Startlaphoz Csatlakozz!

A rendelkezést haladéktalanul módosítani kell

Nyílt levél Lázárnak: törvénytelenül dolgoztatja napi 10 órát a beosztottjait

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 04. csütörtök, 15:29

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége funkcionáriusnak nevezi Lázárt, és felhívja a figyelmét, hogy a közszférában dolgozókat csak úgy lehet túldolgoztatni, ha időkeretet is megszabnak erre. Ráadásul a heti munkaidő így sem haladhatja meg a 48 órát. A szakszervezet szerint a Miniszterelnökségen törvénytelenül rendelték el a 10 órás munkaidőt, így ezt a rendelkezést haladéktalanul módosítani kell – írja a HVG.
 
   Levelet írt a 10 órás munkaidő ügyében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége.
 
   A szakszervezet szerint „magasabb állami vezetői tisztséget betöltő funkcionáriusokra” különösen igaz, hogy be kell tartaniuk a törvényeket.
 
   A levélben idézik a Miniszterelnökség rendelkezését a 10 órás munkaidőről. ”Az irányadó munkarend: a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 91.§ (1) bekezdése szerinti hivatali munkarend: hétfőtől csütörtökig 7:30-17:30 óráig, pénteken 7:30-15:30 óráig” – áll a dokumentumban.
 
   A közszolgálató tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény szerint azonban „a 89.§(1) alapján a teljes napi munkaidő napi 8 óra. A heti munkaidő heti negyven óra, hétfőtől csütörtökig 8.00-16.30 óráig, pénteken 8.00-14.00 óráig”.
 
   A munkáltató a kormánytisztviselő által teljesítendő munkaidőt munkaidőkeretben is meghatározhatja, de a munkaidőkeret kezdő és befejező időpontját írásban meg kell határozni és közzé kell tenni. A Miniszterelnökség dokumentuma azonban nem tartalmazza az alábbi törvényi rendelkezést: ”A munkaidőkeret tartama … legfeljebb négy hónap vagy tizenhat hét” lehet, illetve ”a kormánytisztviselő beosztás szerint a) napi munkaideje legfeljebb tizenkét óra b) heti munkaideje legfeljebb negyvennyolc óra lehet”.
 
  Mindezek alapján a szakszervezet úgy látja, hogy a Miniszterelnökségen törvénytelenül rendelték el a megnyújtott munkaidőt. Nem lehet a munkaidőt folyamatosan napi nyolc óra helyett napi tíz órában előírni, a munkavállalót védő időkorlátot egyetlen munkáltató sem lépheti túl – írták.
 
  A munkavállalókkal aláíratott Kinevezésmódosítás nem felel meg a törvény előírásainak, így azt azonnali hatállyal és visszamenőleges módosítani kell. A törvények által garantált minimális munkaügyi követelményeket minden munkáltatónak be kell tartania – írták a nyílt levélben.
 
Sok baja van a közszolgálati dolgozóknak
 
  A közszolgálati tisztviselőkre több mint tizenöt többlet követelmény vonatkozik a versenyszférában dolgozókhoz képest. Ezek közül néhány: eskü, alapvizsga, szakvizsga, a bizalomvesztés és a méltatlanság azonnali hivatalvesztéssel járhat, nem lehet más kamara tagja (így a Magyar Vadászkamaráé sem). 2008-óta nem részesültek béremelésben, megvonták tőlük a 13. havi illetményt, míg az infláció ez alatt több mint 25 százalékos volt.

   Mindezek tükrében különösen érthetetlen és elfogadhatatlan a munkaidő törvénytelen meghosszabbítása – írták.
 
   A levél végén felszólítják Lázárt, hogy a Miniszterelnökségen bevezetett törvénytelen munkaidő-szabályozást azonnal vonják vissza.
 
Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nyílt levél Lázárnak: törvénytelenül dolgoztatja napi 10 órát a beosztottjait.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector