Startlaphoz Csatlakozz!

MSZOSZ: Tisztes béreket, hogy a dolgozók meg tudjanak élni a keresetükből!

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. október 09. szerda, 15:01
Az MSZOSZ Szövetségi Tanácsa a mai ülésén elfogadta a Tisztes béreket, hogy a dolgozók meg tudjanak élni a keresetükből című dokumentumot.

    A bérekkel kapcsolatos átfogó és középtávú elvárásai megfogalmazása mellett meghatározta a 2014. évre vonatkozó bértárgyalásokkal kapcsolatos alapelveket és céljait is.
  1. Az MSZOSZ kezdeményezi a kormány, a munkáltatói szervezetek és a szakszervezetek részvételével az országos bértárgyalások haladéktalan megkezdését, annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb időn belül megállapodás jöjjön létre a minimális bér, a bérminimum és az országos bérajánlás mértékéről. A szövetség ragaszkodik ahhoz, hogy a kötelező elemek mellett legyen bérajánlás is.
  2. Az MSZOSZ legfontosabb célja a dolgozói szegénység megszüntetése Magyarországon. Tarthatatlan állapot az, hogy a magyar dolgozók jelentős részének nettó keresete nem éri el a létminimum értékét. A kötelező legkisebb munkabérek és a létminimum közötti jelentős különbség egy lépésben nem szüntethető meg, ezért kezdeményezzük egy középtávú felzárkózási megállapodás létrehozását.
  3. A magyar dolgozók az elmúlt években jelentős reálkereset veszteséget szenvedtek el. Az adórendszer átalakításának következményeként különösen az átlag alatti keresetűek jártak rosszul. Ezzel a folyamattal párhuzamosan fokozatosan nőttek a munkaterhek, a Munka törvénykönyve új szabályai sokak jövedelmét csökkentették.
  4. A magyarországi munkajövedelmek nem tükrözik a teljesítményeket sem. Minden adat azt bizonyítja, hogy a magyar munka nincs értékén megfizetve.
  5. Azokban az ágazatokban, ahol veszélyes helyzeteket okozott az alacsony bérek miatti elvándorlás azonnali béremelést kell megvalósítani.
  6. Ma, amikor a kormány a válságból való kilábalásról beszél és előrejelzései szerint a következő évben érezhető növekedéssel számol, jogos követelés, hogy a keresetek reálértéke is érzékelhetően növekedjenek.
  7. A fenti alapvetéseknek megfelelően az MSZOSZ a 2014. évben a kötelező legkisebb munkabér és a bérminimum 6%-os, a keresetek 4,5%-os növekedését tartja szükségesnek. Ennek megfelelően a minimálbér 104.000, a bérminimum 121.000 forint legyen.

    A Tanács döntött az MSZOSZ kongresszusának összehívásáról is, 2013. december 6-ára.

Budapest, 2013. október 9.

Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége
Szövetségi Tanácsa

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - MSZOSZ: Tisztes béreket, hogy a dolgozók meg tudjanak élni a keresetükből!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector