Startlaphoz Csatlakozz!

BDSZSZ

Szűcs Viktória: az államnak először a bölcsődei normatívák finanszírozását kellett volna rendeznie

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 12. csütörtök, 07:52

A bölcsődei gondozási díj bevezetése ellen tiltakozó  Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDSZSZ) úgy tudja, március végéig az önkormányzatok mintegy fele döntött a díj bevezetéséről, 22 százaléka viszont már arról határozott, hogy nem kell gondozási díjat fizetni; Szűcs Viktória, a szervezet elnöke szerdán Zalaegerszegen arról is beszélt, hogy az államnak először a bölcsődei normatívák finanszírozását kellett volna rendeznie.

    A BDSZSZ vezetője szerint a további lehetőségeket akkor kellett volna áttekinteni, ha ez a konstrukció az önkormányzatok számára többletterhet jelent. Amennyiben a bölcsődéknek a felvett gyermeklétszám után járna a normatíva - nemcsak azokért a napokért, amikor a gyermek az intézményben van - akkor a nagyobb összeggel gazdálkodhatnának. Jelenleg az önkormányzatok 30 százaléknyi normatívát kapnak, 10 százalék szülői befizetés, a fennmaradó összeget pedig az önkormányzatnak kell finanszíroznia - ismertette Szűcs Viktória.

    Közlése szerint a bölcsődei gondozási díjak mértéke is eltérő, van ahol havi tízezer forintos díjat állapítottak meg, van, ahol sávos rendszert vezetnek be, vagy 100-300 forintot közötti térítési díjat állapítottak meg.

    Szűcs Viktória szólt arról, hogy évről évre kevesebb gyermek születik, ezért a kisgyermekes szülőket segíteni kell. Ennek egyik módja, ha a szülők számára megvannak, elérhetőek és megfizethetőek a gyermekintézmények - hangsúlyozta.

    A BDSZSZ elnöke a bölcsődei dolgozók helyzetéről elmondta, jelentős részüket szakmunkásbér-minimumon, havi bruttó 108 ezer forintért foglalkoztatják. „Összecsúsztak a bérek, nincs különbség a pályakezdő és a több évtizede a szakmában dolgozók fizetése között, pedig az ország a jövőjét, a gyermekeit bízza ezekre az emberekre” - fogalmazott.

    Szűcs Viktória tájékoztatása szerint jelenleg a bölcsődés korosztály 10 százaléka jár az intézményekbe, ennek ellenére „túltöltött a hálózat”, 625 bölcsödében összesen 32 ezer hely van, de az intézményekben 34 ezer gyermeket gondoznak.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szűcs Viktória: az államnak először a bölcsődei normatívák finanszírozását kellett volna rendeznie.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector