rendszerét! (OS)

Bárándy Gergely,
az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság tagja,
országgyűlési képviselő

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Velencei Bizottság vizsgálja az igazságszolgáltatás átalakítását.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector